- Polecane!
Pintia Toro Red Wine Vega Sicilia
Wino Pintia Toro Red Wine Vega Sicilia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
PINTIA Toro Cosecha Tempos Vega Sicilia
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla Leon
Apelacja: DO Toro Spain
Producent: Vega Sicilia Pintia Toro
Typ: Red Dry - Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Vega Sicilia zadecydowała że PINTIA będzie produkowana w Toro, aby do owocowości wprowadzić więcej elegancji i mineralności. Wino odznacza się głębokim ciemnoczerwonym odcieniem. W nosie niezwykle złożone kuszące mieszanką malin, porzeczek, jeżyn, suszonych ziół, tytoniu, czekolady z akcentami mineralnymi. Na podniebieniu pełne, intensywne, ale wyważone ukazujące smaki porzeczek, jeżyn, czekolady, przypraw z subtelnymi mineralnymi nutami. Wino o miękkich giętkich garbnikach, dobrej kwasowości i długim pikantnym wykończeniu. Sugestie kulinarne: duszone czerwone mięsa, steki, dziczyzna.
Nagrody i wyróżnienia:
94 pkt. Robert Parker
Wielkość wina można poznać na wiele sposobów. Być może największą z nich jest trwałość w czasie, wielkość tych win, które pozostają żywe przez dziesięciolecia, niektóre z nich to wspaniałe klasyki z ponad stu rocznikami historii. Inne mają nowszą historię, ale zdobywają najwyższe noty i najwyższe uznanie wśród głównych krytyków wina na świecie, zdobywając wielki międzynarodowy prestiż. Wielkość osiąga się także poprzez bycie wyjątkowym, być może o wiele bardziej obiektywnym i ważniejszym niż bycie najlepszym. Są to wina, które swoją wielkość zyskują dzięki temu, że reprezentują wyjątkowy krajobraz, wyjątkową odmianę winogron, określoną glebę, specyficzny klimat czy niepowtarzalny styl wina. Mogą być też świetnymi winami, bo są osobistym dziełem wielkiego winiarza o międzynarodowym prestiżu. Ale wszystkie łączy niezwykła, najwyższa jakość.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Podobnie jak w przypadku wszystkich win TEMPOS Vega Sicilia, zbiór odbywa się ręcznie z owocami umieszczanymi w 12-kilogramowych pudełkach, a winogrona, które po umieszczeniu w winnicy, pozostawia się w chłodni na 12 godzin w celu zachowania owoców intensywność. Wraz z selekcją wina w winiarni przeprowadza się podwójne sortowanie. Pierwsza z nich usuwa kiście, które mogły zostać nieprawidłowo zebrane na polu, a druga koncentruje się na niespełniających norm jagodach, które znajdują się w optymalnych kiściach. Zimną macerację przeprowadza się przez 5 dni przed fermentacją w kadziach z drewna dębowego. Fermentacja jabłkowo-mlekowa jest w 100% prowadzona w drewnie, a leżakowanie w 70% francuskim i 30% amerykańskim przez 12 miesięcy. Wina te są bardzo intensywne w kolorze i głębi, w odcieniu wiśniowej czerwieni z fioletowymi refleksami. Jest szeroka, bardzo czysta, wyrazista i elegancka w nosie, o dużej intensywności owocowej otoczona w subtelny sposób i świetnej jakości. Ma świetną strukturę i dobrą garbnikową obecność w ustach, jest trwała, świeża i bardzo przyjemna dla podniebienia. Kwiatowe nuty w retronosalu.
Vega Sicilia była pomysłem Don Eloy Lecanda y Chaves, który przybył do Hiszpanii z Bordeaux w połowie XIX wieku. Wraz z nim przywiózł odmiany winogron Bordelais - Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec - i stworzył z nich winnice, a także Tinto Fino (lokalna nazwa Tempranillo). Ta nienagannie prowadzona winiarnia na przestrzeni lat kilkakrotnie zmieniała właścicieli i od 1982 roku jest własnością rodziny Alvarez. Zaczęli pracować poza granicami Ribera del Duero w Toro (Pintia) i wspólnie z Rotszyldami w Rioja (Macan).
