Gaja Costa Russi Langhe Nebbiolo DOC 2009
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent Gaja
Apelacja: DOC Langhe
Sub region: Barbaresco DOCG (IT)
Szczep: Nebbiolo, Barbera
Pojemność: 0,75l VIP
Rozwiń opis...Nazwa pochodzi od przezwiska dawnego właściciela winnicy, którą rodzina Gaja przejęła w roku 1967. Ze wszystkich win Gaji Costa Russi odznacza się najbardziej urzekającymi i finezyjnymi aromatami. To niezwykle złożone i gęsto utkane wino o potencjale dojrzewania liczonym w dekadach charakteryzują elegancja i krystaliczna czystość. Doskonałe odzwierciedlenie jednego z najlepszych siedlisk w Barbaresco. Sugestie kulinarne: pieczone czerwone mięsa, makarony z grzybami, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winiarnia Gaja została założona w 1859 roku w Barbaresco w Piemoncie, w samym sercu centrum uprawy winorośli Langhe i od razu stała się jedną z symbolicznych winnic regionu. Pierwszym właścicielem rodziny był Giovanni Gaja, ale prawdziwa zmiana jakościowa przychodzi wraz z wizją i zaangażowaniem syna Angelo Gaja, który od razu zainwestował w poszukiwanie najwyższej jakości. Do głównych przeprowadzonych innowacji zaliczamy zmniejszenie plonu z hektara ziemi, stosowanie baryki sprzeczne z wyborami stylistycznymi wyrafinowania czasu dla regionu i rodzaju wina oraz wprowadzenie dłuższych korków. To pozwoliło Angelo wyrazić nowe oblicze wina z Piemontu, bez zbytniego skostnienia w tradycji, ale raczej wychodząc od tego i wprowadzając innowacje. Angelo zawsze był wspierany w tej podróży przez swoją żonę Łucję, a dziś z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni kroczą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie.
Langhe to szersza nazwa geograficzna, obejmująca niektóre z najbardziej prestiżowych nazw winnic Piemontu, w północno-zachodnich Włoszech, pozwalająca tradycyjnym firmom na produkcję win w bardziej komfortowych warunkach.
Langhe regionalne oznaczenie wina obejmujące pagórkowaty podregion na wschód od rzeki Tanaro i na południe od Alby, w prowincji Cuneo w Piemoncie (Piemont). Jego obszar obejmuje niektóre z wielkich apelacji Piemontu, a liczni czołowi producenci Barolo i Barbaresco również produkują wina pod etykietą Langhe. Nazwa „Langhe” to liczba mnoga słowa „langa” – lokalnego słowa oznaczającego długie, nisko położone wzgórze.
Przepisy Langhe DOC obejmują bardziej szczegółowy tytuł „Langhe Nascetta del Comune di Novello”, wyłącznie dla białych win Nascetta z Novello, wioski położonej na samym południowo-zachodnim krańcu obszaru winiarskiego Barolo. Winnice tej wioski znajdują się na wysokości nieco poniżej 460 metrów (1500 stóp) i mają takie same gliniasto-marglowe gleby i południowy charakter jak Barolo.
W 2011 roku, w ogniu włoskiej biurokracji winiarskiej, narodziła się nowa nazwa DOCG Alta Langa Metodo Classico. Jednocześnie rozwiązano dawne Dolcetto delle Langhe Monregalesi DOC, a jego obszar upraw winorośli przeniesiono pod szerszy szyld Dogliani DOCG.