Wino Podere Castorani Cadetto Montepulciano d`Abruzzo

97,00 zł
Brutto
999 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Podere Castorani Cadetto Montepulciano d`Abruzzo

 

 

Kraj: Włochy            

Region: Abruzja

Apelacja: DOC Montepulciano d'Abruzzo

Producent: Podere Castorani Abruzja

Typ: Dry Red Montepulciano d'Abruzzo

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13 %   

 

Nota degustacyjna:

Rozwiń opis...

Podere Castorani Cadetto Montepulciano d`Abruzzo to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron Montepulciano uprawianych w regionie Abruzji. Wino prezentuje rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Nos jest bardzo intensywny; dominują nuty czerwonych owoców, po których następują lekkie pikantne nuty. Na podniebieniu miękkie, pełne, z obecnymi, ale aksamitnymi taninami. Dobra trwałość wykończenia.

Podere Castorani Cadetto Montepulciano d`Abruzzo jest doskonałym towarzyszem kiełbasek, zwłaszcza ciast i terrin, do pieczeni wołowej na zimno lub dzikich placków. Proste grillowane mięso, takie jak stek, grillowana i smażona jagnięcina, rostbef, cielęcina i dziczyzna. Doskonale komponuje się również z plackami ze stekami, plastrami wołowiny, policzkami wołowymi i innymi gulaszami gotowanymi w czerwonym winie. Bardzo dobrze dostosowuje się również do kiełbasek z frytkami i fasolą lub potraw z soczewicy. Doskonale komponuje się również z twardymi serami, takimi jak Comté, Gruyère, ser górski Allgäu lub miękkimi serami z białą pleśnią, takimi jak Brie de Meaux lub Camembert.

 

Winifikacja:

Otrzymywany w wyniku fermentacji w stalowych zbiornikach, z częstym przepompowywaniem i całkowitą fermentacją malolaktyczną, dojrzewa przez 5-6 miesięcy w drewnianych beczkach, a następnie w zbiornikach.

Producent: Podere Castorani

„Pierwsze informacje o początkach starożytnego gospodarstwa pochodzą z 1793 roku. Wspaniała posiadłość myśliwska została wniesiona w posagu przez szlachciankę Adelinę Ruggeri De 'Capobianchi swojemu znakomitemu mężowi Raffaele Castorani. Sława słynnego chirurga, przez lata wykładowcy na paryskiej Sorbonie i wynalazcy pierwszej techniki interwencji na zaćmie, zainwestowała w ten sam majątek, który odtąd nosi nazwę: Villa Castorani.

Następnie własność Podere przeszła na innego wybitnego profesora, Antonio Casulli. Pochodzący z Sardynii Casulli był profesorem prawa międzynarodowego na uniwersytecie w Neapolu, a później na uniwersytecie w Tokio, gdzie zdobył osobisty szacunek cesarza Hiroito. Był to najszczęśliwszy okres dla farmy zrodzonej wokół willi, z ekspansją ponad dwustu hektarów ziemi uprawnej. Po zniknięciu Casulli, w latach 60-tych, posiadłość została podzielona i rozpoczął się upadek: willa zakończyła się opuszczeniem i wydawało się, że dawne tradycje winiarskie z przeszłości zaginęły.

Aż jeszcze kilka lat temu, dzięki uporczywej woli grona przyjaciół, obecnych wspólników firmy Castorani, ponownie związały się wątki starożytnej historii. Każdy członek osobiście zajmuje się różnymi etapami produkcji wina: od pełnej miłości uprawy winogron po staranne zbiory, od produkcji wina po jego promocję i marketing. Łącząc pasję do dobrego wina z chęcią ożywienia kampanii handlowej poświęconej wysokiej jakości produkcji, firma działa z pełnym poszanowaniem starożytnych wartości chłopskich, które od wieków ożywiały te okolice, w ślad za starożytną historią przywiązanie do hojnej ziemi Abruzji.

Po latach pełnej pasji pracy, wybór win Castorani jest wyraźnym wyrazem terytorium poświęconego produkcji winogron doskonałej jakości, przekształconego z wielką pasją w wino za pomocą tradycyjnych technik. Nasze butelki opowiadają historię wzgórz na wysokości 350 metrów w gminie Alanno w prowincji Pescara, gdzie winnice położone między Parkiem Narodowym Majella a pobliskim wybrzeżem Adriatyku cieszą się doskonałą ekspozycją na słońce i nocne wiatry oraz termicznych wycieczek między dniem a nocą, które nadają winogronom wyjątkowe i cenne właściwości.

Dziś, podobnie jak w przeszłości, wszystko kręci się wokół wspaniałej rezydencji, która dominuje w firmie, zajmując około trzydziestu hektarów i zanurzona w bujnej i nieskażonej okolicy. Uprawiane winorośle to głównie "Montepulciano d'Abruzzo", natomiast winogrona o białych jagodach to odmiany Trebbiano d'Abruzzo, Malvasia, Cococciola, Pecorino i Passerina. pozostawiono niewielki obszar pod uprawę odmian doświadczalnych.

Średni wiek winnic przekracza trzydzieści lat, a cała powierzchnia firmy jest uprawiana metodami ekologicznymi, bez użycia pestycydów i nawozów chemicznych. W szczególności winnice są chronione metodami kontroli biologicznej i karmione naturalnymi nawozami.”

Podere Castorani Cadetto Montepulciano d`Abruzzo - Opinie klientów

Dodaj opinię

Podere Castorani Cadetto Montepulciano d`Abruzzo

Dodaj opinię