Vinho Verde Wina Portugalii 

Vinho verde rozsławił produkt portugalski regionu winiarskiego na ryneku amerykańskim w ostatnich latach. Kategoria delikatnbgo białego wina ta zyskała swoją reputację dzięki specyficznemu lekkiemu i świeżemu stylowi, w ostatnich latach w regionie pojawiła się nowa gwiazda: Monção e Melgaço, znane z produkcji głębokich, złożonych, a nawet godnych wieku wyrazów winogron Alvarinho.

Popularność wina Vinho Verde , prawdopodobnie największego współczesnego sukcesu Portugalii, gwałtownie wzrosła, głównie dzięki swojemu publicznemu wizerunkowi jako świeżego, ulubionego drinka, przygotowywanego na zamówienie na ławkę przy basenie, piknik lub w parku. Ale ta rześka, łatwa do picia reputacja stanowi tylko jeden aspekt tożsamości Vinho Verde. Nowe pokolenie sommelierów, sprzedawców detalicznych i profesjonalistów z branży zaczęło odkrywać, że wina Vinho Verde potrafią o wiele więcej.

Pozytywna transformacja zbudowała się na kluczowym uświadomieniu sobie. Zamiast, jak się powszechnie przyjmuje, stylu wina Vinho Verde odnosi się do konkretnego regionu pochodzenia. Przyjemna zielona oaza uprawy winorośli, ukryta wśród wzgórz dzielnicy Minho w deszczowej północno-zachodniej części Portugalii, nie może być lepiej wyposażona do produkcji zadziwiająco różnorodnej gamy win, zaliczanych do najbardziej wszechstronnych na świecie.

W obfitym regionie znajduje się Monção e Melgaço, specjalny podregion chroniony przed wpływami atlantyckimi, pozwalający na produkcję u strukturyzowanych, trwałych win o dużej głębokości i złożonej mineralności, czasem nawet dojrzewających w dębie lub poddawanych przedłużonemu kontaktowi z osadem przez dłuższy czas. dodatkowa warstwa tekstury.

Niesamowita różnorodność wina Vinho Verde wynika z kilku kluczowych czynników, w tym z wyjątkowej gamy rodzimych winogron występujących w regionie. Tutaj biali, tacy jak Alvarinho (gwiazda słynnej podstrefy Monção e Melgaço), Loureiro i Avesso, żeby wymienić tylko kilku, dzielą darń z odmianami o czerwonej skórce, takimi jak Espadeiro i Vinhão i wieloma innymi. Warto wspomniec że w przeszłości dominowały mieszanki mieszane (i pozostają niezwykle popularne), ruch w kierunku odmian jednoodmianowych wywrócił ostatnio trajektorię regionu, a Alvarinho z Monção e Melgaço wcześnie stały się wyróżnikami.

Według Bruno Almeidy, ambasadora USA Vinho Verde, wina te odzwierciedlają aktualny stan wiedzy w regionie. „W regionie jest nowe pokolenie winiarzy, które podtrzymuje tradycję, a jednocześnie wnosi różne pomysły i bardziej rozwiniętą wrażliwość na winiarstwo” – mówi. „Próbują wyrazić tożsamość tych różnych winogron, nie tylko jako mieszanki, ale coraz częściej jako wina jednogatunkowe o niezwykle wysokiej jakości”.

Wyselekcjonowane wina Monção e Melgaço trafiają na rynek, pisze się już kolejny rozdział w rozwoju Vinho Verde. Wśród bogatego krajobrazu różnych rodzajów gleby i mikroklimatów w całym regionie, cechy Monção e Melgaço nadają niepowtarzalny charakter lokalnym stylom winiarskim. Wszystko to stanowi część szerszej ewolucji regionu, który wyłonił się jako wiodące światło renesansu winiarstwa w Portugalii XXI wieku.

