Wino Epicuro Nero d'Avola Siciliane

80,00 zł
Brutto
998 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Dla Firm
Potrawa
Wino Do Mięsa Czerwonego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Epicuro Nero d'Avola

Kraj: Włochy            

Region: Sycylia

Apelacja:  IGT Terre Siciliane

Producent: Femar Vini

Typ: Dry Red Nero d'Avola

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 12,5 %   

         

Wino Epicuro Nero d'Avola to czerwone wytrawne wino powstałe z gron Nero d'Avola uprawianych na Sycylii. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień z fioletowymi refleksami. Nos ujawnia aromaty jeżyn, jagód, wiśni i przypraw z delikatnym akcentem kwiatów oraz nutami korzennymi. Na podniebieniu soczyste, bardzo owocowe, aksamitne i mięsiste.  

Epicuro Nero d'Avola jest doskonałym towarzyszem kiełbasek, zwłaszcza ciast i terrin, do pieczeni wołowej na zimno lub dzikich placków. Proste grillowane mięso, takie jak stek, grillowana i smażona jagnięcina, rostbef, cielęcina i dziczyzna. Doskonale komponuje się również z plackami ze stekami, plastrami wołowiny, policzkami wołowymi i innymi gulaszami gotowanymi w czerwonym winie. Bardzo dobrze dostosowuje się również do kiełbasek z frytkami i fasolą lub potraw z soczewicy. Doskonale komponuje się również z twardymi serami, takimi jak Comté, Gruyère, ser górski Allgäu lub miękkimi serami z białą pleśnią, takimi jak Brie de Meaux lub Camembert.

„Epicuro reprezentuje czołową markę Femar Vini i jest bijącym sercem kolekcji Felice Mergè. Grupuje wiele win o różnych nominałach, pochodzących z różnych regionów i oferuje szeroką gamę w doskonałej cenie; czynniki te sprzyjały jej pozycjonowaniu w niektórych z największych i najważniejszych struktur dystrybucji żywności i wina w Europie i na świecie.” 

Winifikacja :

Winogrona  Nero d'Avola są poddawane winifikacji w nowoczesny sposób. Najpierw są lekko posiniaczone, następnie namaczane i delikatnie prasowane, a następnie dojrzewają w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

Producent: Femar Vini

„Wszystko zaczęło się w latach dwudziestych XX wieku, kiedy Manlio Mergè rozpoczął produkcję i handel winem i olejem luzem. Swoją pasję do ziemi przekazał swojemu synowi Armando, który w latach siedemdziesiątych postanowił rozszerzyć rodzinny biznes osiedlając się na terenach Frascati, Monte Porzio Catone i Agro Romano. W ciągu kilku lat, dzięki jakości produktów, zaangażowanie Armando zostało nagrodzone osiągnięciem znaczącej pozycji na scenie winiarskiej Castelli Romani, po czym pałeczkę przekazał jego syn Felice, który w 1995 roku, po głębokim przejściu obserwował i badał najciekawsze krajowe i międzynarodowe winnice, przekształcił rodzinne gospodarstwo w Femar Vini. Firma może liczyć na winogrona pochodzące z winnic należących do firmy oraz na winogrona i wina nadane przez firmy zrzeszone, które zapewniają dywersyfikację asortymentu. Kompetencje Felice, jego duch eksperymentowania, zapał i miłość do ziemi, w której dorastał i którą widział, jak się rozwija, prowadzą firmę do coraz wyższych poziomów produkcji i jakości, a dziś Femar reprezentuje jednocześnie zaradność i pomysłowość Felice Pasja Armando: nazwa jest w rzeczywistości akronimem Felice Mergè Armando i doskonale uosabia ducha trzeciej generacji Mergè oddanej innowacjom, ale niezwykle szanującej terytorium i tradycję.”

Epicuro Nero d'Avola Siciliane - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-05-16

Nero d'Avola sycylijski smak wina

Lśniąca na czerwono granat uwodzi złożonym aromatem dojrzałych jeżyn i cassis podszytym delikatnymi prażonymi nutami długiego leżakowania w beczce: kakao, lukrecji, tytoniu, tostów, wędzonego boczku i wanilii. Dołączają do nich subtelne nuty białego pieprzu. Na podniebieniu to Nero jest ciasno utkane i pełne, z dużą ilością mięsistego stopu i ekstraktu owocowego. Garbnik tego sycylijskiego wina jest dojrzały i giętki, a kwasowość delikatna i dobrze uzasadniona. Pomimo swojej zawartości i mocy, jest to niezwykle eleganckie wino, z długim finiszem, który jest zarówno delikatnie pikantny, jak i soczysty.

Oceń 
Quality


2023-03-09

Epicuro Nero d'Avola 2020

W badaniu organoleptycznym ma błyszczący rubinowy kolor, bukiet otwiera się na nosie mocnymi aromatami suszonych owoców i syropu. W smaku ciepłe, pełne, harmonijne w kwasowości, eleganckie w taninach. Kończy się długim i trwałym posmakiem, w którym znajdziemy najbardziej klasyczne aromaty pinot noir, dojrzewającego w ciepłym słońcu Sycylii. Dziczyzna, pieczone czerwone mięso, dania z truflami to najlepsze połączenia dla tego rewelacyjnego czerwonego wina z piwnicy Rapitalà. Doskonałe do dań z duszonego mięsa lub mięsa z sosem.

Dodaj opinię

Epicuro Nero d'Avola Siciliane

Dodaj opinię