

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sherry rozpływająca się w ustach słoność Tio Pepe sprawia, że jest to mile widziany dodatek do każdej hiszpańskiej uczty tapas. Jako aperitif, pasuje do prostego smarowania oliwkami i migdałami Marcona, a oba smaki unoszą się w całym sherry. Można też nalać kieliszek, aby połączyć go z talerzem szynki serrano, marynowanych anchois i sera manchego, a pikantne słone smaki będą się wzajemnie uzupełniać. Sugerujemy połączenie go z gorącymi tapas, takimi jak kremowe krokiety z puree ziemniaczanym lub papas bravas, a kwasowość wina przebije się przez tłustość smażonych kęsów. Oprócz aperitifów, Tio Pepe z łatwością można połączyć z daniami głównymi, takimi jak klasyczna paella z owoców morza wypełniona słonymi małżami, kalmarami i krewetkami, podkreślając słony smak sherry. Uwielbiamy go również z sashimi, wzmacniając smaki umami ryby. Smaki fino rozwiązują również niektóre z najbardziej wymagających wyzwań związanych z doborem jedzenia i wina, jak np. dobieranie szparagów lub karczochów. Oba warzywa mogą nadać winu metaliczny smak podczas picia. Czyste i rześkie fino sherry nadaje wytrawne, umami smaki, które uzupełniają zielone warzywa, zamiast się z nimi kłócić.
Tio Pepe jest owocowy, intensywny i wytrawny, z dobrze zaokrągloną równowagą od początku do końca. Dzięki flo chroniącemu fino sherry przed utlenianiem, Tio Pepe ma niesamowitą świeżość i bladozłoty kolor. Kiedy spróbowaliśmy sherry, pierwszym smakiem, który uderzył w przednie podniebienie, było cierpkie zielone jabłko i cytrusy cytrynowo-limonkowe. Te smaki szybko ustępują miejsca orzechowym, lekko gorzkim nutom blanszowanych migdałów i słonej zielonej oliwki. Choć na początku jest żywe i przyjemnie orzeźwiające, smak fino dopełnia się soczystą, tłustą konsystencją łączącą się z kwasowością. Aromaty są bogate w brioche i pieczone ciasteczka. Jednak drożdżowość fino nie jest wyczuwalna w smaku aż do finiszu. Końcowe smaki sherry ujawniają kremową, chlebową, maślaną, popcornową bogatość z odrobiną soli, która pozostaje. Chociaż sherry ma konsystencję przypominającą glicerynę, która pokrywa usta, napój pozostaje lekki, nie obciążając podniebienia. Przy zawartości alkoholu wynoszącej 15%, wzmocnione wino nie jest o wiele mocniejsze niż niektóre wina białe z Nowego Świata, takie jak Rombauer, Chalone i Ferrari-Carano, co czyni je doskonałą alternatywą dla wieczornej lampki wina.
Sherry z lodem do pieczonego łososia z sosie śmietanowy będzie pycha. Sherry lekko skrywa bukiet złożony z aromatów owoców oraz orzechów. Z chwilą nabrania ciepła aromaty szaleją i są mocno wyczuwalne. Ja wolę mocno schłodzone sherr. Smak to połączenie wytrawności oraz lekkiej kwasowości.
sherry to wino wybuchowe. Może cię dosłownie powalić na kolana, a kiedy już poczujesz smak sherry, pozostanie z tobą i oczaruje. Jest natychmiastowy i urzekający, jest zarówno ognisty, jak i gładki
Shery Fino o bladozłotym kolorze i eleganckim bukiecie, w którym wyczuwalne są subtelne nuty migdałowe. Usta bardzo wytrawne, lekkie i rześkie, o długiej złożonej końcówce. Podawać do przystawek, owoców morza, ryb, dań kuchni azjatyckiej.