- Polecane!

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Laporte Le Rochoy Sancerre Blanc
Kraj: Francja
Apelacja: Sancerre AOC
Region: Dolina Loary
Szczep: Sauvignon Blanc
Rodzaj: Białe wytrawne
Producent: Laporte
Pojemność 0,75 BK5
Alkohol 13,5 %
Dojrzewanie 5 miesięcy w zbiornikach ze stali szlachetnej a następnie co najmniej miesiąc w butelce.
Wino o jasno złotym kolorze, pełne aromatów świeżych dojrzałych żółtych cytrusów na tle przypraw. Intensywnie owocowa paleta nasycona cytrusami, tropikalnymi owocami i zmiażdżonymi ziołami. W ustach sprężyste, świeże, rześkie z wyraźnym akcentem mineralnym cytrynowej z przyjemnym delikatnym finiszem. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Domaine Laporte jest jedną z najbardziej szanowanych posiadłości w Dolinie Loary. Ma ponad 74 akry, a flagowy Sancerre pochodzi z jednej z najpiękniejszych winnic w apelacji, Domaine du Rochoy, 25-hektarowej winnicy monopolowej wykutej w zboczu wzgórza z widokiem na Loarę. Typowo jedno z pierwszych miejsc wybieranych w apelacji, Rochoy oferuje winogrona ze wspaniałą dojrzałością i niesamowitą mineralną ekspresją z gleb Silex, najrzadszego terroir w Sancerre.
Nagrody:
Laporte Le Rochoy Sancerre Blanc Wine Spectator 94/100 pkt.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Domaine Laporte to idealne połączenie dwóch renomowanych rodzin Sancerre. Założona w 1850 roku w wiosce Saint-Satur, Domaine Laporte była prowadzona przez dziesięciolecia w połowie XX wieku przez René Laporte. Wizjonerski fotel Sancerre przez 20 lat, René był pionierem w produkcji niskowydajnych, charakterystycznych Sancerre w czasach, gdy wielu innych w regionie skupiało się na ilości, a nie na jakości. Następnie, w 1986 roku, znany winiarz z Chavignol, Henri Bourgeois, kupił domenę od René, zachowując starą winnicę, piwnicę i dom oraz utrzymując doskonałą reputację.
Obecnie pod czujnym okiem dwóch wnuków Henriego, Arnauda i Cedrica Bourgeois, Domaine Laporte jest jedną z najbardziej szanowanych posiadłości w Dolinie Loary. Składa się z ponad 30 hektarów, a flagowy Sancerre pochodzi z jednej z najlepszych winnic w apelacji, Domaine du Rochoy, 10-hektarowej winnicy wykutej na krzemiennym zboczu z widokiem na Loarę, która jest jedynym monopolem w nazwa.
Laporte jest certyfikowanym producentem ekologicznym, a tutejsze wino jest wytwarzane w bardzo tradycyjny, naturalny sposób, przy użyciu metod ekologicznych i zawsze zapewniających poczucie czystości i doskonałości. Dzięki różnym cuvées Bourgeois może eksplorować różne formy Sancerre, a wszystko to z bardzo atrakcyjnym efektem. Laporte produkuje również trzy wina pod marką Le Bouquet: kwiatowo-cytrusowe Sauvignon Blanc, Cabernet-Franc oferujące świeże czerwone owoce i delikatne nuty przypraw oraz owocowe Pinot Noir Rosé. Wykonane z bardzo wysokiej jakości owoców, są to wszechstronne butelki, które stanowią doskonałe wprowadzenie do win z Doliny Loary.
Naznaczone uroczą wioską na wzgórzu na najbardziej wysuniętym na wschód obszarze Loary, Sancerre słynie z pikantnego, żywego, z przewagą cytrusów Sauvignon blanc. Jej ogromna popularność we francuskich bistrach z lat 70. doprowadziła do jej sukcesu jako białej restauracji na całym świecie w latach 80. Podczas gdy region twierdzi, że panuje klimat kontynentalny, znany z krótkich, gorących lat i długich, mroźnych zim, różnice w topografii - faliste wzgórza i strome zbocza od około 600 do 1300 stóp wysokości - z dużymi różnicami w glebie, przyczyniają się do różnic w charakterze w Sancerre Sauvignon blanc. W zachodniej części apelacji gleby gliniaste i wapienne z marną Kimmeridgean, zwłaszcza w Chavignol, dają mocne wina. Zbliżając się do rzeczywistego miasta Sancerre, gleby są żwirowe i wapienne, produkując szczególnie delikatne wina. Gleby krzemienne (silex) w pobliżu wioski dają wina szczególnie perfumowane i godne starzenia.
Dla ciekawostki Mój pradziadek Karol Hepper w latach 30 dokładnie od 1927 dzierżawił winnice od właściciela N Laporte w dokumentach niestety jest tylko N Laporte nie ma pełnego imienia wlasciciela w Trawiarge S Feliks tam urodziła się moja babcia Charlotte Hepper .zdjęcia z winnic też mam
W nosie początkowe aromaty egzotycznych owoców, takich jak mango i liczi, obok świeżych zapachów kwiatu lipy i werbeny. W miarę rozwoju nosa na pierwszy plan wysuwają się bardziej złożone aromaty z bułeczką śmietankową, białą brzoskwinią i cytrusami wsparte nutami słodkich przypraw. W smaku pełne, bogate i eleganckie z dojrzałymi owocami mango, galaretką z pigwy, przyprawami i subtelnymi nutami miodu.
