

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Bonnet Rouge Bordeaux Andre Lurton
Wino Francji
Region Bordeaux AOC
Szczepy: 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot
Pojemność;0,75l
Nos oddaje natychmiast rozpoznawalne aromaty ciemnej wiśni i dojrzałych truskawek, do których dołącza czarna porzeczka, fiołek oraz lekkie nuty tostu. Wino przyjemnie obfite, owocowość niespodziewanie bogata, a delikatna struktura to czysta przyjemność. Ujmująco zrównoważone. Znakomite do bogatej gamy potraw przez co najmniej kolejne 10 lat.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica Château Bonnet została założona w Grézillac w XVI wieku za namową rodziny bogatych kupców z Libourne. W 1897 roku Léonce Récapet, pradziadek obecnych właścicieli, dowiedział się o sprzedaży majątku Bonnet i kupił go. W ciągu kilku lat ten człowiek, który był właścicielem dużej fabryki likierów w Branne, przekształcił się w niezwykłego winiarza. 120 hektarów winnic wkrótce pokryło zbocza wokół zamku. Bardzo przywiązany do Bonnet, Léonce Récapet uczynił go jedną z najlepszych nieruchomości w tym regionie. W 1953 roku odziedziczył go jeden z jego wnuków, André Lurton, który kontynuował swoją pracę. Dzieci tego ostatniego prezydenta dzisiaj do przeznaczenia 300 hektarów winorośli.
Rouge Bordeaux z Chateau Bonnet André Lurtona stanowi ważny wyraz win tego słynnego francuskiego regionu. Firma ma starożytne korzenie i przez wieki zdobyła głęboką wiedzę na temat terytorium i jego win. Jego winnice rozciągają się na 800 hektarów i są podzielone na 10 odrębnych autonomicznych Chateaux, wyposażonych w winnicę i piwnicę. Chateau Bonnet znajduje się pomiędzy dwiema rzekami, Dordogne i Garonne, lokalnie określanymi jako Entre-Deux-Mers. Klimat typowo atlantycki w żaden sposób nie wpływa na winnice chronione przed gwałtowną morską bryzą. Lata są często suche, ale pozwalają winogronom na doskonałą koncentrację i dojrzewanie. Winnice, z których pochodzi Chateau Bonnet's Rouge Bordeaux, prowadzone są z biodynamicznym rolnictwem z pełnym poszanowaniem otaczającej przyrody. Winogrona Merlot i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie i poddawane oddzielnej winifikacji przy użyciu najbardziej innowacyjnych technologii, które pozwalają chronić ich cechy organoleptyczne. Produkowane wina są blendowane (w równych częściach) i leżakowane w stalowych kadziach i butelkach. Rezultatem jest okrągłe, brzydkie, intensywne, ale nie bogate wino. Bogaty w owocowe, aromatyczne, lekko taniczne, pachnące zapachy. Można go leżakować przez kilka lat w piwnicy, ale bez przesady. pachnący. Można go leżakować przez kilka lat w piwnicy, ale bez przesady. pachnący. Można go leżakować przez kilka lat w piwnicy, ale bez przesady.