- -110,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
PINTIA Toro Cosecha
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla Leon
Apelacja: DO Toro
Producent: Vega Sicilia
Szczep: Tempranillo
Starzenie: 12 miesięcy beczka
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Vega Sicilia zadecydowała że PINTIA będzie produkowana w Toro, aby do owocowości wprowadzić więcej elegancji i mineralności. Wino odznacza się głębokim ciemnoczerwonym odcieniem. W nosie niezwykle złożone kuszące mieszanką malin, porzeczek, jeżyn, suszonych ziół, tytoniu, czekolady z akcentami mineralnymi. Na podniebieniu pełne, intensywne, ale wyważone ukazujące smaki porzeczek, jeżyn, czekolady, przypraw z subtelnymi mineralnymi nutami. Wino o miękkich giętkich garbnikach, dobrej kwasowości i długim pikantnym wykończeniu. Sugestie kulinarne: duszone czerwone mięsa, steki, dziczyzna.
Nagrody i wyróżnienia:
94 pkt. Robert Parker
Notatki Sommelier Bachus Wina
Podobnie jak w przypadku wszystkich win TEMPOS Vega Sicilia, zbiór odbywa się ręcznie z owocami umieszczanymi w 12-kilogramowych pudełkach, a winogrona, które po umieszczeniu w winnicy, pozostawia się w chłodni na 12 godzin w celu zachowania owoców intensywność. Wraz z selekcją wina w winiarni przeprowadza się podwójne sortowanie. Pierwsza z nich usuwa kiście, które mogły zostać nieprawidłowo zebrane na polu, a druga koncentruje się na niespełniających norm jagodach, które znajdują się w optymalnych kiściach. Zimną macerację przeprowadza się przez 5 dni przed fermentacją w kadziach z drewna dębowego. Fermentacja jabłkowo-mlekowa jest w 100% prowadzona w drewnie, a leżakowanie w 70% francuskim i 30% amerykańskim przez 12 miesięcy. Wina te są bardzo intensywne w kolorze i głębi, w odcieniu wiśniowej czerwieni z fioletowymi refleksami. Jest szeroka, bardzo czysta, wyrazista i elegancka w nosie, o dużej intensywności owocowej otoczona w subtelny sposób i świetnej jakości. Ma świetną strukturę i dobrą garbnikową obecność w ustach, jest trwała, świeża i bardzo przyjemna dla podniebienia. Kwiatowe nuty w retronosalu.
Vega Sicilia była pomysłem Don Eloy Lecanda y Chaves, który przybył do Hiszpanii z Bordeaux w połowie XIX wieku. Wraz z nim przywiózł odmiany winogron Bordelais - Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec - i stworzył z nich winnice, a także Tinto Fino (lokalna nazwa Tempranillo). Ta nienagannie prowadzona winiarnia na przestrzeni lat kilkakrotnie zmieniała właścicieli i od 1982 roku jest własnością rodziny Alvarez. Zaczęli pracować poza granicami Ribera del Duero w Toro (Pintia) i wspólnie z Rotszyldami w Rioja (Macan).
Wino o aromatach ciemnej wiśni, czarnej porzeczki i pasty z czarnych oliwek. Gładkie na palecie, pełne aromatów jeżyn, czarnej porzeczki, kawy, ciemnej czekolady i goździków. Potężne taniny powoli ustępują miejsca łagodnemu finiszowi z akcentami czekolady.
W ustach jest to słodkie, przyjazne, eleganckie, subtelne i ciepłe wino, jednocześnie delikatne. Dzięki dobrej strukturze i jedwabistemu krokowi jest świeży i aromatyczny, z dobrym ładunkiem owoców (pojawiają się owoce z alkoholem), słodkimi i dojrzałymi garbnikami. Długie i bardzo trwałe wykończenie. Wiśniowy kolor wiśniowy z fioletowymi krawędziami. Intensywny i dobrze pokryty. Intensywny i złożony, o aromatach czarnych i czerwonych owoców z nutami balsamicznymi na intensywnym tle mineralnym. Rośnie w złożoności, pozostawiając nuty kwiatowe, lukrecję, czarne oliwki i ciemną czekoladę.
Płynne czerwone wino o aromatach dojrzałych owoców z balsamicznymi, pieczonymi i pikantnymi nutami oraz mineralnymi akcentami. Na podniebieniu jest smaczny, obszerny i bardzo owocowy. Wino z miękkimi garbnikami i zintegrowaną kwasowością. Wykończenie jest długie i subtelnie mentolowe.
Ta gładka czerwień ma balsamiczny odcień, z suszonymi nutami wiśni, ziół, tytoniu i anyżu zmieszanymi z sangwinicznymi i drzewnymi detalami. Wyrafinowana, tradycyjna czerwień.
Elastyczne i pełne wdzięku garbniki zawierają wiśniowe nuty tarty, fioletu i coli tej zabarwionej moką czerwieni. Akcenty gliniastej ziemi, anyżu i ziela płyną przez finisz. W smaku miłe można uczciwie powiedzieć pyszne wino.
Atramentowe, ciemne wino o intensywnych aromatach truskawek, malin, porzeczek, jeżyn, suszonych ziół i tytoniu. Pełne, intensywne ale wyważone. U ustach smak jeżyn, porzeczek i czekolady z nutami przypraw. Drobne, dobrze ułożone garbniki, żywa kwasowość i długi, pikantny finisz.
Wino ma pewne nuty, które zaprowadziły mnie do Rodanu Północnego, a dąb jest starannie zintegrowany – wydaje się, że lepiej integruje się w chłodniejszych latach. Mieszanka czarnych i czerwonych owoców oznacza dobrą świeżość. Podniebienie jest średnio treściwe, z wyraźnym brakiem rustykalności i gęstości, jest bardziej płynne. Posiada obfite, kredowe i drobnoziarniste taniny oraz miękki, długi i wytrawny finisz.
2023-05-29
Pintia z rocznika 2016 to wino którego szukasz
Pintia z rocznika 2016 charakteryzuje się oszałamiającymi nutami dębu. Wino Vega Sicilia ma mocny aromat wyrazistych owoców. To hiszpańskie czerwone wino znacząco podnosi jakość dań mięsnych.