Cléebourg Gewurztraminer Grande Réserve
Kraj: Francja
Region: Alzacja
Producent: AOC Alsace
Typ: Dry Whiet - Gewurztraminer
Pojemność: 0,75l C4
Alkohol: 13%
Rozwiń opis...Nota degustacyjna: Cléebourg Gewurztraminer Grande Réserve mieni się żółto złocistym odcieniem. Bukiet ujawnia intensywne aromaty owoców egzotycznych, suszonych owoców, z nuta cynamonu i konfitury z pigwy. Na podniebieniu obfite, okrągłe z przyjemnym skupieniem i niezwykłą trwałością z odrobiną świeżości na finiszu. Sugestie kulinarne: kuchnia azjatycka, sery pleśniowe, dania z ryżem, dania z makaronami, ryby, przystawki.
Producent: Cléebourg Istnienie winnicy w regionie Cléebourg poświadczone jest od VIII wieku o silnym starożytnym pochodzeniu, jak cała alzacka winnica. W tym czasie Cléebourg było częścią posiadłości opactwa Wissembourg, a w średniowieczu mnisi benedyktyni będą stopniowo podnosić reputację swoich win, które będą eksportowane poza nasze granice. W 1504 r. wieś przeszła na własność książęcej rodziny Deux-Ponts, która uczyniła ją głównym miastem bailarskim, przed włączeniem, sto lat później, korony szwedzkiej, z powodu małżeństwa członka rodziny Deux-Ponts z spadkobierczyni tronu Szwecji. Nieco burzliwa historia, która stabilizuje się w 1787 roku, kiedy król Szwecji oficjalnie zrzeka się bailiwicka Cleebourg, który oddaje Francji.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gewurztraminer to winogrono o różowej skórce, które produkuje jedne z najbardziej aromatycznych i złożonych białych win na świecie. Dokładne pochodzenie Gewurztraminera jest trudne do wyśledzenia, ale winogrona są spokrewnione z rodziną Traminer uprawianą w całej Europie i chociaż Gewurztraminer odniósł sukces w Niemczech, Austrii, Australii, Waszyngtonie i Kalifornii, francuska Alzacja pozostaje na pierwszym planie. Alzacja produkuje odmiany, które są bogate i zazwyczaj głęboko wybarwione, często o niskiej kwasowości i wysokiej zawartości alkoholu, z egzotycznymi aromatami liczi i płatków róży. Ich charakter i ciało w dużej mierze zależą od terroir i dojrzałości winogron i mogą mieć różne style, od wytrawnych do wytrawnych i słodkich. Wytrawny Gewurztraminer z Alzacji doskonale komponuje się z serami i pikantnymi, najlepiej pikantnymi lub kremowymi daniami, natomiast słodsze style mogą pasować do owocowych lub korzennych deserów.