Blue Kingfisher & Kim Crawford Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Sauvignon Blanc z regionu Marlborough w Nowej Zelandii cieszy się światową renomą ze względu na swoją otwartą, przyjazną osobowość i pijalność, ale Villa Maria wie, że ta odmiana winogron oferuje również fascynującą historię wina, która zasługuje na opowiedzenie w wielu różnych rozdziałach. Dlatego sklep Bachus Wina produkuje nie jedno, ale kilka Sauvignon Blanc ze swoich winnic Marlborough, prezentując różnorodność miejsc i potencjał winogron do ekspresji terroir. Odmianę po raz pierwszy zasadzono w Marlborough w latach 70. i szybko zyskała oddaną rzeszę fanów na całym świecie. Jednak podczas gdy wiele win z Marlborough to mieszanka Sauvignon Blanc z różnych lokalizacji, aby stworzyć spójny styl, w serii zestawów wina Nowozolandzkiego jest bardziej zafascynowana niuansami konkretnych miejsc, a różnorodność winnic oferują wyraźnie różne cechy.
Wina z zestawów win Nowozelandzkich spełniają oczekiwania klientów w stosunku do dobrego smaku win Marlborough Sauvignon Blanc, a ich złożoność i wielowarstwowość są efektem przemyślanych decyzji winiarskich, które pozwalają na dojrzewanie i ewolucję win. Mo mocnej selekcji spośród 300 win z Nowej zelandi doboeramy najciekwasze zestawy które pozwola rozkochac się w smnaku win z Nowej Zellandi, a jezeli juz uwielbiasz wina Nowozelandzkie prosże bądż miłym człowiekiem i pochwal się naszą ofertą wśod przyjaciół.
Blue Kingfisher Sauvignon Blanc wykazuje bardziej złożony charakter, z ziołowym uniesieniem dzikiego tymianku i kolendry, nutami zwęglonego dębu i odrobiną krzemienia za ostrym agrestem. Mineralność mokrego kamienia, która odzwierciedla położenie winnicy na północnym brzegu rzeki Awatere, usianej kamieniami rzecznymi, dodaje napiętego napięcia podniebieniu. Uporczywy, chłodzący wiatr delikatnie wieje przez tę winnicę, zapewniając świeżą kwasowość równoważącą dojrzałość owoców.
Kim Crawford Sauvignon Blanc jest bujny z dojrzałymi i ostrymi owocami marakui, jasną limonką i zielnym akcentem dzikich ziół i skoszonej trawy. Położona na suchych wschodnich podnóżach Marlborough, ta słoneczna, osłonięta winnica w dolinie Wairau produkuje intensywne owoce, które są ściśle zwinięte. Jej ostra jak laser kwasowość zapewnia mocny kręgosłup, z przyjemnym liźnięciem słodyczy wiciokrzewu na końcu.
Nowa Zelandia przez ostatnie dwie dekady ten niewielki wyspiarski kraj udowodnił, że jego zdolności winiarskie wykraczają daleko poza doskonałe Sauvignon Blanc. Pinot Noir znalazł tu idealny klimat, podobnie jak Riesling i Chardonnay. Stosunkowo chłodny klimat Wyspy Południowej (i południowych regionów Wyspy Północnej) zapewnia klimat, którego te winogrona potrzebują, aby rozwinąć odpowiedni poziom kwasowości. Nowoczesne wina nowozelandzkie mają niesamowitą głębię i całą złożoność swojego Starego Świata...
Sauvignon Blanc jest jak niewiele odmian winorośli które stworzyło tak dziwaczną listę opisów jak Sauvignon Blanc. Wierzyć czy nie, „koci mocz” jest w rzeczywistości komplementarną notatką degustacyjną, związaną z niektórymi z najlepszych butelek. (To nieco dziwny sposób na wskazanie ziołowego charakteru wina). Pomijając koci mocz, Sauvignon Blanc (czasami nazywany „Fumé Blanc” w Kalifornii) jest trochę kameleonem pod względem stylu i całkowicie zależnym od kaprysu winiarza. Niektóre są fermentowane w beczkach, inne w stali nierdzewnej. Niektóre Sauvignon Blanc ujawniają nuty cytrusów i grejpfruta, niektóre skłaniają się ku owocom tropikalnym, a jeszcze inne wykazują niemal roślinną jakość. Sauvignon Blanc z chłodnego klimatu może dać świeże, lekkie wina; cieplejsze klimaty dają duże, bogate i (w połączeniu z przedłużonym starzeniem w dębowych beczkach) solidne przykłady, rywalizujące wagą i teksturą z Chardonnay. Biorąc pod uwagę tę niesamowitą wszechstronność, nic dziwnego, że Sauvignon Blanc jest powszechnie uważane za jedno z win „najbardziej przyjaznych jedzeniu” na rynku. Dzięki swoim wyrazistym smakom Sauvignon Blanc często świetnie pasuje do pikantnych potraw; gdy pokazuje tę żywą kwasowość, jest równie dobrym połączeniem do bogatych, kremowych potraw, które byłyby obciążone cięższym Chardonnay.