Wino Tío Pepe Sherry Fino DO Jerez-Xérès-Sherry

90,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Tío Pepe Sherry Fino

 

Kraj: Hiszpania

Region: Andaluzja

Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry

Producent: González Byass

Typ: Palomino Sherry wytrawne

Dojrzewanie: 5 lat beczka, system solera

Pojemność: 0,75 l C4

  

Nota degustacyjna:

Rozwiń opis...

Tío Pepe , produkowany przez Gonzáleza Byassa w Jerez de la Frontera (Kadyks), to jedna z najbardziej znanych i cenionych sherry na świecie. Ta 100-procentowa sherry jest wytwarzana z winogron Palomino posadzonych na 600-akrowej posiadłości na obrzeżach Jerez, w obszarze „Jerez Superior”. Zbiór odbywa się ręcznie, a winogrona przewozi się w 15-kilogramowych skrzyniach, aby zapobiec ich pękaniu i przedwczesnemu rozpoczęciu fermentacji. Tío Pepe to wzmacniane wino o bladozłotym kolorze i eleganckim bukiecie, w którym wyczuwalne są subtelne nuty migdałowe. Usta bardzo wytrawne, lekkie i rześkie, o długiej złożonej końcówce. Sugestie kulinarne: Podawać do przystawek, owoców morza, ryb, dań kuchni azjatyckiej. 

Producent: González Byass

Ważna firma z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.

 

Region: Jerez

Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Gonzáles Byass jest jednym z wielkich domów sherry w Jerez de la Frontera (stąd nazwa Sherry, pochodząca od arabskiego terminu Sherish oznaczającego Jerez). Została założona w 1835 r. przez Manuela Maríę Gonzáleza w okresie wielkiego boomu na sherry. Choć początkowo firma miała być wyłącznie domem handlowym, Gonzálezowi nie zajęło dekady, by samemu zająć się produkcją win. Wkrótce winiarnia odniosła tak duży sukces, że w 1855 r. González uczynił swojego brytyjskiego przedstawiciela handlowego Roberta Blake'a Byassa swoim partnerem biznesowym, kładąc w ten sposób podwaliny pod dzisiejszego największego producenta sherry na świecie - firmę González Byass.

Tío Pepe Sherry Fino DO Jerez-Xérès-Sherry - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-04-27

Tio Pepe Fino Extra Dry Sherry

Sherry rozpływająca się w ustach słoność Tio Pepe sprawia, że ​​jest to mile widziany dodatek do każdej hiszpańskiej uczty tapas. Jako aperitif, pasuje do prostego smarowania oliwkami i migdałami Marcona, a oba smaki unoszą się w całym sherry. Można też nalać kieliszek, aby połączyć go z talerzem szynki serrano, marynowanych anchois i sera manchego, a pikantne słone smaki będą się wzajemnie uzupełniać. Sugerujemy połączenie go z gorącymi tapas, takimi jak kremowe krokiety z puree ziemniaczanym lub papas bravas, a kwasowość wina przebije się przez tłustość smażonych kęsów. Oprócz aperitifów, Tio Pepe z łatwością można połączyć z daniami głównymi, takimi jak klasyczna paella z owoców morza wypełniona słonymi małżami, kalmarami i krewetkami, podkreślając słony smak sherry. Uwielbiamy go również z sashimi, wzmacniając smaki umami ryby. Smaki fino rozwiązują również niektóre z najbardziej wymagających wyzwań związanych z doborem jedzenia i wina, jak np. dobieranie szparagów lub karczochów. Oba warzywa mogą nadać winu metaliczny smak podczas picia. Czyste i rześkie fino sherry nadaje wytrawne, umami smaki, które uzupełniają zielone warzywa, zamiast się z nimi kłócić.

Oceń 
Quality


2025-04-27

Tío Pepe Sherry Fino 2023

Tio Pepe jest owocowy, intensywny i wytrawny, z dobrze zaokrągloną równowagą od początku do końca. Dzięki flo chroniącemu fino sherry przed utlenianiem, Tio Pepe ma niesamowitą świeżość i bladozłoty kolor. Kiedy spróbowaliśmy sherry, pierwszym smakiem, który uderzył w przednie podniebienie, było cierpkie zielone jabłko i cytrusy cytrynowo-limonkowe. Te smaki szybko ustępują miejsca orzechowym, lekko gorzkim nutom blanszowanych migdałów i słonej zielonej oliwki. Choć na początku jest żywe i przyjemnie orzeźwiające, smak fino dopełnia się soczystą, tłustą konsystencją łączącą się z kwasowością. Aromaty są bogate w brioche i pieczone ciasteczka. Jednak drożdżowość fino nie jest wyczuwalna w smaku aż do finiszu. Końcowe smaki sherry ujawniają kremową, chlebową, maślaną, popcornową bogatość z odrobiną soli, która pozostaje. Chociaż sherry ma konsystencję przypominającą glicerynę, która pokrywa usta, napój pozostaje lekki, nie obciążając podniebienia. Przy zawartości alkoholu wynoszącej 15%, wzmocnione wino nie jest o wiele mocniejsze niż niektóre wina białe z Nowego Świata, takie jak Rombauer, Chalone i Ferrari-Carano, co czyni je doskonałą alternatywą dla wieczornej lampki wina.

Oceń 
Quality


2024-10-19

Sherry Tio Pepe Palomino Fino

Sherry z lodem do pieczonego łososia z sosie śmietanowy będzie pycha. Sherry lekko skrywa bukiet złożony z aromatów owoców oraz orzechów. Z chwilą nabrania ciepła aromaty szaleją i są mocno wyczuwalne. Ja wolę mocno schłodzone sherr. Smak to połączenie wytrawności oraz lekkiej kwasowości.

Oceń 
Quality


2024-01-14

Wino Sherry

sherry to wino wybuchowe. Może cię dosłownie powalić na kolana, a kiedy już poczujesz smak sherry, pozostanie z tobą i oczaruje. Jest natychmiastowy i urzekający, jest zarówno ognisty, jak i gładki

Oceń 
Quality


2024-01-07

Wyrawne Sherry Hiszpańskie wino wzmacniane

Shery Fino o bladozłotym kolorze i eleganckim bukiecie, w którym wyczuwalne są subtelne nuty migdałowe. Usta bardzo wytrawne, lekkie i rześkie, o długiej złożonej końcówce. Podawać do przystawek, owoców morza, ryb, dań kuchni azjatyckiej.

Dodaj opinię

Tío Pepe Sherry Fino DO Jerez-Xérès-Sherry

Dodaj opinię