Pintia Toro Red Wine Vega Sicilia - Opinie klientów
Wino luksusowe Pintia Tempranillo
Wino ujawnia się w kuszącym głębokim odcieniu granatu. Po wyczuciu zapachu rozwija bukiet świeżych i owocowych aromatów, z czerwonymi jagodami, takimi jak truskawki i maliny, zajmującymi centralne miejsce, misternie splecionymi z delikatnymi nutami dębu, kokosa i wanilii, które przyczyniają się do jego złożoności. W smaku to czerwone wino jest rozległe i trwałe, wykazując charakterystyczny charakter i obfitość smaków, które utrzymują się przez przedłużony i satysfakcjonujący finisz.
Wino Pintia Hiszpania
Średnio głęboki karmazynowy. Klasyczne wino w stylu claret z pięknymi intensywnymi aromatami czarnej porzeczki, jeżyny, mokki i cedru z lekkimi nutami szałwii/ogrodu ziołowego. Atramentowo głęboki, hojny i kompaktowy ze świeżymi owocami czarnej porzeczki, jeżyny, morwy, czerwonej wiśni, drobnoziarnistymi taninami plentigil i podskórnym, wytrawnym dębem. Soczyste, jędrne wykończenie z atrakcyjnym, delikatnym pióropuszem tanin.
Wino Pintia Toro Ribere del Duero
Bogate i aromatyczne wino o głęboko fioletowym odcieniu, Tempranill otula zmysły wykwintnym bukietem uroczych i pikantnych śliwek, które w kieliszku ujawniają nuty liści herbaty i czarnej porzeczki, ostrzegają na podniebieniu z umiarkowaną nutą tarninową i kończą się stonowaną, ale wyraźną nutą dębu.
Wino od Vega Sicilia Ribera del Duero Pintia
Piękny kwiatowy nos róży i czekolady z niebieskimi nutami i bogatymi czerwonymi owocami. W ustach pełne i wyczuwalne niebieskie i czarne owoce, jeżyna, dojrzała soczysta jeżyna, naprawdę bardzo owocowe, z dymem, skórą, przyprawami i czarną herbatą na długim finiszu.
Pintia wino
Ekstremalna surowość geologiczna tworzy kilka małych klastrów, które oferują gładkie wino z tysiącem szczegółów. Chrupiące owoce, takie jak porzeczki, pomarańcza, lukrecja, herbata i lekkie nuty mentolu. W ustach ma górską świeżość, której towarzyszy świetna konsystencja i owoce, dużo owoców. Płynny przepływ pełen witalności, przyjemności i nieopisanych tajemnic. Dla miłośników kultowych win, dla tych, którzy podziwiają twórczość.
2016 Vega Sicilia PINTIA Toro
Nos jest bardzo wyrazisty, z jasnymi owocami wiśni, a wino jest świeższe niż zwykle w regionie, ze zintegrowanym alkoholem i dębem, odzwierciedlając bardzo chłodny rok, kwiatowo i perfumowo. W smaku średnio treściwe, z bardzo delikatnymi i eleganckimi taninami. To musi być jeden z najlepszych roczników Pintii.
Vega Sicilia Pintia 2015
Wino jedno z ciekawszych na pewno bardzo smacznych jakie piłem. Vega Sicilia Pintia ozdobiona jest pięknym intensywnym czerwonym kolorem. Nos odsłania głębokie, intensywne, dynamiczne i nieskończone aromaty: kakao, śliwki jeżynowej, jesionu i cytryny. imponująca głębia. Usta mocne, o pięknej taninowej oprawie, imponujące wino o równowadze i precyzji.
Wino Pintia 2017
Atramentowy kolor z żywiołowymi aromatami jeżyn, żurawiny i cedru. Na podniebieniu mocne i zrównoważone delikatną świeżością i soczystymi ciemnymi owocami. Posypane czarnym pieprzem i pikantnymi przyprawami (kozieradka, kminek). Pintia to soczyste, słodko-owocowe i lekko pikantne Toro, jedwabiste i zrównoważone.
PINTIA Vega Sicilia 2015
Na pierwszy rzut oka intensywna rubinowa czerwień z zdecydowanymi nutami fiołka, w nosie złożony, owocowo-korzenny aromat z wyraźnymi nutami runa leśnego, tytoniu i lukrecji. Struktura, aromat i trwałość wina uderzają w podniebienie. Garbniki są ważne, ale mistrzowsko zrównoważone przez odmierzoną miękkość.