Z historią winiarstwa sięgającą starożytności, Vinho Verde jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Do jego pierwszych fanów należeli nie kto inny jak Seneka, słynny rzymski filozof i wielki przyrodnik Pliniusz, którzy w swoich dziełach wychwalali okolicę. W średniowieczu rozprzestrzeniająca się populacja północno-zachodniej Portugalii doprowadziła do wzrostu uprawy winorośli. W XII i XIII wieku uprawa winorośli stała się kluczowym elementem codziennego życia w regionie. W następnych stuleciach, wraz z ekspansją demograficzną i rosnącą komercjalizacją rolnictwa, uprawa winorośli stała się centralnym obszarem działalności gospodarczej regionu. Z zapisów historycznych wynika, że ​​wina Vinho Verde należały do ​​ pierwszych towarów eksportowanych przez Portugalię na rynki europejskie (w tym do Anglii, Flandrii i Niemiec), a pierwsze wzmianki o handlu pojawiły się już w XVI wieku. Szczególnie wina Monção e Melgaço były poszukiwane przez Anglików, którzy wymieniali dorsza na lokalne wino Monção.

Wraz z nastaniem XX wieku ponowne skupienie się na jakości – a wraz z nim wysiłki mające na celu uregulowanie i ochronę standardów produkcji w regionie – zaowocowały wyznaczeniem Vinho Verde jako regionu winiarskiego w 1908 r., a ostatecznie w 1984 r. stało się ono oficjalnym DOC. Monção e Melgaço – wówczas nazywane Monção – również zostało uznane za oficjalny podregion w 1908 roku. W tamtym czasie reputacja Vinho Verde opierała się głównie na czerwonym winie i sytuacja ta utrzymywała się przez lata sześćdziesiąte. Jednak obecnie królują biali, którzy odpowiadają za około 85 procent całkowitej produkcji na tym obszarze. 

W maju 2016 r. zatwierdzono i wprowadzono pieczęć gwarancyjną dla Monção e Melgaço, aby lepiej podkreślić związek regionu z produkowanymi tam winami. To także wyróżnia wina, które pochodzą ze specyficznego i niepowtarzalnego klimatu Vinho Verde. Vinho Verde i Monção e Melgaço, będące siłą napędową nowoczesnego przemysłu winiarskiego w Portugalii, nadal torują drogę na przyszłość. 

Obszar obejmujący ponad 16 000 hektarów winorośli (co stanowi mniej więcej 15 procent całkowitego obszaru uprawy winorośli w kraju) w części północno-zachodniej Portugalii, tradycyjnie znanej jako Entre-Douro-e-Minho, region Vinho Verde przybiera kształt rozległego amfiteatru rozbudowanego na zewnątrz, w stronę Oceanu Atlantyckiego. Wpływ Atlantyku (i częste deszcze, jakie ze sobą niesie), wraz z ochłodzeniem wschód-zachód rzek Douro i Minho oraz charakterystycznymi dla tego regionu granitowymi glebami, tworzą razem idealny inkubator dla szerokiej gamy stylów win, które łączy jednocząca wątek: owocowa świeżość, elegancja i wyrafinowana mineralność, które czynią je doskonałymi emblematami współczesnego smaku.

W ramach tego zróżnicowanego i idealnego klimatu ten konkretny podregion cieszy się wyjątkowym splotem czynników środowiskowych, które odróżniają go od reszty regionu: słynny obszar Monção e Melgaço. Historycznie rzecz biorąc, było to epicentrum winiarstwa najwyższej klasy w Vinho Verde, a najnowsze pokolenie talentów winiarskich dba o to, aby tożsamość Monção e Melgaço przekładała się na dzisiejszą falę win specyficznych dla subregionów, które nadają niezatarte poczucie miejsca.

W wyniku umiarkowanego mikroklimatu atlantyckiego i wyraźnych wpływów kontynentalnych zimy są zwykle chłodne, ale znacznie bardziej suche niż w pozostałej części Vinho Verde, podczas gdy lata można scharakteryzować jako gorące i suche. Innym kluczowym aspektem tożsamości obszaru jest obecność rzeki Rio Minho i jej dopływów, które regulują temperaturę w okresie wegetacyjnym, przy czym ciepłe dni prowadzą do chłodnych nocy. Wynik? Optymalne warunki do produkcji świeżych, aromatycznych win o dużej złożoności i trwałości smaku. 

