Poggio Antico Rosso Di Montalcino Tuscany
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Fattoria Poggio Antico
Szczep: Sangiovese (100%)
Pojemność: 750 ml ONL
Alk: 13,5%
Rozwiń opis...Nawet Rosso di Montalcino by Poggio Antico jest klasą samą w sobie. Jego subtelnie zdefiniowany zapach czereśni, świeżych śliwek, lukrecji i igieł sosnowych sprawia, że jest niezwykle atrakcyjny od pierwszego wrażenia, tyleż wyrazistości i głębi, ile oferuje. Po nim następuje animacyjny smak o delikatnie soczystym charakterze i delikatnym rozpływie, który jest równie filigranowy, z doskonale zaakcentowanym liderem świeżości i ma przyjemnie długi pogłos. To naprawdę pomysłowe Rosso, które w niczym nie ustępuje Brunello pod względem delikatności, ale oferuje dostępną przyjemność picia nawet w młodości. Proszę z dekantować!
Notatki Sommelier Bachus Wina
Poggio Antico to jeden zespół winnic utrzymywanych w jednej z najwyżej położonych posiadłości w Montalcino. Zespół Poggio Antico pracuje skrupulatną uwagą i bardzo niskimi plonami, aby produkować wina o naprawdę wyjątkowej elegancji i złożoności. Założone w 1976 roku Poggio jest podzielone na cztery główne obszary, posiada pełną certyfikację ekologiczną, skupia się na zrównoważonych praktykach, takich jak zielony nawóz i stałe zazielenianie, aby pielęgnować zdrowie gleby i bioróżnorodność. Winnice Poggio Antico, zarządzane z drobiazgową starannością, zostały podzielone na 15 jednostek gleby. Te precyzyjne praktyki rolnicze zapewniają optymalną ekspresję każdej winorośli, z produkcją wina i starzeniem się działka po działce, aby zachować unikalne cechy każdej jednostki gleby i wyrazić prawdziwą tożsamość.
Winnice Brunello w Montalcino posiadają różnorodność gleb, różne, ale zawsze duże wysokości (1640–2034 stóp nad poziomem morza), różne ekspozycje, biotypy Sangiovese, oddzielna uprawa, zbiory, winifikacja i starzenie tworzą symfonię, która jest starannie kierowana przez specyficzny styl winiarski, w którym elegancja, świeżość i tożsamość terroir są zasadami winiarni. Zaangażowanie Poggio Antico w jakość jest widoczne w ich selektywnych zbiorach i ekologicznej uprawie, których celem jest tworzenie win, które naprawdę ucieleśniają istotę terroir. Słynące z wyrazistego, warstwowego i długowiecznego czerwonego wina Brunello di Montalcino, miasto Montalcino znajduje się około 70 mil na południe od Florencji i ma cieplejszy i suchszy klimat niż sąsiednie Chianti. Tutaj króluje winogrono Sangiovese, podobnie jak w Chianti, ale Montalcino ma własny klon o nazwie Brunello.
Winnice Brunello w Montalcino pokrywają pagórkowate tereny otaczające wioskę i rozchodzą się wachlarzowato na różnych wysokościach, co stwarza potencjał dla win Brunello wyrażających różne style. Z dolin, gdzie znajdują się głębsze złoża gliny, pochodzą wina zazwyczaj odważniejsze, bardziej skoncentrowane i bogate w bogate czarne owoce. Winnice na zboczach wzgórz produkują wina bardziej skoncentrowane w czerwonych owocach i kwiatowych aromatach; te miejsca sięgają ponad 1600 stóp i mają płytkie gleby ze skał i łupków.
Brunello di Montalcino zgodnie z prawem musi być leżakowane przez co najmniej cztery lata, wliczając dwa lata w beczce przed wypuszczeniem, a po wypuszczeniu na rynek zazwyczaj potrzebuje więcej czasu w butelce, aby w pełni wykorzystać swój potencjał do picia. Dobra wiadomość jest taka, że Montalcino produkuje wersję „młodszego brata”. Wina o nazwie Rosso di Montalcino są często wytwarzane z młodszych winorośli, leżakowane przez około rok przed wypuszczeniem na rynek, oferują niezwykłe wartości i są gotowe do picia od najmłodszych lat.