Bodegas Antonio Candela Parcelica Organic
Kraj: Hiszpania
Region: Murcia
Apelacja: DO Yecla
Producent: Bodega Señorio de Barahonda
Typ: Dry Red Monastrell
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Certyfikaty: Wino Ekologiczne
Rozwiń opis... Wino Wegańskie
Nota degustacyjna:
Parcelica Organic to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 50% Monastrell, 30% Cabernet Sauvignon i Garnacha Tintorera uprawianych w regionie Murcia. Wino prezentuje głęboki granatowy odcień z fioletowymi refleksami. W nosie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, dojrzałych porzeczek, jeżyn, czereśni, w tle nuty ściółki leśnej. Na podniebieniu jest miękkie, soczyste z wyraźnymi nutami dojrzałych owoców oraz lukrecji. Sugestie kulinarne: mięsa z grilla, duszone mięsa, pasztetów, miękki kozi ser, grillowane warzywa, jak bakłażany czy endywia, dania z ryżem.
Winifikacja:
Winifikowany w kadziach ze stali nierdzewnej przez 15 dni i w temperaturze od 20 do 25ºC, kupaż składający się z 50% Monastrell, 30% Cabernet Sauvignon i 20% Garnacha Tintorera, daje początek Parcelica Organic . Czerwień, która przechodzi lekkie starzenie w beczce, aby nie denaturować owoców i pochodzi ze starych winorośli, około 35-40 lat.
Producent - Bodega Señorio de Barahonda
Historia Bodegas Barahonda zaczyna się około roku 1850, kiedy to Pedro Candela Soriano zaczął produkować i sprzedawać niewielkie ilości wina lokalnie, dopóki Antonio Candela García w 1925 roku nie założył małej winnicy. Później przechodzi w ręce jego syna Antonio Candeli Povedy, który sprawia, że rośnie i ewoluuje przez lata.Z potrzeby tworzenia win wyższej jakości, Bodegas Barahonda narodziła się w 2006 roku, obecnie prowadzona jest przez Antonio i Alfredo; czwarta generacja Candeli. Od małej lokalnej farmy po nowoczesną winnicę produkującą wysokiej jakości wina doceniane na rynkach międzynarodowych, cztery pokolenia przekazały wiedzę i tradycję z ojca na syna. Candelas poświęcili nasze życie winu, a Barahonda jest widocznym rezultatem tej pasji.Antonio Candela García był jednym z założycieli regionu, który w 1975 roku uzyskał status DO. W Yecla wino wyróżnia się rodzimą odmianą Monastrell, która wraz z innymi odmianami, takimi jak Syrah, Merlot i Petit Verdot, a także akceptowana przez wapienne gleby skalne i sprzyjający klimat, produkuje wyrafinowane wina o dużej osobowości.
Region Murcia, położona w południowo-wschodniej Hiszpanii, jest znanym regionem winiarskim znanym z ciepłego klimatu i różnorodnej oferty win. Cieszy się klimatem śródziemnomorskim z gorącymi, suchymi latami i łagodnymi zimami, co sprzyja uprawie winorośli. Jest szczególnie znany ze swoich mocnych czerwonych win, w tym tych wytwarzanych z Monastrell (Mourvèdre), które produkują bogate, pełne wina o intensywnych owocowych smakach i pikantnych nutach. Produkuje również znane białe wina, takie jak te z winogron Airén i Verdejo, znane ze swoich świeżych, aromatycznych profili i chrupiącej kwasowości.