Carmin de Peumo Carmenere
Kraj: Chile
D.O. Peumo, Cachapoal Valley
Winemarker: Marcio Ramírez.
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,4%
Rozwiń opis...Winnica Peumo położona jest na wysokości 170 m n.p.m. i rozciąga się wzdłuż rzeki Cachapoal, na tarasach wzniesień Gór Nadmorskich. Winorośl pochodzi z sadzonek sprzed filoksery i jest kręcona do pionowej pozycji pędów i przycinana kordonem. Gleby są głębokie, a górna warstwa gliny zatrzymuje wilgoć, która kontroluje wigor i wzrost winorośli oraz pozwala im pozostać aktywnymi do końca maja, kiedy zbiera się Carmenere. Ciemna i głęboka czerwień z fioletowymi niuansami. Nos jest bardzo elegancki, złożony i mineralny, z nutami jeżyn i nutą cassis. Wypełniające usta, z dojrzałymi garbnikami, głębokie, skoncentrowane, z długim posmakiem i wyraźnymi nutami Peumo's Terroir, gliny grafitowej i niuansów mineralnych. Najlepiej komponuje się z eleganckimi, ale prosto przyrządzonymi potrawami, takimi jak soczysta, rzadka rostbef, cielęcina, polędwica wieprzowa z pieczonymi burakami i żurawiną, kaczka (confit lub magret). Rewelacyjnie smakuje również z makaronem nadziewanym dynią ze smardzami lub dojrzewającym kozim serem z figami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odkąd francuski ampelograf Jean Michel Boursiquot odróżnił Carmenere od Merlot & Cabernet Franc na chilijskich polach w 1994 roku, szczep ten jest blisko spokrewniony z Chile. Jego potencjał etnologiczny jest ogromny, o wielkiej złożoności i elegancji, charakteryzujący się intensywnym granatowo-czerwonym kolorem, aromatami czerwonych owoców, wilgotnej ziemi i przypraw.
Od odkrycia szczepu w Chile minęło 26 lat, co sprawiło, że kraj ten stał się „kolebką” Carmenere. Ta odmiana winorośli jest trudna do znalezienia w swoim kraju pochodzenia (Francja), ale po tej stronie planety uprawia się ponad 8 tysięcy hektarów. Na tych hektarach znajduje się winnica Peumo. Położony w gminie o tej samej nazwie, jest przedstawiany jako jeden z najstarszych regionów winiarskich w kraju Concha y Toro i jest uważany za światowej klasy terroir dla Carmenere. W tym miejscu odmiana winorośli jest uprawiana od ponad 100 lat i dlatego stanowi najbardziej rozpoznawalne pochodzenie odmiany.
W szczególności Carmín de Peumo, część kolekcji Concha y Toro Cellar, zawdzięcza swoją wyjątkową jakość specyficznemu miejscu: Cuartel 32 winnicy Peumo w dolinie Cachapoal, miejscu, które naturalnie chroni winogrona i znajduje się 170 metrów nad poziomem morza. Człowiekiem stojącym za Carmenere jest winiarz Marcio Ramírez, który dołączył do Concha y Toro w 1997 roku. Specjalista wyjaśnia, że to terroir spełnia szereg niezwykłych warunków, które skutkują winem pierwszej klasy. „Jedną z wyjątkowych właściwości tego terroir jest to, że niskie temperatury na tym obszarze, mrozy, nie są tak gwałtowne. Na przełomie kwietnia i maja panuje jeszcze łagodny klimat opóźniający wejście chłodu do winnicy. Oznacza to, że liść nie opada i dalej rośnie” – wyjaśnia ekspert.
Carmín de Peumo, kultowe wino Concha y Toro, zostało uznane za „najlepszą carmenere na świecie” przez jednego z najbardziej wpływowych krytyków na świecie, Roberta Parkera, oprócz konsekwentnego uzyskiwania wysokich ocen w najważniejszych specjalistycznych mediach prasowych świata. Celem procesu z Carmín de Peumo jest uzyskanie ekskluzywnego wina, które ujawnia żywiołowy owoc tej odmiany i wyraża jej pochodzenie, Peumo terroir. Rezultat: bardzo eleganckie, złożone wino z warstwami czarnej porzeczki, tytoniu i grafitu. Pije się jak współczesny blend Bordeaux, choć z finezją i wszystkimi owocami Nowego Świata. „Definiujemy styl Carmín de Peumo jako wino, które w piękny sposób oddaje bujne owoce, wyjątkowość Peumo terroir i charakterystyczną kulturę tego miejsca, wino bardzo delikatne i eleganckie, jednocześnie skoncentrowane, z czerwonymi owocami i dobrą głębią na podniebieniu” – mówi enolog.