

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Po pierwszym powąchaniu od razu wyczuwalne są nuty dębu i wiśni, które stopniowo ewoluują, odsłaniając bardziej złożone warstwy śliwki, lukrecji i anyżu gwiaździstego. Chociaż może kusić, aby cieszyć się tym winem od razu, najlepiej pozwolić mu dojrzewać przez kilka kolejnych lat, aby naprawdę cieszyć się jego pełnym potencjałem.
Aromaty róży, leśnych jagód, zarośli i przypraw tworzą pachnący, wyrazisty nos fantastycznego Vignolo Riserva z 2018 r. Gładkie, pyszne podniebienie odzwierciedla nos, oferując miąższowe maliny, poziomki, trufle i przyprawy do pieczenia przed miętowym finiszem. Ściśle splecione, polerowane taniny oferują otulające wsparcie, a świeża kwasowość utrzymuje je w pięknej równowadze. Chociaż jest to już prawie przystępne, będzie pięknie starzeć się przez lata.
Barolo z Batasiolo to cudowne i bardzo poważne, solidne stworzenie. Czysty, lśniący granatowo-czerwony kolor z lekkimi czerwonymi akcentami. Wyrafinowane aromaty skóry i lukrecji, śliwek, suszonych kwiatów i podszytu. Prosty i napięty, okrągły, aromatyczny smak podąża swoją ścieżką do uporczywego finału o dobrej długości. To dużo Barolo za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Po zdekantowaniu można odczuć bukiet zawierający wszystkie typowe aromaty winogron Nebbiolo. Do nosa docierają zapachy suszonych owoców, kwiatów, słodkich owoców i delikatnych niuansów ziół. Na podniebieniu granatowo-czerwone Barolo z Beni di Batasiolo oferuje idealną równowagę pomiędzy taninami, świeżością i zawartością alkoholu. Doskonałe Barolo zachwyca odpowiednią długością, finał jest intensywny i bardzo, bardzo długi. Wino Barolo doskonale komponuje się z daniami z czerwonego mięsa, dziczyzną, pieczenią oraz smacznymi i dojrzałymi serami. W filozofii Domu Batasiolo Barolo spełnia wszelkie przesłanki, aby być uważanym nie tylko za wino na specjalne okazje, ale także za przyjemne uzupełnienie dobrej kuchni i intensywnych chwil towarzyskich. I wreszcie, co nie mniej ważne, Barolo zawsze było pięknym winem medytacyjnym. Być może Camillo Benso, hrabia Cavour, również rozkoszował się Barolo, rozważając zjednoczenie Włoch.
W kieliszku Barolo ma średni granatowy kolor. Oferuje wyraźny aromat czarnej śliwki, czerwonej wiśni, dzikiej róży i lukrecji, wzmocniony nutami wanilii, cynamonu i czarnego pieprzu. Całość uzupełniają nuty ciemnej czekolady, śliwek i mięsa. W ustach wino jest wytrawne, ze średnią kwasowością i mocnymi taninami. Można oczekiwać po Barolo, że każdy łyk smakuje jak śliwki i suszone figi, cynamon i czekolada, co prowadzi do długiego finiszu.
Urocza gęstość tutaj ze skoncentrowanymi, zwartymi owocami czerwonej wiśni i maliny. Zaokrąglone z ładną teksturą i dobrą strukturą pod gęstym słodkim owocem.
Kolor ciemnogranatowy. Bukiet posiada wszystkie typowe aromaty winogron Nebbiolo, które po oczyszczeniu są kwiatowe i tostowe z nutą słodkich przypraw, orzechów i typowo delikatnych aromatów ziół. W ustach idealna równowaga tanin, kruchości i zawartości alkoholu zapewnia odważne, ale absolutnie eleganckie i przyjemne doznania. Dobra intensywność i trwałość potwierdzają, że to wino jest jednym z najlepszych wyrazów Langi.
Aromaty róży, czerwonych jagód i podszytu mieszają się z nutą sosnowego lasu. Na pełnym podniebieniu, mocne, drobnoziarniste taniny wspierają suszoną czerwoną wiśnię, anyż gwiazdkowaty i nutę mokki przed wysychającym finiszem.