Chociaż cechy te przejawiają się w winach z tego obszaru jako całości, różnice terroir przyczyniają się do szerokiego zakresu różnic w obrębie tego paradygmatu stylistycznego. Ogólnie rzecz biorąc, obszary położone niżej, bliżej rzeki (zwykle od 50 do 150 m n.p.m.) produkują bardziej owocowe wina o mniejszej kwasowości, podczas gdy obszary położone wyżej na zboczach (które rozciągają się do 350 m n.p.m.) dają wina o większej mineralności i mocniejszy rdzeń świeżości. Gleby Monção e Melgaço są w większości granitowe, a w niektórych miejscach występują paski kamyków.

Jak we wszystkich częściach Vinho Verde, obszar ten znany jest z produkcji dużej ilości wyraźnych, kwiatowych mieszanek (zwykle składających się z Alvarinho i Trajadura) przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Jednak dla koneserów sława tej podstrefy zawsze była synonimem niezrównanej głębi, złożoności i intensywności cenionych jedno odmianowych Alvarinhos – odmiany, która prawie zawsze odpowiada za najbardziej ambitne wyrażenia Monção e Melgaço.

Również tutaj prezentowane profile stylistyczne obejmują ogromne spektrum, od żywiołowych win o smakach i aromatach owoców tropikalnych po delikatniejsze i cytrusowe, skupiające się na nutach przypominających pomarańcze i mandarynki, z których najlepsze mogą dojrzewać i ulepszać się w piwnicy przez dekady. Jednak niezależnie od tych różnic, biali z Monção i Melgaço mają pewne ważne wspólne mianowniki, noszące od dawna uwielbianą intensywność, elegancję i wyjątkową kompatybilność gastronomiczną, która od razu przywołuje na myśl terytorium, na którym się urodzili.

Obecnie na tym obszarze znajduje się ogromne skupisko talentów winiarskich, a ponad 2000 winiarzy co roku starannie pielęgnuje 1700 hektarów winnic. Na obszarze od dawna charakteryzującym się rzemieślniczym podejściem wielu z tych hodowców produkuje również własne wina. Łącząc najnowsze innowacje naukowe z wielowiekowymi praktykami odziedziczonymi po przodkach, z dużą dbałością o zrównoważony rozwój środowiska i różnorodność biologiczną, ucieleśniają wizerunek regionu winiarskiego, który zręcznie łączy tradycję z nowoczesnością. Producenci, których warto szukać, to między innymi Adega Cooperativa Regional de Monção, Nenúfar Real, Valados de Melgaço, Cortinha Velha, MC Vinhos, Provam, Quinta de Soalheiro, Falua i J. Portugal Ramos.

W czasach, gdy obsesja branży winiarskiej na punkcie rodzimych odmian winorośli postawiła Portugalię w centrum uwagi, Vinho Verde i Monção e Melgaço oferują pijącym szereg odkryć. W rzeczywistości na tym obszarze dozwolonych jest nie mniej niż 45 rodzimych okazów. Chociaż trudno byłoby wyliczyć specyficzne cechy każdego z nich, oto kilku kluczowych graczy, którzy przyczyniają się do olśniewającej różnorodności stylów Vinho Verde.

Wina Alvarinho

Uprawiany w innych częściach Vinho Verde, Alvarinho jest gwiaździstym winogronem Monção i Melgaço, gdzie osiąga swój najwyższy wyraz, z pełniejszym ciałem, dojrzałymi owocami (czasami skręcającymi w kierunku tropikalnej strony spektrum) i ogólnie wyższą zawartością alkoholu niż wiele innych winogron, dla których Vinho Verde jest domem. Odmiana o kolorze od bladożółtej cytrusowo-żółtej do intensywnie słomkowej, znana jest ze swojej intensywności aromatycznej i misternie warstwowych aromatów cytryny, pigwy i gruszki, rozwijających się w cieplejszych rocznikach nutami marakui, a nawet liczi. 

Alvarinho, prawdziwy kameleon winogron, nadaje się do szerokiej gamy technik winiarskich; niedawno producenci zaczęli eksperymentować ze starzeniem w dębie (w wyniku czego powstają nuty dojrzałej pomarańczy i orzecha laskowego), a także z przedłużonym dojrzewaniem na osadzie, co nadaje gładsze, bardziej kremowe odczucie w ustach i utrzymujący się smak. Niezależnie od stylu, odmiana konsekwentnie wykazuje ogromny potencjał przechowywania i ewolucji w butelce, rozwijając złożone drugorzędne i trzeciorzędne smaki, szczególnie cenione wśród kolekcjonerów.

