Wairau Pacific Sauvignon Blanc Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Barwa wina jasno złota z zielonymi refleksami, aromaty cytrusowe, grejpfrut, zielone jabłko, zielony agrest. W smaku soczyste, delikatnie mineralne na tle przypraw, marakui, liczi. Wino wyróżnia się z pośród win nowozelandzkich idealną równowagą i harmonią. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pierwsze wyobrażenie Nowej Zelandii to piaszczyste plaże, ośnieżone szczyty i owce za owcami. Od ponad 30 lat Kiwi odkryli również uprawę winorośli. Świeże, chłodne morskie bryzy uderzają w winnice wzdłuż zielonych wybrzeży, na które w równym stopniu wpływają prądy antarktyczne i południowe prądy równikowe. Prawie morski klimat. Idealne warunki do winifikacji Sauvignon Blanc, Chardonnay, a nawet Pinot Noir, które są bliskie, jeśli nie lepsze niż winom europejskim. Ponieważ Kiwi lubią orientować się w tradycyjnych kreacjach ze starego świata, ale nigdy nie zapominają o swoich nowozelandzkich korzeniach. Symbioza tysięcy lat doświadczenia z innowacyjnymi pomysłami. To nowozelandzkie wino, to przyjemność, która szturmem podbiła świat.
Już w 1819 roku, około 170 lat przed ekonomicznym rozkwitem uprawy winorośli, misjonarz wspomniał o winorośli w małej osadzie na Wyspie Północnej Nowej Zelandii. Została profesjonalnie uprawiana, gdy James Busby, ten sam James Busby, który również odegrał ważną rolę w sukcesie australijskich win, uprawiał importowane winorośle. Fakt, że wino nowozelandzkie mogło zdobyć przyczółek dopiero znacznie później, wynikał jednak z religijnych ruchów abstynencyjnych, które prawie uniemożliwiły pomyślne wprowadzanie na rynek i oferowanie wina. Sprzedaż została zakazana, restauracje nie mogły służyć. 1990 potem kolej - wino stało się ogólnodostępne. Od dawna znano dobre warunki i uprawiano najpierw Müller-Thurgau, potem Chardonnay, a następnie Sauvignon blanc. Dziś uprawa winorośli w Nowej Zelandii jest większa niż kiedykolwiek - i rośnie. Winiarze nigdy nie zapominają, że doskonałą jakość zawdzięczają naturze Nowej Zelandii. Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska są bliskie kiwi i są wykonywane do perfekcji od winnicy po piwnice. Wynik młodej historii nowozelandzkiego wina jest imponujący. Sauvignon blanc z Nowej Zelandii to jedno z najlepszych win białych, jakie ma do zaoferowania świat.