Mount Riley & Kim Crawford Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Niepowtarzalny, bujny, intensywny. Wybuchowy szczep, który obudził świat do wina nowozelandzkiego. Ostry, aromatyczny, nowozelandzki Sauvignon Blanc atakuje zmysły czerwonymi papryczkami i agrestem, bujnymi nutami marakui i owoców tropikalnych. Inne nuty to świeżo skoszona trawa, łodygi pomidorów, grejpfrut lub limonka.
Sauvignon Blanc Marlborough zadebiutowało w 1975 roku gdy to zasadzono pierwsze winorośle Sauvignon Blanc, nikt nie mógł przewidzieć, że odmiana ta w ciągu kilku dekad zyska tak wielki status.Sauvignon Blanc po raz pierwszy został wyprodukowany na skalę komercyjną w latach 70. ubiegłego wieku i obecnie jest najpowszechniej uprawianą odmianą winorośli w Nowej Zelandii. Coraz większą różnorodność stylów uzyskuje się dzięki stosowaniu dzikiej fermentacji, różnego stopnia kontaktu z osadem, a także fermentacji i/lub leżakowania w dębowych beczkach, zarówno starych, jak i nowych. Wybuchowe smaki nowozelandzkiego Sauvignon Blanc zachwyciły krytyków wina, wyznaczając międzynarodowy standard dla tego stylu.
Marlborough czyli największy region Sauvignon Blanc w Nowej Zelandii charakteryzuje się niskimi opadami deszczu i stale wysokim nasłonecznieniem, dużymi dobowymi wahaniami temperatury w okresie dojrzewania, co pomaga budować smak i go utrwalać. Istnieją bardziej ziołowe i mineralne style z Doliny Awatere oraz dojrzalszy, tropikalny, bardziej ostry styl z głównej Doliny Wairau.
Aromat Sauvignon Blanc doskonale komponuje się ze świeżymi smakami owoców morza, skorupiaków i białych ryb, a także z sosami na bazie cytrusów lub czosnku. Chrupiące letnie sałatki i papryka doskonale komponują się ze smakiem wina Sauvignon Blanc, a połączenie tych składników doskonale dopełnia zarówno wino, jak i potrawę. Doskonale komponują się z nimi także pikantne potrawy, takie jak pomidory i sosy na bazie octu. Sauvignon Blanc sam w sobie jest przepysznym aperitifem, zwłaszcza w słoneczny, letni dzień.