Gaja Rennina Brunello di Montalcino
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: Angelo Gaja
Apelacja: Brunello di Montalcino
Szczepy: Sangiovese Grosso (Brunello): 100%
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 17-18
Pojemność: 0,75lVIP
Rozwiń opis...Nazwana na cześć winnic otaczających Pieve Santa Restituta, Renja Gaja jest produkowana z gleb bogatych w wapno, które w połączeniu z ekspozycją południowo-zachodnią i bryzą z zachodu, stwarzają doskonałe warunki do produkcji złożonych i potężnych win. Głęboka czerwień w szkle z bardzo czystymi, bogatymi aromatami, z nutami dojrzałych czerwonych owoców przekształcających się w delikatne przyprawy i kwiatowe perfumy. Mocny i aksamitny smak z mięsistym i trwałym wykończeniem i wyrafinowanymi taninami, którym towarzyszy przyjemny mineralny akcent. Wino dojrzewało 24 miesiące w dębowych beczkach, a następnie w butelkach. Wino jest bardzo żywotne nadające się do długiego leżakowania, nawet do 20 lat. Sugestie kulinarne: dziczyzna, pieczony drób, twarde sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pieve Santa Restituta, „Rennina”, Brunello di Montalcino - mocne wino o aksamitnej konsystencji i dojrzałych taninach. To - pyszne Brunello: zmysłowe, pełne wdzięku i dobrze wyważone. Zaleca się stosowanie wina do 18 roku.
Nazwa „Rennet” została po raz pierwszy wymieniona w kronikach średniowiecza, jak małe miasteczko zbliża się do przybycia Santa Restituta. W 1994 roku rodzina nabyła posiadłość Gaia Pieve Santa Restituta i rozpoczęła uprawę winogron Sangiovese Grosso (Brunello) do produkcji własnych win Brunello di Montalcino w trzech winnicach: Santo Pietro, Castagno i Pian dei Cerri. Bogata kompozycja gleb tych ziem i ciepły oddech Morza Tyrreńskiego dają zrównoważone wino, nuty owocowe i miękkie taniny. Produkcja „Renet” obejmuje kilka etapów. Po zbiorze jagody fermentują w kadziach ze stali nierdzewnej przez 3 tygodnie. Następnie wino leżakuje przez 18 miesięcy w beczkach i rok - w dużych dębowych beczkach. Ostateczny ekstrakt przez 2 lata wino trafia do butelki.
Marka Gaja została założona w 1859 roku przez Giovanniego Gaia, pradziadka obecnego właściciela Angelo Gaja i od 5 pokoleń należy do rodziny Gaia. Do tej pory Gaja Winery posiada winnice o łącznej powierzchni 250 hektarów, położone w prowincji Toskania i Piemont. Angelo Gaja rozpoczął pracę w rodzinnym biznesie w 1961 roku, po ukończeniu edukacji w Instytucie Enologii w Albie i Uniwersytecie w Montpellier (później uzyskał dyplom z ekonomii na Uniwersytecie w Turynie). Angelo wielokrotnie odwiedzał Francję i zainspirowany nowoczesnymi i tradycyjnymi technikami francuskich winiarzy zaczął wykorzystywać doświadczenie zdobyte przy produkcji własnych win. Jego magnetyzm, urok i poetyckie refleksje na temat natury wina Angelo Gaja czynią z niego jedną z najbardziej szanowanych i lubianych postaci w branży winiarskiej we Włoszech. W 2011 roku magazyn „Wine Spectator” Angelo Gaja uznał jednego z najlepszych winiarzy w historii Piemontu i Toskanii.
Nagrody i wyróżnienia:
94/100 ptk. - Wine Enthusiast
93/100 ptk. - Wine Spectator
97/100 ptl. - Robert Parker The Wine Advocate
93/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
17,5/20 ptk. - Vinum Wine Magazine
92/100 ptk. - Falstaff Magazin
92/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine