- Polecane!
- -30,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ra Nui Sauvignon Blanc Marlborough Wairau Valley
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough – Wairau Valley
Producent: Ra Nui Wines
Szczepy: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Nota degustacyjna: Ra Nui Sauvignon Blanc to białe wytrawne wino pochodzące z Wairau Valley położonego w regionie Marlborough. Wino odznacza się lśniącą jasno słomkową barwą z zielonymi refleksami. W nosie dominują pikantne cytrusowe nuty, które następnie ustępują miejsca owocom tropikalnym, wyczuwalne nuty marakui, mango oraz zielonego agrestu. Na podniebieniu świeże, żywe z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, której towarzyszą lekko ostrawe i ziołowe nuty. Trwałe długie wykończenie. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, skorupiaki, sałatki wiosenne, szparagi, krewetki w tempurze, zupy krem, kozie sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Do produkcji tego wina grona sauvignon pochodziły z dwóch dość wyjątkowych winnic w dolinie Wairau. Winnica Cob Cottage jest naszym domem Ra Nui i leży w południowo-wschodnim narożniku doliny Wairau, tuż przy głównej drodze na południe od miasteczka Blenheim. Gleba jest tutaj mieszaniną żwiru i piaszczysto-gliniastych terenów z pewnymi składnikami gliny. Nasi wieloletni hodowcy i przyjaciele, Meredith Lee i Brian Roughan, prowadzą małą winnicę, która leży między gminą Renwick, w sercu doliny Wairau, a brzegami rzeki Omaka. Ta winnica składa się z kamienistych, swobodnie przepuszczalnych gleb o naturalnej niskiej żyzności. Produkcja wina - Zbieraliśmy nasze sauvignon przez ponad tydzień, łącząc techniki zbierania ręcznego i maszynowego. W obu technikach zbioru winogrona były natychmiast transportowane do winnicy, do kosza odbiorczego i wysłane prosto do prasy. Cały sok był następnie schładzany na 48 godzin, a następnie rozlewany, z oddzielonym grubym osadem i dodanym klarownym sokiem z dodatkiem aromatycznego szczepu drożdży. W przypadku części ze stali nierdzewnej, która stanowi 95%, nastąpił długi, chłodny ferment. Ponadto około 5% naszych winogron sauvignon zostało przetłoczonych bezpośrednio do nowych francuskich beczek dębowych o pojemności 225 litrów, które poddano naturalnej fermentacji, a następnie starzeniu się na osadzie, przed ponownym zmieszaniem z główną porcją. Następnie wybrano najlepsze z naszego Sauvignon Blanc, zmiksowano, ustabilizowano na zimno i lekko przefiltrowano przed butelkowaniem. nastąpił długi, chłodny ferment. Ponadto około 5% naszych winogron sauvignon zostało przetłoczonych bezpośrednio do nowych francuskich beczek dębowych o pojemności 225 litrów, które poddano naturalnej fermentacji, a następnie starzeniu się na osadzie, przed ponownym zmieszaniem z główną porcją. Następnie wybrano najlepsze z naszego Sauvignon Blanc, zmiksowano, ustabilizowano na zimno i lekko przefiltrowano przed butelkowaniem. nastąpił długi, chłodny ferment. Ponadto około 5% naszych winogron sauvignon zostało przetłoczonych bezpośrednio do nowych francuskich beczek dębowych o pojemności 225 litrów, które poddano naturalnej fermentacji, a następnie starzeniu się na osadzie, przed ponownym zmieszaniem z główną porcją. Następnie wybrano najlepsze z naszego Sauvignon Blanc, zmiksowano, ustabilizowano na zimno i lekko przefiltrowano przed butelkowaniem.
Sauvignon Blanc to jedno z najpopularniejszych win na świecie. Jednak pomimo niesłabnącej popularności Sancerre i Pouilly-Fumé , to Nowa Zelandia naprawdę umieściła ten styl na międzynarodowej mapie. Ponad 40 lat temu, kiedy wyprodukowano pierwsze butelki Marlborough Sauvignon Blanc, ten rześki, wytrawny, pozbawiony dębu, bezwstydnie świeży i owocowy styl wina był idealną antytezą drzewnych australijskich Chardonnay lub słodkich Rieslingów, które dostarczały większość białego wina w Wielka Brytania. Szybko do przodu, a ponad pięć milionów kieliszków Kiwi Sauvignon Blanc jest spożywanych każdego dnia na całym świecie, według nowozelandzkich winiarzy. Podczas gdy Marlborough nadal dominuje w produkcji i jest stylem, który większość pijących kojarzy z New World Sauvignon Blanc, istnieją również doskonałe przykłady z Hawke's Bay, Wairarapa, Nelson, Canterbury i Central Otago.
Nowozelandzkie wino do makaronu z krewetkami. Aromat wina imponujący delikatnie konkuruje zapachem z daniem gdzie czosnek i bazylia nie odpuszczają naszym zmysłom węchu. Wino o skoncentrowanym owocowo aromatycznym bukiecie zielonych jabłek, agrestu, lemoniady cytrynowej, mandarynek, melona i brzoskwiń, dopełnionym nutami liści czarnej porzeczki, kwiatów oraz ziół. Na podniebieniu jest świetnie zrównoważone i chrupiące. W smaku bogactwo owoców cytrusowych i egzotycznych z ziołowym tłem. Zakończenie jest orzeźwiające z lekkim mineralnym charakterem. Wino przyjemnie, smakuje nawet bez posiłku jako uzupełniacz do zamknięcia wieczoru.