Wina Loureiro

Wysoce aromatyczne winogrono Loureiro, które rośnie między innymi w rejonie Limy, zyskało obecnie poważny szum w branży dzięki swojej brzoskwiniowej soczystości i charakterystycznym kwiatowym zapachom wiciokrzewu, jaśminu i magnolii. Najlepiej nadające się na obszary przybrzeżne, gdzie są w stanie zachować jasną domieszkę kwasowości, winogrona historycznie stosowane w mieszankach jako sposób na zrównoważenie wysokiej kwasowości, ale wykonane z poświęceniem i starannością same w sobie są niezwykle obiecujące – stąd niedawny wzrost najwyższej jakości wyrażeń jedno odmianowych.

Wina Trajadurę

Delikatna w aromacie i naturalnie o niskiej kwasowości Trajadura jest uprawiana w całym Vinho Verde. Trajadura, zwykle stosowana w mieszankach, dodaje treściwości i alkoholu do notorycznie lekkich, świeżych win produkowanych w regionie. Często niesie ze sobą nuty dojrzałych, mieszanych owoców i okrągłe, gładkie odczucie w ustach.

Powa era Vinho Verde

Jako potężny symbol nowej, postępowej ery Portugalii, Vinho Verde pozostaje w czołówce branży, pozycjonując się jako światowy lider XXI wieku i później. Mając tę ​​wizję na uwadze, obecna grupa winiarzy z regionu postawiła sobie za misję udowodnienie, że „zielony” znaczy dla nich więcej niż tylko nazwa regionu. Zaangażowany w odpowiedzialne zarządzanie swoją ziemią i zwiększoną świadomość ekologiczną, region intensywnie inwestuje w większy zrównoważony rozwój i koncentruje się na specyfice terenu, spajając starożytne metody z innowacyjnymi i eksperymentalnymi technikami. Na przykład coraz większa liczba rolników prowadzi obecnie zintegrowane, organiczne i biodynamiczne rolnictwo, aby promować różnorodność biologiczną i zapewnić zdrowie gleb.

Zbiegając się z tą pogłębioną świadomością, wiele osób przyjęło niedawny trend w kierunku coraz bardziej specyficznych dla danego miejsca, a często nawet pojedynczych winnic, ekspresji Vinho Verde, które oddają najdrobniejsze niuanse miejsca. Chociaż epicentrum tych eksperymentów w dalszym ciągu znajduje się w Monção e Melgaço, Almeida przewiduje, że to tylko kwestia czasu, zanim inne podregiony dołączą do projektu. „Myślę, że będziemy świadkami tego ekscytującego ruchu w kierunku win inspirowanych terroirem i pojedynczych poletek, rozprzestrzeniających się po całym regionie Vinho Verde” – mówi.

Charakterystyczna dla Alvarinho różnorodność jest dziś jeszcze bardziej widoczna w Monção e Melgaço, gdy stery w coraz większym stopniu przejmuje kolejne pokolenie talentów winiarskich. Jak wyjaśnia Almeida, w ciągu ostatnich kilku lat myślący przyszłościowo winiarze zaczęli eksperymentować z tą odmianą, stosując techniki takie jak starzenie się w dębie i kontakt z osadem, aby radykalnie poszerzyć gamę stylów, w wyniku czego powstały wina o bogatszej treściwości, kremowej konsystencji i intensywność smaku, jaki nadają te techniki. 

„Alvarinho jest doskonałym narzędziem do wprowadzania tego rodzaju innowacji, ponieważ sama odmiana jest bardzo elastycznym winogronem, które może dopasować się do niemal każdego stylu, jaki chcesz” – mówi Almeida. Zdefiniowane przez aromaty i smaki wiciokrzewu, gruszki, tropikalnych cytrusów i owoców pestkowych, najlepsze przykłady Alvarinho z Monção e Melgaço wykazują niezwykłą zdolność do ewolucji w piwnicy „nawet po dziesięciu latach lub dłużej” – twierdzi Almeida.

Produkty producenta