Idealna harmonia smaków w okrągłym i świeżym roczniku, którą możesz odkryć bez dalszej zwłoki! Tłuszcz i kwasowość są doskonale zrównoważone na podniebieniu, oferując degustację czystej przyjemności niesionej na wyciągnięcie ręki przez subtelne aromaty kwiatowe i owocowe. Przyjemne uczucie świeżości i mineralności jest widoczne przez cały czas degustacji i aż do finiszu.
Cudownie soczyste, niemal kwiatowe poczucie suszonego siana i słomy otwiera nos, pachnące i świeże, uzupełnione dojrzałą cytryną i słodkimi, świeżymi orzechami kokosowymi. Najbardziej pociągający. Podniebienie charakteryzuje się żywotnością i energią napędzaną nutami dojrzałej cytryny. Jest intensywny i skoncentrowany, ale równie schludny i mocny jak tancerka baletowa. W długim finiszu dominuje cytryna.
Wyraziste aromaty bogatych i dojrzałych owoców cytrusowych z nutami pieczonych brzoskwiń i moreli. Na podniebieniu delikatny dąb z przyjemnym, długim finiszem.
Sancerre to mój ulubiony letni odcień francuskiej bieli. Pikantne, świeże nuty smaku niesamowicie gaszą pragnienie. Sancerre to laserowy promień czystości. Mineralny i żywy, powstaje z 35-letnich winorośli rosnących na słynnej glebie Sancerre. Pyszna zimna butelka tego napoju, bagietka, trochę koziego sera i duża sałatka i Twój letni wieczór nie może być lepszy.
Sancerre Blanc doskonałe wino
Tutaj jest delikatny rumieniec; nos pachnie gruszką nashi, miękkimi kwiatami talku i zielonym jabłkiem. Na podniebieniu kwasowość wkracza i odświeża doznania, wzmacniając całą ładność wprowadzoną na nosie. Nie jest przesadnie złożony, ale liczi, pokruszone skały i delikatny łupek/mineralność w połączeniu z gruszką nashi i kwiatami sprawiają, że jest to niesamowicie zachęcające”.
Wino na lato? wszyscy wołają Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Jednak dobre letnie wino powinno oferować coś więcej niż tylko orzeźwienie. Musi być również najwyższej jakości, dobrze zbudowane i wyraźnie pokazywać cechy odmiany winorośli i regionu, z którego pochodzi. Dobrym przykładem jest Sancerre Blanc którego smak skopiowano i na terenach młodych winnic wprowadzono nasadzenia i z młodych winorośli zbierają grona aby szybko zarabiać.
Równowaga jest nieskazitelna, balansuje między kwasowością kosy a naturalną dojrzałością owoców, tak bardzo, że pozostawia podniebienie na hakach. Jest organiczny, ale nie smakuje tak, jakby został pozostawiony samemu sobie. Jest nieskazitelny i elegancko podparty delikatną mineralnością. Niezwykle pyszne i jego delikatne smaki pigwy, różowego grejpfruta i kumkwat można zjeść z wszelkiego rodzaju daniami, od ryb słodkowodnych, owoców de mer, sushi i peruwiańskiego ceviche po pieczony schab wieprzowy i pieczone perliczki.
Sancerre to dystrykt w regionie winiarskim Doliny Loary w północno-środkowej Francji, nazwany na cześć rzeki Loary. Samo Sancerre to średniowieczne miasto w Górnej Loarze, gdzie sadzi się Sauvignon Blanc jest tutaj używany do produkcji Sancerre Rouge i Sancerre Rosé.
Ale to właśnie białe Sancerre, wykonane w całości z Sauvignon Blanc, jest najsłynniejszym winem tej dzielnicy. Styl różni się w zależności od producenta, ale typowy Sancerre zawiera aromaty i smaki owoców pestkowych (moreli), białych kwiatów, a zwłaszcza nuty świeżo skoszonego siana lub lekkich ziół, takich jak żółta papryka lub nawet szparagi. Wino jest średnio pełne do pełnego, z wieloma przykładami wykonanymi bez wpływu drewna, chociaż istnieje wiele wersji dojrzewających w dębie, które są olśniewające. Finisz często ma wyraźne nuty mineralne, a także ten sam ziołowy charakter, który można znaleźć w aromatach; Wina produkowane z krzemiennych gleb znanych jako silex są szczególnie wyjątkowe pod względem profili smakowych. Są to wina do bogatych owoców morza, ptactwa łownego (bażant) lub koziego sera.
Wino jest super aromatyczne i świeże i wykonane w 100% z Sauvignon Blanc. Możesz skosztować zielonego jabłka, cytryny, białych kwiatów i mineralności. Pyszny do podania z kozim serem.