Eradus Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Podregion: Awatere Valley
Producent: Eradus Wines
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Wino z Nowej Zelandii Sauvignon Blanc nie brakuje obecnie w Polsce, jednak niewiele win z Nowej Zelandii, zrobiło na nas tak duże wrażenie, jak oferta Eradusa. Eradus znajduje się w dolinie Awartere, wyraźnym podregionie Marlborough, który jest chłodniejszy i bardziej narażony na działanie morza niż dolina Wairau, z datami zbiorów do dwóch tygodni później. Eradus Sauvignon Blanc prezentuje mocny, mocno skoncentrowany i bogaty nos z kolekcją agrestu, trawy, ziół i marakui o stalowej, mineralnej krawędzi. Suche w ustach skoncentrowane smaki agrestu i marakui są napędzane przez śliską i delikatną kwasowość.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Błyszczący słomkowo-żółty kolor z bladozielono-złotymi odcieniami. Ma mocny, mocno skoncentrowany i bogaty nos z amalgamatem agrestu, trawy, ziół i marakui o stalowej, mineralnej krawędzi. Suche do smaku, skoncentrowane smaki agrestu i marakui są napędzane przez śliską i delikatną kwasowość. Smaki płyną płynnie, podniebienie zintegrowane i harmonijne w odczuciu w ustach. Ma doskonałą wyrazistość i czystość ekspresji, ukazując szczegółowe niuanse trawy i minerałów, a wino ma bardzo długie i trwałe wykończenie ze skoncentrowanymi owocami agrestu. Elegancki i harmonijny, to skoncentrowany Sauvignon Blanc ze szczegółami smaku i mineralnością.
Obfite winogrona wytwarzają wspaniałe wina, dlatego winnica Eradus Wines jest miejscem, szczególnym dla wina Sauvignon Blanc. Winorośle znajdują się w Awatere Valley, podregionie Marlborough z własnym ekstremalnym mikroklimatem. Wina z tego regionu można opisać jako piękne mineralne kręgosłupy, świeże, czyste, rześkie i kwaśne. Te postacie w połączeniu z elementami owoców dojrzałych mają potencjał do tworzenia fantastycznych win. Filozofia Eradus Wines przy produkcji wina i uprawy winorośli opiera się na koncepcji „równowagi”, a po jej osiągnięciu wyniki mówią same za siebie.
Butikowa, rodzinna posiadłość Marlborough Eradus Wines stała się jednym z lśniących lampek wina Marlborough. Har i Sophie Eradus wyemigrowali z Holandii do Nowej Zelandii na początku lat 80. i zadomowili się w regionie winiarskim Marlborough. Obecnie posiadają dwanaście hektarów, głównie winnic Sauvignon Blanc i Pinot Noir, z których najbardziej imponujące są sadzone na pofałdowanych, kamienistych tarasach wzdłuż doliny rzeki Awatere. Bliżej oceanu niż większość regionu Marlborough, ciepłe dni Awatere, chłodne noce i suchy, słoneczny klimat są kluczem do świetlistego smaku, eleganckiej mineralności i świeżej kwasowości charakterystycznych win Eradus. Posiadłość Eradus jest teraz prowadzona przez syna Michiela, którego uprzejmy, swobodny sposób działania zaprzecza zaciekłemu perfekcjonistami skoncentrowanemu na przekraczaniu wszelkich granic w dążeniu do jakości i równowagi, mantrze Eradus.
Nowa Zelandia jest jednym z najbardziej odizolowanych krajów na Ziemi, a ten mały kraj zaskoczył wszystkich, gdy jego świeże, skoncentrowane wina zaczęły robić wrażenie na krytykach w latach 90. Nowa Zelandia po raz pierwszy wywarła wpływ na świat wina dzięki Sauvignon Blanc z malowniczego regionu Marlborough. Pikantne, kwiatowe i ziołowe, te rozpływające się w ustach Sauvignon Blanc zachwyciły miłośników wina. Pinot Noir to kolejna historia sukcesu w tym miejscu, stając się błogo eleganckim z pięknymi aromatami wiśni w regionach takich jak Central Otago i Wairarapa. Podczas gdy Sauvignon Blanc i Pinot Noir są gwiazdami Nowej Zelandii, oszałamiające białe wina, takie jak Riesling, Pinot Gris i Chardonnay, oraz złożone czerwone wina, takie jak Syrah i Merlot, również znajdują mile widziany dom w tej pięknej i surowej krainie.