Terrunyo Sauvignon Blanc
Kraj: Chile
Region: Dolina Casablanki
Producent: Concha y Toro „Terrunyo”
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l CER1
Rozwiń opis...Jasnozielone, lekko bladożółte. Delikatna świeżość i mineralność. Przyjemne połączenie aromatów porzeczek, limonki, białych kwiatów, szparagów, wapienia, nut morskich i słonych. Podniebienie jest świeże i soczyste, z wyrazistą kwasowością i trwałym, słonym, mineralnym finiszem. Wino to doskonale komponuje się ze świeżymi owocami morza, takimi jak ostrygi, białym mięsem (niezbyt ostrym), falafelami, miskami Buddy i sałatką Waldorf.
Notatki dotyczące winiarstwa
Winogrona zbierano ręcznie, następnie odszypułkowano, chłodzono i tłoczono w niskich temperaturach (9-10 °C). Tłoczenie ręczne w prasie przedpneumatycznej, przy niskim ciśnieniu, z minimalną liczbą obrotów, aby uniknąć podniesienia pH. Wysoce redukujący proces, aby uniknąć utleniania. Enzymy pektolityczne są używane do dekantacji z sokiem w temperaturze 10-11 °C. Fermentacja trwa 14 dni w temperaturze 13-20 °C. Następnie osad jest okresowo mieszany, aby zakończyć rozwijanie złożoności wina bez drewna. Cały proces odbywa się w stalowych zbiornikach.
Notatki o winnicy
Winnica Los Boldos znajduje się 280 metrów nad poziomem morza, zaledwie 18 kilometrów od Oceanu Spokojnego, w najchłodniejszym sektorze Doliny Casablanki. Winorośl pochodzi z klonu 1 Davis (100%) i jest prowadzona w podwójnej odmianie Guyot. Winorośl charakteryzuje się pochmurnymi porankami i zimnymi, wietrznymi dniami. Wiosną występują przymrozki. Winogrona dojrzewają powoli i późno — przepuszczalne gleby o niskiej zawartości materii organicznej. Gleby mają pochodzenie koluwialne, z czerwonymi glinami w pierwszych 35 centymetrach. Następnie znajdują się rozłożone skały (alterite) i gleba granitowa. Uboga w materię organiczną, dość porowata i dobrze zdrenowana. Jest sektor z czarną gliną, która zatrzymuje nieco więcej wilgoci. Klimat jest śródziemnomorski przybrzeżny ze znacznym wpływem morskim. Obszar ten jest znany z dużej amplitudy termicznej między dniem a nocą. Wpływ wybrzeża sprzyja mglistym porankom i bryzom znad Oceanu Spokojnego.
Dolina Casablanki region, który stał się synonimem jednych z najlepszych białych win Chile. Region Dolina Casablanki jest pełna dziesiątek bodeg, które albo uprawiają tu owoce, albo przyjeżdżają z zewnątrz, aby zaopatrywać się u lokalnych plantatorów w ich własne programy białego wina. Dolina biegnie ze wschodu na zachód, co oznacza, że jej najbardziej wysunięte na zachód winnice otrzymują największy chłodzący wpływ niezawodnych popołudniowych morskich bryz. Gleby na zachodzie mają również tendencję do bycia cięższymi w glinę, podczas gdy wschodni kraniec doliny jest cieplejszy, a jej gleby są przeważnie granitowe. Sauvignon blanc dobrze się tu rozwija, Chardonnay dobrze sobie radzi, a Pinot noir nie jest rzadkością..
Szczep Sauvignon Blanc, który może występować w wielu stylach, to świeża, orzeźwiająca odmiana, która w równym stopniu odzwierciedla zarówno terroir, jak i charakter odmiany. Choć może się różnić w zależności od miejsca uprawy, zawsze istnieje kilka wspólnych cech — mianowicie pikantna kwasowość i intensywne aromaty. Ta odmiana ma francuskie pochodzenie. Somm Secret — Sauvignon Blanc, obok Cabernet Franc, jest dumnym rodzicem Cabernet Sauvignon. Ten zielony aromat papryki, który łączy wszystkie trzy odmiany, nie jest przypadkiem — pochodzi z wysokiej koncentracji pirazyn (ziołowych związków aromatycznych) właściwych dla każdego członka rodziny.