Wina Vega Sicilia
Dzięki głębokiej rubinowej barwie i złożonym aromatom wino to jest arcydziełem oferującym bogate i niezapomniane doznania smakowe.
Pintia z rocznika 2016 to wino którego szukasz
Pintia z rocznika 2016 charakteryzuje się oszałamiającymi nutami dębu. Wino Vega Sicilia ma mocny aromat wyrazistych owoców. To hiszpańskie czerwone wino znacząco podnosi jakość dań mięsnych.
Vega Sicilia Pintia Toro DO 2017
Wino o aromatach ciemnej wiśni, czarnej porzeczki i pasty z czarnych oliwek. Gładkie na palecie, pełne aromatów jeżyn, czarnej porzeczki, kawy, ciemnej czekolady i goździków. Potężne taniny powoli ustępują miejsca łagodnemu finiszowi z akcentami czekolady.
PINTIA Vega Sicilia 2016
W ustach jest to słodkie, przyjazne, eleganckie, subtelne i ciepłe wino, jednocześnie delikatne. Dzięki dobrej strukturze i jedwabistemu krokowi jest świeży i aromatyczny, z dobrym ładunkiem owoców (pojawiają się owoce z alkoholem), słodkimi i dojrzałymi garbnikami. Długie i bardzo trwałe wykończenie. Wiśniowy kolor wiśniowy z fioletowymi krawędziami. Intensywny i dobrze pokryty. Intensywny i złożony, o aromatach czarnych i czerwonych owoców z nutami balsamicznymi na intensywnym tle mineralnym. Rośnie w złożoności, pozostawiając nuty kwiatowe, lukrecję, czarne oliwki i ciemną czekoladę.
PINTIA Vega Sicilia 2016
Płynne czerwone wino o aromatach dojrzałych owoców z balsamicznymi, pieczonymi i pikantnymi nutami oraz mineralnymi akcentami. Na podniebieniu jest smaczny, obszerny i bardzo owocowy. Wino z miękkimi garbnikami i zintegrowaną kwasowością. Wykończenie jest długie i subtelnie mentolowe.
PINTIA Vega Sicilia 2016
Ta gładka czerwień ma balsamiczny odcień, z suszonymi nutami wiśni, ziół, tytoniu i anyżu zmieszanymi z sangwinicznymi i drzewnymi detalami. Wyrafinowana, tradycyjna czerwień.
2014 PINTIA Vega Sicilia
Elastyczne i pełne wdzięku garbniki zawierają wiśniowe nuty tarty, fioletu i coli tej zabarwionej moką czerwieni. Akcenty gliniastej ziemi, anyżu i ziela płyną przez finisz. W smaku miłe można uczciwie powiedzieć pyszne wino.
Pintia Vega Sicilia 2015
Atramentowe, ciemne wino o intensywnych aromatach truskawek, malin, porzeczek, jeżyn, suszonych ziół i tytoniu. Pełne, intensywne ale wyważone. U ustach smak jeżyn, porzeczek i czekolady z nutami przypraw. Drobne, dobrze ułożone garbniki, żywa kwasowość i długi, pikantny finisz.
Vega Sicilia Pintias Ribere del Duero
Wino ma pewne nuty, które zaprowadziły mnie do Rodanu Północnego, a dąb jest starannie zintegrowany – wydaje się, że lepiej integruje się w chłodniejszych latach. Mieszanka czarnych i czerwonych owoców oznacza dobrą świeżość. Podniebienie jest średnio treściwe, z wyraźnym brakiem rustykalności i gęstości, jest bardziej płynne. Posiada obfite, kredowe i drobnoziarniste taniny oraz miękki, długi i wytrawny finisz.
2025-01-18
Po pierwszej kropli wina na podniebieniu pojawię uśmiech """" do
Głęboki szkarłat. Intensywna pastylka jeżynowa, gorzka czekolada, chinotto, aromaty lukrecji z nutami mokki, wanilii. Pięknie skoncentrowane wino z czystą jeżyną, owocami praliny, dużą ilością delikatnego grafitu, nutą chwytliwych / żelazistych tanin, atramentowo-bogatą gęstością i ukrytymi nutami pikantnymi. Finiszuje mocno słodko-gorzkimi nutami czekoladowo-jagodowymi. Klasyczne bogactwo i wigor środkowego podniebienia.