Rancho Zabaco Zinfandel Sonoma County
Kraj: USA
Region: Kalifornia
Marka: Rancho Zabaco
Apelacja: Sonoma County
Szczepy: Zinfandel 93% Petite Sirah7%
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Rozwiń opis...Wytrawne wino o wyraźnym smaku przypraw oraz owoców jeżyn, podkreślone lekko wyczuwalną nutą czarnego pieprzu. Głęboki bukiet sprawia, że intensywne owocowe aromaty kolejno otwierają się w kieliszku. Polecane do: czerwone mięsa, pikantne przekąski, potrawy z grilla, makarony.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zinfandel pochodzi z Chorwacji i znamy go również jako Primitivo na pięcie Włoch w Apulii. Z tego grona często powstają pełne, mocne i duszone na słońcu „dżemowe” wina z dużą zawartością alkoholu ze względu na dużą zawartość cukrów. California Zinfandel jest generalnie nieco bardziej subtelny, jak zinfandel Rancho Zabaco. Wino jest ciemno czarne z rubinową obwódką. Nos ma aromat, jakbyś otwierał słoik dżemu z owoców leśnych Hero. Na podniebieniu nuty wanilii, cynamonu i dojrzałych czarnych owoców. Wino jest dość gładkie i ma miękkie taniny. Częściowo dlatego, że zbierają tylko winogrona i nie niszczą ich, aby nie miały kontaktu z nasionami i skórkami. To sprawia, że jest nieco mniej ciężki i nieporęczny niż jego włoskie odpowiedniki.
Zinfandel po raz pierwszy trafił na amerykańskie wybrzeża za pośrednictwem kolekcji Schonbrunn, która zawierała wszystkie odmiany winorośli uprawiane w austriackim imperium. Najwcześniejsza wzmianka o Zinfandel, z nazwy, w Ameryce pochodzi z szkółki winorośli na Long Island w latach dwudziestych XIX wieku. Dotarł do Kalifornii w okresie gorączki złota i rozkwitł dzięki swojej solidnej budowie i dużym plonom. Wielu poszukiwaczy złota miało małą winnicę Zinfandel i zmywało swoje smutki w swoich fioletowych kubkach.
Zinfandel to duma i radość Kalifornii, pikantne, korzenne, alkoholowe (często 15% lub więcej) wino, które dobrze wpisuje się w ducha pionierskiego Złotego Stanu. Uważa się, że winogrono jest spokrewnione z jedną lub kilkoma odmianami w Chorwacji, podczas gdy w południowowłoskim regionie Apulia Zinfandel to nazwa czasami nadawana winogronom Primitivo. Podczas gdy w wielu regionach Kalifornii istnieją doskonałe plantacje Zinfandel, okręgi Lodi i Contra Costa County są bardzo znane z tego szczepu winorośli, zwłaszcza że jest tam wiele plantacji „starych winorośli”, które często mają ponad sto lat. Te winorośle produkują niewielkie ilości, ale powstałe wina są intensywnie pikantne i jeżynowe. Zinfandel ma dużo naturalnych tanin, więc te wina mogą dobrze się starzeć, o ile winiarz znajdzie odpowiednią równowagę, co nie zawsze jest łatwe. Zinfandel z Ridge Vineyards, cenionego producenta w hrabstwie Santa Cruz, należy do najdłużej żyjących i najbardziej wyrafinowanych przykładów.
Wina Zinfandel dobrze komponują się z daniami typu: grillowane lub pieczone na grillu mięso, dziczyzna i gulasze – im bardziej treściwe, tym lepsze. Biały Zinfandel, którego nie należy mylić z Zinfandel (czerwony), to wino o kolorze rumieńca, zazwyczaj lżejsze i o umiarkowanej słodyczy. Przez sto lat zinfandel był królem kalifornijskich czerwonych win. W 1884 roku stanowiły 40 procent wszystkich winorośli w stanie, ale wielkie stare winnice padły ofiarą nowoczesnej ekonomii i zmieniających się trendów. Na szczęście mała grupa oddanych producentów, połączona z niemal fanatycznym kultem, nadal się trzymała. Wbrew wszelkim przeciwnościom wahadło może być gotowe do odwrócenia się. Więc co takiego jest w tych starych winnicach, co pomaga przywrócić zinfandel na mapę? Konsensus wydaje się być taki, że winnica osiąga szczyt jakościowy między 25 a 50 rokiem życia. Z powodu prohibicji w Kalifornii jest stosunkowo niewiele starych winnic. Z 350 000 akrów vinifera w stanie, mniej niż trzy procent ma ponad 50 lat. Zdecydowana większość z nich poświęcona jest zinfandel. Podczas gdy odsetek winnic cabernet przekraczających nawet 25 lat jest niewielki, całkiem możliwe jest spróbowanie owoców w pełni dojrzałej winnicy zinfandel, często za połowę ceny.
Ponadto stare winnice z natury produkują mniej owoców. Ten czynnik stanowi naturalne ograniczenie tendencji winorośli do nadprodukcji. Chociaż jest to problem, jeśli ostatecznym celem jest ilość, jest to istotny czynnik w produkcji wysokiej jakości win. Wraz z tak gwałtownym wzrostem cen cabernet w ciągu ostatnich kilku lat, dla winiarzy stało się ponownie opłacalne wytwarzanie wina z mało plonujących starych winnic zinfandel; winiarze przeszukują stan w poszukiwaniu osobliwych działek winorośli. Ponadto winiarze dowiedzieli się, jak dobrze sprawdziły się niektóre stare metody przycinania i uprawy, i starają się stosować te zasady w nowych nasadzeniach. Paul Draper, winiarz i dyrektor generalny Ridge Vineyards, najlepiej podsumował atrakcyjność zinfandela: „Zinfandel ma tak wiele owocowych cech, że jest zmysłowy do picia od razu. Jego atrakcyjność jest natychmiastowa, podczas gdy cabernet potrzebuje czasu, aby się rozwinąć. Możesz mieć bardzo zmysłowe doświadczenie z cabernetem, ale możesz mieć porównywalne doświadczenie z młodym zinfandelem — dlatego w restauracji chętniej zamówiłbym zinfandela niż cabernet”.