Tel Aviv Cabernet Sauvignon Israel
Kraj: Izrael
Region: Wzgórza Golan
Szczep: 100% Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l BK6
Rozwiń opis...Wino z winnic położonych na stokach Wzgórz Golan i Górnej Galilei. Wino z najlepszych winnic. Nos intensywny z aromatami ciemnych owoców leśnych i wiśni znakomicie uzupełniającymi się nutami dębu i wanilii. Rekomendowane do dań mięsnych. Temperatura serwowania: 15-18C
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bliski Wschód - prawdziwa kolebka winiarstwa pozwala stworzyć wspaniałe wina z szeczepu Cabernet Sauvignon. Pasjonujące wino izraelskie, którego konsumpcja na pewno dostarczy wiele radości.. Aromatyczne dojrzałe jeżyny, czarne jagody, wiśnie, nuty śliwek, palonego dębu, akcenty przypraw. Bogate, mięsiste i potężne. Leżakowało w beczkach z dębu francuskiego 18 miesięcy. Doskonały, złożony długi finisz. Wino ma ogromy potencjał lażakowania sięgający nawet 10 lat.
Wina izraelskie
Ta część świata słynie ze swojego starożytnego dziedzictwa winiarskiego, ale w ostatnich latach wina izraelskie przeżywają renesans. Obecnie istnieje ponad 300 izraelskich winnic, z których wiele to rodzinne, butikowe firmy produkujące niewielkie ilości win najwyższej jakości.
Kluczowe izraelskie regiony winiarskie
Najważniejsze regiony winiarskie Izraela, które produkują najlepsze izraelskie wino, znajdują się w chłodniejszych, wyżej położonych regionach z dala od wybrzeża Morza Śródziemnego. Galilea na północy znana jest z pagórkowatego terenu o wysokości do 1000 metrów oraz gleb wulkanicznych i terra rossa. Innym północnym regionem wysokogórskim na mapie win izraelskich są Wzgórza Golan, które znajdują się na płaskowyżu wulkanicznym wznoszącym się do 1200 metrów nad poziomem morza. Blisko Jerozolimy, w centrum Izraela, znajdują się Wzgórza Judzkie, gdzie znajduje się jedna trzecia izraelskich winnic. Wreszcie, na dalekim południu znajduje się pustynia Negew, gdzie trudne, suche warunki dają naprawdę wyjątkowe odmiany izraelskiego Merlot, Chardonnay, Shiraz i Muscat.
Izraelskie odmiany winogron
Izraelskie wina są wytwarzane głównie z klasycznych francuskich odmian, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Lokalni winiarze eksperymentują również z odmianami śródziemnomorskimi, które lepiej nadają się na gorące, suche lata. Należą do nich Grenache, Carignan, Mourvedre i Viognier. Izraelskie wina są wytwarzane w ogromnej różnorodności stylów i mają tendencję do bycia przyjaznymi dla jedzenia, dobrze komponując się z typowymi daniami śródziemnomorskimi.