W nosie żywe nuty liczi, papryki i cytrusów. Świeże tropikalne i trawiaste nuty wypełniają przednie podniebienie, środkowe podniebienie jest soczyste, a wino kończy się przyjemną, słodką nutą. W smaku ma wyjątkową świeżość, którą zawdzięcza swobodnie drenującym glebom znajdującym się w miejscu uprawy.
Początkowe aromaty ananasa i kociego siusiu (w dobrym tego słowa znaczeniu), następnie pigwy. Na podniebieniu ananas, biały grejpfrut, gruszka, skórka cytryny i cytrusy, z solą i minerałami. Lekkie ciało z dobrze zbilansowaną kwasowością i rześkim, czystym finiszem.
To wino mogę pic każdego dnia. Delikatne aromaty owoców egzotycznych, świeże owoce, jak ananas, brzoskwinia, odrobina szałwii. Wino to jest aksamitne, pełne i miłe do picia.
Sauvignon Blanc charakteryzuje się intensywnymi, uniesionymi aromatami marakui, nutami cytrusowymi i świeżymi ziołami. Podniebienie wprowadza zachwycającą intensywność na bazie limonki/cytrusów i kończy się silnym składnikiem tekstury.
Ten bajecznie wyrażony Sauvignon jest pełen żywych aromatów marakui, kiwi, rockmelona i skórki limonki, wspaniale wspieranych przez doskonałą średnią masę podniebienia i intensywność soczystych owoców. Wino jest nieskazitelne i aromatyczne, oferując wspaniałe picie.
Nos ma pikantne i słodkie cechy cytrusowe, które następnie ustępują miejsca bardziej dominującym cechom owoców tropikalnych, marakui i mango. Na podniebieniu świeże miłe wytrawne z wyraźną kwasowością, jedwabistą konsystencją i długim finiszem.
Dojrzały, czysty, złożony i rozwijający się, z rdzeniem z owoców tropikalnych i sadowniczych, delikatną, tostową warstwą kleiku i kuszącą mineralnością. Cudowne mączne, delikatne odczucie w ustach, wzmacniające smak brzoskwini, jabłek i owoców tropikalnych, a następnie ziół i autolizy drożdży. Dobrze wykonane z bardzo długim finiszem…
Dojrzały, czysty, złożony i rozwijający się, z rdzeniem z owoców tropikalnych i sadowniczych, delikatną, tostową warstwą kleiku i kuszącą mineralnością. Cudowne mączne, delikatne odczucie w ustach, wzmacniające smak brzoskwini, jabłek i owoców tropikalnych, a następnie ziół i autolizy drożdży. Dobrze wykonane z bardzo długim finiszem…
Dojrzały, czysty, złożony i rozwijający się, z rdzeniem z owoców tropikalnych i sadowniczych, delikatną, tostową warstwą kleiku i kuszącą mineralnością. Cudowne mączne, delikatne odczucie w ustach, wzmacniające smak brzoskwini, jabłek i owoców tropikalnych, a następnie ziół i autolizy drożdży. Dobrze wykonane z bardzo długim finiszem…
Piękny jasnozielono-żółty kolor. Żywy nos z musującymi aromatami limonki, kiwi, kwiatu pomarańczy i delikatnym akcentem kantalupy. Cudownie świeży i lekko egzotyczny smak. Jej intensywny, ale delikatny charakter kończy się długotrwałym finałem. Łatwe picie w dobrym stylu.
Lśniący jasny, żółty kolor z zielonym odcieniem. Zakurzony nos z aromatami limonki, agrestu, arbuza i marakui. Żywe usta z mnóstwem właściwości mineralnych, które dosłownie sprawiają, że usta ślinią się. Typowy nowozelandzki Sauvignon, który łączy w sobie wszystkie swoje uwodzicielskie aspekty. Przepyszny styl, który zadowoli wiele gustów.
Lśniący jasny, żółty kolor z zielonym odcieniem. Zakurzony nos z aromatami limonki, agrestu, arbuza i marakui. Żywe usta z mnóstwem właściwości mineralnych, które dosłownie sprawiają, że usta ślinią się. Typowy nowozelandzki Sauvignon, który łączy w sobie wszystkie swoje uwodzicielskie aspekty. Przepyszny styl, który zadowoli wiele gustów.
Degustuje wina z Nowej Zelandii od wielu lat, jest dużo smacznych win. Wielokrotnie zapisuję sobie jeżeli wino zaskoczy mnie urokiem smaku abym mógł ponownie wrócić do zaplanowanego smaku. Aż tu Ra Nui Sauvignon Blanc od Bachusa bajka, niekończąca się opowieść wpada do szklanki z błyskotliwymi, jasnosłomkowo żółtymi i zielonkawymi odbiciami i zachwyca cudownie świeżymi aromatami czarnej porzeczki, czerwonej i żółtej agrestu oraz trawy cytrynowej. Podstawowe nuty mięty i balsamu również decydują o pierwszym nosie. Jeśli będziemy kontynuować poszukiwania bukietu, dodawane są podejścia papryki i pikantnych. Sauvignon Blanc na podniebieniu zachwyca kwasowością rasową, fenomenalnym przepływem alkoholu i cudownie świeżymi nutami limonki. Wspaniale owocowe białe wino z Wirtembergii, które ma piękne niuanse mineralne w długim posmaku i wie, jak zachwycić się delikatnym topieniem
Dobrze nasycone w limonce, oddaje smaki pomiedzy marakują i brzoskwinią, dalej papryka i bazylia. Orzeźwiający, cytrynowo-trawiasty, pełen zadowolenia w smaku (nowe słowo) – oszałamiający.
2023-09-16
Kupiłam go już trzy razy...
Kupiłam go już trzy razy, kupię i kolejny raz wino Ra Nui Sauvignon Blanc Marlborough