Wino Bacaro Nero d’Avola Sycylia

87,00 zł
Brutto
599 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Na Prezent
Potrawa
Wino Do Mięsa Czerwonego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Bacaro Nero d’Avola Cantine Cellaro Sycylia

 

Kraj: Włochy

Region: Sycylia

Apelacja: IGT Terre Siciliane

Producent: Farnese Vini

Winnica: Cantina Cellaro

Typ: Dry Red Nero d’Avola

Pojemność: 0,75l

Rozwiń opis...

Alkohol: 13% c4    

 

Nota degustacyjna:

Wytrawne czerwone sycylijskie wino o mocnym aromacie czerwonych owoców okraszonym nutą kwiatową i balsamiczną. W ustach smakowite, pełne i krągłe, o długim owocowym posmaku. Podawać do czerwonych mięs – pieczonych i z grilla, ptactwa, dojrzewających serów.

 

Notatki sommelier:

Winogrona nero d'avola rosną 350 metrów nad poziomem morza na świeżej glebie z dużą ilością wapienia i gliny. W ten sposób Farnese uzyskał piękną winorośl nero d'avola z soczystymi fioletowymi jagodami. Jezioro Arancio zapewnia swobodny dostęp do składników odżywczych i wody nawet w bardzo suchej porze roku oraz rozwija świeży i owocowy aromat z dobrze zbalansowaną kwasowością.

Po zbiorach winogrona nero d'avola są lekko wyciskane, aby uniknąć zielonych tanin. Maceracja odbywa się w kontrolowanej temperaturze przez około 10-12 dni, przy czym moszcz miesza się ponownie co 4 godziny. Wino dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej.

  

Producent: Farnese Vini

Założona w 1994 roku Gruppo Farnese to prężnie działająca firma, grupa zrzeszająca takie winiarnie jak Cantine Cellaro w regionie Sambuca, Vigneti del Vulture na wulkanicznych glebach w regionie Basilicata, leżące u stóp Wezuwiusza Vesevo, bardzo stare winnice Vigneti del Salento w okolicy Mandurii, a także Caldora Vini. W produkcji kładzie się silny nacisk na wina jakościowe, ponad 92% z nich trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich działania konsultanci.

  

Winnica: Cantina Cellaro

Cellaro, cudowne dziecko z terytorium, na którym winorośl od zarania dziejów znalazła swoje naturalne środowisko. Kiedy magia wkracza do naszej ziemi, czujemy, że jesteśmy z dala od tego wszystkiego, ale tylko o krok ode mnie. Piękne góry otaczają jezioro Arancio, którego głównym bohaterem jest woda, cenny zasób zachowany przez gościnnych i ciężko pracujących ludzi. Sambuca di Sicilia od wieków mówi o doskonałych winogronach, Cellaro mówi o niepowtarzalnych winach.

Bacaro Nero d’Avola Sycylia - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-06-19

Wino Bacaro Nero d’Avola Sycylia

Wytrawne czerwone sycylijskie wino o mocnym aromacie czerwonych owoców okraszonym nutą kwiatową i balsamiczną. W ustach smakowite, pełne i krągłe, o długim owocowym posmaku. Podawać do czerwonych mięs – pieczonych i z grilla, ptactwa, dojrzewających serów.

Oceń 
Quality


2023-06-14

Sycylijskie wino Nero d’Avola

Nero d’Avola Sycylia - Barwa intensywna, rubinowa. Nos złożony i elegancki. Zapach wiśni, jeżyny, czerwonej porzeczki, skórki pomarańczowej, aromatycznych ziół, czarnego pieprzu. W ustach wytrawne, soczyste, zrównoważone. Obfite z długim, lekko słonym finiszem.

Dodaj opinię

Bacaro Nero d’Avola Sycylia

Dodaj opinię