Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Primitivo di Manduria NR 1 UNO
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Masseria La Vople
Typ: Dry Red Primitivo di manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Nota degustacyjna:
Wino zbudowane w 100% z odmiany Primitivo di Manduria, zbieranej ręcznie i bardzo selektywnie z położonych na gliniastych glebach. Podczas winifikacji moszcz pozostawia się w kontakcie ze skórkami na 8 do 12 dni. Po fermentacji wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dużych beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Przepiękna, intensywna, rubinowa barwa z granatowymi refleksami. W aromacie bardzo hojne - cudowny bukiet dojrzałych czerwonych owoców, konfitury malinowej oraz słodkich borówek . W smaku wzorcowość jest zachowana i uzupełniona przez aksamitną strukturę, dobre taniny i sporo nut przyprawowych i korzennych. Znakomite do jagnięciny, dziczyzny w ciężkich sosach oraz twardych serów.
Wino Primitivo to świetny pomysł na prezent, uniwersalne i pewne, gdy nie znamy gustów odbiorcy. Jest też doskonałe jako przejście między winami półwytrawnymi, a wytrawnymi dzięki niskiej kwasowości, braku ciężkich tanin i cierpkich akcentów. Określenie „primitivo" pojawiło się dopiero w XIX wieku i pochodziło od włoskiego słowa „primativus", co oznacza „wcześnie dojrzewający". Na początku XX wieku sadzonki trafiły także do Mandżuria.
Wina Primitivo cieszą się ogromną popularnością. Ich atrakcyjność wynika z fascynującego połączenia tradycji, smaku i kultury. Zanim wino trafi do kieliszka, winogrona w Apulii korzystają z optymalnych warunków: wspaniałe Morze Jońskie na południu i majestatyczne Morze Adriatyckie na wschodzie zapewniają orzeźwiający efekt nasłonecznionym winnicom. Dodajmy do tego doskonałą glebę i jakość winogron Primitivo. Wszystkie te czynniki składają się na wyjątkowe wina marki Masseria La Vople.
Dobre primitivo - Generalnie koszt każdego wina zależy od kilku czynników. Cena minimalna jest ustalana na podstawie kosztów ziemi, pracy i procesu produkcyjnego. Na obszarach, gdzie ziemia i praca są najdroższe, koszty będą wyższe. Proces produkcji może być nieco bardziej zindywidualizowany. Plantator może zdecydować się na zbiór ręczny, co zwiększa koszty. Ręczny zbiór może być również wymagany na stromych wzgórzach.
Warszawa
ul. Wąwozowa 36/ 54
pasaż handlowy Bispol
Mieszanka świeżych i suszonych tonów jeżyn i ciemnych tonów wiśniowych jest standardem dla Primitivo di Manduria, z odurzającymi dawkami anyżu, pomarańczy i zmiażdżonych ziół nadających głębię. Średnio-cielesne podniebienie ukazuje pluszowe tony owocowe w połączeniu z mocnym uchwytem aksamitnych tanin i świeżą kwasowością dla długotrwałego wsparcia.
Pięknie zbalansowane wino własnej marki, które udowadnia, że primitivo może być wspaniałym winem
Wino na prezent idealne. Butelka wina, którą zamierzamy kogoś obdarować, oprócz zacnej zawartości, powinna się także odpowiednio prezentować. Są producenci, którzy pod tym względem trafiają w punkt – wystarczy spojrzeć na butelki i etykiety wina UNO 1 primitivo . W przypadku tych win mamy do czynienia z doskonałą harmonią tego, co w butelce, z tym, co na niej. Kto nie wierzy, powinien sięgnąć po któreś z butelek wina UNO 1
Klasyczne i intensywne aromaty dżemu z jeżyn, czarnej porzeczki i puree z jeżyn prowadzą do smaków eksplodujących na podniebieniu, z kaskadami młodzieńczej czarnej wiśni, ciemnej czekolady i czarnej herbaty. To piękno jest jednocześnie potężne i opanowane. Na finiszu wydaje się nie mieć końca, ze wspaniałymi i delikatnymi taninami, które prowadzą do crescendo bujności i hojności. Jest gładkie, czyste i pyszne.
Głęboki granat pochylony w kierunku średniego granatu. Dużo więcej świeżych owoców na nosie, z jeżynami i malinami i tym funky przyprawionym smakiem pieczonego jabłka. Są też dość mocne nuty pokruszonego mokrego żwiru i tymianku lub szałwii. Na podniebieniu wino jest dość obskurne z kwasowością. Smaki są świeże: pomyśl o jeżynach i truskawkach z garbnikami z poduszką szpilkową z przyjemnym mrowieniem alkoholu na finiszu.
W ustach dobrze zrównoważone, z miękkimi, okrągłymi taninami, ciepłe, pikantne, eleganckie, delikatne i świeże. Wspaniałe wino do medytacji, dobrze nadaje się również do pikantnych pierwszych dań, nawet doprawionych truflami. Doskonałe również do dań głównych z mięs i dojrzałych serów.
Atramentowy kolor, przepełniony aromatami prażonych ziaren kakao, ziaren espresso, grillowanej wanilii, czarnej porzeczki i śliwek. Jedwabiste odczucie w ustach otoczone jest słodkimi, wciąż integrującymi się taninami, które niosą ze sobą przyprawione śliwki i czarną porzeczkę. Wszystko jest rozjaśnione dobrze skalibrowaną kwasowością, która utrzymuje się przez finisz muśnięty jagodami.
Jasne granatowe refleksy i pierwotne, z wiśniami i czarnymi malinami poprzedzającymi podniebienie dojrzałych, słodkich jagód doprawionych suszonymi ziołami i pieprzem. Szczególnie dobrze nadaje się do grilla w słodkim sosie.
Miłe primitivo na fajny wieczór