Don Silvestre Cabernet Sauvignon Rapel Valley
Kraj: Chile
Region: Rapel Valley
Apelacja: DO Rapel Valley
Producent: Vina Ochagavia S.A.
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Don Silvestre Cabernet Sauvignon to czerwone wytrawne wino z regionu Rapel Valley w Chile. Wino prezentuje piękna rubinowa czerwień z fioletowym brzegiem. Aromaty czerwonych owoców, pudełka po cygarach i wanilii z nutami suszonych ziół. Wino o lekkiej treściwości ze świeżymi aromatami czerwonych owoców wiśni i malin na subtelnym tle palonej kawy. Jego mocne taniny utrzymują się wraz z nutami czarnego pieprzu. Sugestie kulinarne: Idealne do duszonej wołowiny, drobiu i dojrzałych serów.
Notatki Sommelier:
Viña Ochagavía to jedna z najstarszych chilijskich marek wina. Silvestre Ochagavía, założyciel winnicy, najpierw studiował francuską uprawę winorośli, a następnie sprowadził szlachetne odmiany winorośli z Bordeaux do Chile na krótko przed plagą filoksery w połowie XIX wieku, rewolucjonizując w ten sposób uprawę winorośli w swoim kraju. w 1851 r. Don Silvestre, jak go nazywano, założył Viña Ochagavía i od tego czasu uważany jest za ojca chilijskiego winiarstwa.
Obecnie winiarnia należy do grupy Carolina Wine Brands, która posiada siedem winiarni w Ameryce Południowej i jest zaangażowana w przestrzeganie najwyższych standardów jakości i zrównoważonego rozwoju. Mistrzem piwnicy jest Andrés Caballero. Wraz ze swoim enologiem Ivánem Martinoviciem nieustannie stara się podkreślać typ każdej odmiany winorośli i terroir. Utrzymanie wysokiej jakości w obliczu rosnącego popytu i areału to wyzwanie, które winiarnia Viña Ochagavía chętnie podejmuje.
Winnice położone są na wysokości do 800 m n.p.m. Średnia temperatura wynosi około 15 stopni, co wydłuża okres dojrzewania i umożliwia zbiór owoców w późnych porach roku. Korzystne warunki klimatyczne gwarantują całkowitą dojrzałość winogron i nadają winom specyficzne nuty owocowe oraz pełny charakter. Jest to imponująco widoczne w Gran Reservas Viña Ochagavía, które są winifikowane wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron i rozwijają swój złożony charakter dzięki długiemu i stopniowemu dojrzewaniu w beczkach typu barrique. Rezultatem jest wyjątkowa treść i elegancka moc, co wielokrotnie potwierdza Cabernet Sauvignon z serii Gran Reserva.