Rozwiń opis...Seifried Estate Old Coach Road & Villa Maria Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Poznaj różnice w smaku i wskazówki, aby znaleźć wartościowe i wysokiej jakości nowozelandzkie Sauvignon Blanc z 7 regionów od profesjonalisty winiarskiego, który żył i oddychał Sauvignon Blanc na południowej wyspie. Mimo że Nowa Zelandia (NZ) produkuje zaledwie 1% światowego wina, nadal króluje jako „światowa stolica Sauvignon Blanc”. Ten mały kraj, składający się z Wysp Północnych i Południowych, jest obszarem nieco większym niż Oregon i jest domem dla prawie 50 000 akrów Sauvignon Blanc.
Dystrykt Marlborough zajmuje północno-wschodni region Wyspy Południowej w Nowej Zelandii, zajmując łączną powierzchnię 10 491,28 km2. Region rozciąga się od Marlborough Sounds, na północy, do surowego wybrzeża Pacyfiku na południowym wschodzie, ze stosunkowo suchym południowo-zachodnim interiorem, który obejmuje największą farmę w Nowej Zelandii, Molesworth. Obecnie Marlborough jest jednym z najważniejszych regionów uprawy winorośli na półkuli południowej, jednak tradycyjne rolnictwo pasterskie nadal jest kontynuowane w niektórych częściach regionu, choć na znacznie mniejszą skalę.Region można z grubsza podzielić na kilka podregionów: Marlborough Sounds, Wairau, The Awatere i Flaxbourne. Przed osadnictwem europejskim region był zamieszkiwany przez różne grupy iwi, które nadawały nazwy różnym częściom tego, co jest obecnie znane jako Marlborough. Prowincja Marlborough, utworzona w 1859 roku po oddzieleniu się od Nelson, rozciągała się na południe do rzeki Conway, włączając Kaikōurę. Prowincja została nazwana na cześć księcia Marlborough zgodnie z podobnym wzorcem do innych prowincji, takich jak Nelson i Wellington, nazwanych na cześć wybitnych brytyjskich bohaterów wojennych. Chociaż prowincje zostały zniesione w 1876 roku, dawna prowincja nadal była znana jako Marlborough.
Villa Maria Sauvignon Private Bin Blanc Marlborough
Seifried Estate Old Coach Road Sauvignon Blanc
Notatki Winiarskie
Villa Maria jest obecnie najpopularniejszą i najbardziej nagradzaną winiarnią w Nowej Zelandii. George Fistonich miał zaledwie 21 lat, gdy założył tę markę win. Otrzymał od ojca 5 akrów ziemi w Mangere, Auckland, i postanowił dać skrzydła swojej pasji winiarskiej. Już w następnym roku wyprodukował swoje pierwsze wino z winogron posadzonych na tej ziemi i nazwał je Villa Maria.
Przez prawie dekadę George zarządzał tą marką niemal w pojedynkę, z pewnym wsparciem żony, Gail. Stosował mieszankę nowoczesnych i tradycyjnych metod produkcji wina i sadził winogrona, na które pozwalała gleba Auckland, aby produkować swoje wina. Dzisiaj, prawie sześć dekad po założeniu firmy, w winnicach i winnicach pracuje prawie 250 osób. Uprawia się tu blisko 28 odmian winogron. Białe wina Villa Maria są obecne w 60 krajach na całym świecie.
Winogrona do produkcji win Villa Maria uprawiane są w niektórych z najpopularniejszych regionów winiarskich Nowej Zelandii, takich jak Marlborough, Hawkes Bay, Auckland i Gisborne. Do produkcji czerwonych win używa się szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir. Do produkcji białych win używa się szczepów takich jak Chardonnay, Albarino, Sauvignon Blanc, Viognier, Riesling i Pinot Gris. Jeśli lubisz wina organiczne, znajdziesz ich całkiem sporo pod marką Villa Maria. Marlborough i Hawkes Bay to jedne z najlepszych regionów, z których do produkcji win organicznych używa się szczepów Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i Sauvignon Blanc.
Oprócz win czerwonych, białych i różowych, Villa Maria oferuje również inne kategorie win, takie jak wina musujące, wina deserowe, wina leżakowane, wina z otwartej piwnicy i wina organiczne. Wszystkie te wina cieszą się dużą popularnością wśród miłośników wina w Nowej Zelandii i na całym świecie. Winnice są starannie wybierane do uprawy różnych odmian, które odzwierciedlają charakter bogatych terroir.