Anima Negra AN Vi de la Terra Mallorca
Kraj: Hiszpania
Region: Majorka (Mallorca)
Apelacja: Vi de la Terra Mallorca
Producent: Ánima Negra
Typ: Red Dry Callet / Fogoneu i
Pojemność: 0,75l c2
Alkohol: 14,5%
Rozwiń opis...Wykwintne wino wytwarzane z 3 odmian winogron, endemicznego szczepu Callet ( z Majorki), Fogoneu oraz Manto Negre. Wino posiada ciemno wiśniowy odcień z fioletowymi refleksami. Nos bogaty w aromaty ciemnych i czerwonych owoców, nuty balsamiczne, przyprawy, tabake, lukrecje oraz zioła. Na podniebieniu dojrzałe miękkie aksamitne taniny ze słodkawymi nutami. Wino dojrzewało 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Sugestie kulinarne: wędliny długo dojrzewające, kiełbasy długo dojrzewające, dojrzałe sery, smażona wątróbka drobiowa, indyk pieczony,
Bodegas Ànima Negra została założona w 1994 roku w majorkańskim mieście Felanitx-Illes, którego właścicielem jest Juan Luis Pérez de Eulate, który od wielu lat jest dystrybutorem wina na Majorce. Enolog był od samego początku Francesc Grimalt. Oprócz klasycznej Ànima Negra, winnica produkuje również wino premium Son Negre i drugie wino, AN 2, w szczególnie dobrych latach. Całkowita ilość produkcji wynosi z. Obecnie 350 000 butelek, z czego ponad 250 000 na tańszych kontach AN 2.
Lokalizacja winnicy Bodegas Ànima Negra położona na południowym wschodzie Majorki winiarnia Ànima Negra produkuje swoje wina w starej posiadłości Son Burguera, w pobliżu miasta Felanitx. Budynki pochodzą z XIII wieku i zawierają tradycyjny obszar winiarski, który historycznie służył do dostarczania wina mieszkańcom posiadłości i okolic.
Filozofia winiarstwa i uprawy winorośli naturalne rolnictwo jest priorytetem w Ànima Negra. Winorośl uprawiana jest na sucho i nie jest nawożona, co pomaga zapewnić, że produkuje małe, skoncentrowane owoce. Unika się chemicznych insektycydów i herbicydów na rzecz praktyk biodynamicznych, a do niemal całej fermentacji stosuje się rodzime drożdże. Powstałe w ten sposób wyjątkowe, eleganckie wina zyskały uznanie na całym świecie i lojalnych zwolenników wśród miłośników dobrego wina na całym świecie. W 2010 r. Ruch Slow Food uhonorował Ànima Negra, wprowadzając ją do Arki Smaku.