Barolo SPERS Gaja
Winiarnia: Gaja
Region: Piemont
Wino Barolo 100% Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,00%
Rozwiń opis...Rewelacyjne Barolo Langhe Nebbiolo DOC składa się w 94% z Nebbiolo i 6% z Barbera. Winnice zwane „Sperss” uprawiane są w podstrefie „Marenca-Rivette”, w powiecie Serralunga. Tereny tutaj tworzą fantastyczny amfiteatr o powierzchni 12 hektarów. Gleba jest zwarta, złożona z gliny, margla, wapienia. Jest zorientowany na południe, na wysokości 370 metrów nad poziomem morza. Winorośl ma około 50 lat. Proces produkcji wina rozpoczyna się od trzech tygodni fermentacji i maceracji, po których następuje 30 miesięcy leżakowania. Langhe Nebbiolo DOC „Sperss” to kolejne „arcydzieło” Angelo Gaji. Gładka i elegancka, dojrzewa rok w barrique, a kolejne 18 miesięcy w dużych beczkach. Jego potencjał starzenia jest niezwykły. Jego struktura w połączeniu ze swoją klasą czyni go fantastycznym. Warto choć raz spróbować. Cechy czerwonego wina „Barolo Sperss” produkowanego przez winnicę Gaja - Intensywny granatowy kolor i pyszny zapach, który przywołuje wiele odcieni: od śliwki, czarnej porzeczki i czerwonych jagód po skórę, kwiaty, trufle i suszone grzyby. Smak jest świeży, uporządkowany, gładki, z dobrą taniną i świetnym finałem. Polecane potraw podczas degustacji tego doskonałego Barolo dania perfumowane z kaczym „ravioli” z białą truflą. Wędliny i salami, Twardy ser, Pieczeń, Tagliatelle ai Funghi, Risotto, Kawałek wołowiny, Filet z zielonym pieprzem, Jagnięcina. Wino to należy podawać w temperaturze 16°C w szerokim kieliszku, aby umożliwić dotlenienie.
Notatki Winiarskie
Gajas to włoska rodzina winiarska z Piemontu ( Piemonte ), w północnych Włoszech, z 158-letnią historią (i wciąż rosnącą). Nazwa „Piemonte” dosłownie oznacza „u stóp gór”, biorąc pod uwagę, że obszar ten jest otoczony z trzech stron Alpami; graniczy z Francją, Szwajcarią i włoskimi regionami Lombardii, Ligurii i Doliny Aosty. Piemont produkuje więcej win Denominazione d'Origine Controllata e Garantita (najwyższej jakości) objętościowo niż jakikolwiek inny włoski region winiarski, przy czym prawie 84% wina z tego obszaru podlega wyżej wymienionej nazwie. Obszar ten jest w dużej mierze znany z win Barolo i Barbaresco, gdzie wkraczają Gajas. Teraz ważne jest, aby zrozumieć kilka rzeczy (naprawdę powinniśmy dołączyć słownik, mając do czynienia z winami europejskimi.
Barolo kontra Barbaresco
Barbaresco i Barolo odnoszą się do konkretnych obszarów w Piemoncie, wina z tych obszarów noszą nazwę i gdy są oznaczone jako DOCG, są w 100% Nebbiolo. Angelo Gaja jest znany z odklasyfikowania swoich win DOCG Barbaresco i Barolo, aby zmieszać Nebbiolo z 5-15% Barbera, w celu złagodzenia kwasowości wina, jak powiedział (jego córki przywróciły później tę klasyfikację za jego zgodą). Interesujące jest jednak to, że Barolo i Barbaresco nie cieszyły się historycznie takim samym poziomem uznania. To właśnie Barolo było znane jako wino królów; mimo że gleby Barbaresco były bardziej żyzne, a klimat bardziej odpowiedni dla cienkiej, ale garbnikowej skórki winogron Nebbiolo. Widząc potencjał, rodzina Gaja kupiła duże połacie ziemi i zaczęła produkować Barbaresco na poważnie i z wielkim uznaniem. Jedną z wielu rzeczy, która wyróżnia rodzinę Gaja spośród innych rodzin zajmujących się produkcją wina i która pozostaje dowodem jakości ich wina, jest fakt, że jeśli dany rocznik nie spełnia ich standardów, sprzedają go hurtowo, tak jak miało to miejsce w Piemoncie w 2002 r. oraz w Montalcino w latach 2002, 2003 i 2009.
Ziemia GAJA
Jak można się domyślić, Gajasowie zakupili ziemię poza Piemontem, w tym Montalcino i Bolgheri w Toskanii, tworząc Brunello di Montalcino (Sangiovese Grosso z Montalcino) i mieszając różne zachodnie odmiany winorośli odpowiednie dla regionu Bolgheri. Angelo jest powszechnie uważany za jednego z modernizatorów włoskiego przemysłu winiarskiego, wierzącego w gęstsze sadzenie, zielone zbiory, niższe plony, winifikacje w kontrolowanej temperaturze, krótsze maceracje, nowe francuskie dębowe beczki i sadzenie zachodnich odmian winorośli. Jego ojciec Giovanni szczególnie obraził się na sadzenie zachodnich odmian winorośli na najlepszych ziemiach Barbaresco i później nazwał mieszankę na bazie Cabernet Sauvignon „Darmagi”, co oznacza „Jaka szkoda” w dialekcie piemonckim. Angelo jednak postawił granicę w ekspansji poza Włochy, woląc pozostać w granicach i skupiając się na potencjale włoskiej ziemi.