

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc
Kolor wina: Białe
Smak: Wytrawne
Producent: Saint Clair Family Estate
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Kategoria: Spokojne
Klasyfikacja: Regionalne
Szczep: Sauvignon Blanc
Zamknięcie: Zakrętka
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Przyjemne wino o intensywnym, ostrym aromacie marakui, czarnej porzeczki i agrestu. Owocowość ta jest wyczuwalna także na podniebieniu w połączeniu z nutami mineralnymi.
Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze. C4
Wino zbliżone smakiem do Clos Henri Sauvignon Blanc , Lawson’s Dry Hills Sauvignon Blanc , Elephant Hill Sauvignon Blanc , Vidal Sauvignon Blanc, Mud House Sauvignon Blanc…
Wydarzenia
Notatki Sommelier Bachus Wina
Produkcja wina Saint Clair Wairau: Z najlepszych działek, wybrano najlepsze gron, następnie sok został natychmiast wyciśnięty, aby zminimalizować kontakt ze skórą i pogorszenie jakości soku po zbiorach. Po osadzeniu sok fermentowano w stali nierdzewnej przy użyciu wybranego szczepu drożdży. Fermentację przeprowadzono w niskich temperaturach, aby zachować charakter odmian i świeżość. Ta paczka została zidentyfikowana przez nasz zespół winiarski podczas kompleksowych degustacji w ciemno jako najlepsza partia wina dlatego butelkowana jako rezerwat.
Bliskość oceanu powoduje silniejsze wpływy morskie na winnice w dolnej dolinie Wairau, gdzie uprawiano owoce dla rezerwatu Saint Clair Wairau Sauvignon Blanc. Temperatury w ciągu dnia są ciepłe, co ułatwia dojrzewanie, podczas gdy temperatura w nocy jest zwykle niższa niż w środkowej i górnej części doliny Wairau. Sprzyja to wydłużeniu czasu oczekiwania i rozwojowi smaku. Gleby bogate w substancje odżywcze osadzone w czasie z powodu nie erozyjnej powodzi (przed wprowadzeniem ochrony przeciwpowodziowej brzegów) utworzyły równe i żyzne miejsca. Głodne odżywiające się winorośl Sauvignon Blanc wykorzystują tę płodność do wytwarzania wyjątkowo skoncentrowanych smaków i aromatów.
Awards:
Trophy: China Wine and Spirits Wine Show 2019
Gold: China Wine and Spirits Wine Show 2019
Gold: New Zealand Aromatic Wine Competition 2019
Silver: The Marlborough Wine Show 2019
4.5 Stars: Bob Campbell MW 2019
Wino o dobrej koncentracji; grejpfrut, jabłko i zielona śliwka. Natomiast lekko pikantne owoce nadają charakteru i orzeźwiającego, rześkiego wytrawnego finiszu.
2022-06-10
Nowozelandzkie wino Reserve Sauvignon Blanc
Bogatsze i bardziej intensywne niż u jej rodzeństwa, smaki marakui, pestkowca i nuta agrestu prowadzą do dojrzałych trawiastych nut. Ostry i doskonale zbalansowany, ten Marlborough Sauvignon Blanc pozostawia długi finisz i jest smaczną ucztą na każdą okazję.