- -444,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Niestety jestem przekonany, że nigdy nie będę tak zachwycony nowo wprowadzonym na rynek winem La Grande Année Rosé, jak jego białym odpowiednikiem. Zawsze tak jest i tak powinno pozostać, że dodane fantastyczne czerwone wino nigdy nie jest w pełni wytrawne i nie pozostawia miejsca na najdrobniejsze detale wina białego przed osiągnięciem wieku 15 lat
Szampan o gęstej siatce, z przodu, szerokim odczuciem, które szybko zostaje okiełznane i dobrze zdefiniowane przez pikantną kwasowość. Kremowe na podniebieniu, z delikatnym musem o smaku crème de cassis, kremu cukierniczego z cytryną, wędzonych migdałów i muszli ostryg. Długie, harmonijne wykończenie.
Bollinger Special Cuvee to prestiżowy szampan z Francji, ceniony za złożone smaki jabłek, gruszek i bułeczki, połączone z delikatnymi bąbelkami.
Bollinger La Grande Année 2014 to dojrzałe, złożone i wytrawne wino musujące (z zawartością cukru mniejszą niż 8 gr/l). Ogólnie rzecz biorąc, jest to precyzyjne i szlachetne wino musujące, które jest bardzo eleganckie, z wyjątkową mineralnością. Zaczyna się od złotych refleksów (typowych dla długiego dojrzewania). Nos jest owocowy (wiśnia, cytryna, pigwa, śliwka, brzoskwinia) z nutami orzechów (orzechy laskowe, migdały). Podniebienie jest bardzo delikatne, eleganckie i intensywne, z bogatą kwasowością. Dobrze zrównoważone. Najbardziej wyróżnia się jego słony charakter, który stopniowo rozwija się w kierunku owoców sadowych (gdzie wyróżniają się owoce cytrusowe). Bardzo drobne i zintegrowane bąbelki.
Świeży, ale pełny i bogaty szampan z delikatnym, długim i tostowym finiszem. Używając wyłącznie najlepszych pierwszych tłoczeń winogron, Bollinger fermentuje wino niemusujące w małych dębowych beczkach, aby zwiększyć złożoność i potencjał starzenia. Głębia smaku sprawia, że jest to wszechstronne danie i stanowi luksusową ucztę do obfitych, uroczystych kolacji. Bollinger La Grande Annee Champagne 2014 jako faworyt wśród szampanów.
Jestem oddanym amatorem kolekcjonerem win i wielkim fanem szampana, i to od wielu dziesięcioleci. Miałem zaszczyt wypróbowywać wiele doskonałych opcji na przestrzeni lat – Cristal, Krug, DP, BGA itp. – ale sam nos, smak, mus i długość tego konkretnego BGA były oszałamiające, lepsze niż modele z 2002, 2007 i 2008 roku Na szczęście mam w kolekcji jeszcze pięć, ale mam przeczucie, że już niedługo! Cieszcie się, bo lepiej być nie może...
W nosie kuszące aromaty dojrzałych jabłek, cynamonu i brioszki. Na podniebieniu ukazuje się jako bogate i dobrze zrównoważone wino z melanżem smaków rywalizujących o uwagę - jabłka, grejpfruty, drożdże i nuta toffi. Finisz jest długi i trwały.
Miłe wino z wyrazistymi nutami cytrusów, cytryny, białych brzoskwiń i kwiatów. Ten średniej wagi, kwiatowy szampan będzie doskonałym aperitifem, ale poradzi sobie również z lżejszymi potrawami. To pięknie ułożone wino z dużą ilością charakteru Chardonnay
Jest mocny, tostowy i intensywny z pięknymi owocami cytrusowymi, a także wielką kwasowością. Cudowna głębia smaku: gruszka, brzoskwinia i skórka cytrusowa, z nutą wiśni i długim finiszem.
Ci z nas, którzy lubią „odrobinę Bolly”, ucieszą się z najnowszego wydania Bollingera w Wielkiej Brytanii, absolutnie fantastycznego rocznika 2012 słynnego La Grande Année Maison i odpowiadającego mu Rosé. Rocznik 2012 to rocznik premium XXI wieku dla winogron Pinot Noir, z niewielkim, ale znakomitym plonem dzięki niemal idealnemu sierpniu i wrześniu. La Grande Année zawiera 65 procent Pinot Noir, co zapewnia rzadko spotykaną głębię i teksturę, a jego średnia dawka przyczynia się do uzyskania jednocześnie kremowego i delikatnie gorzkiego szampana - idealnego partnera dla każdego początkującego gastronomii. Odpowiednio więc, że La Grande Année 2012 i Rosé 2012 zostały wprowadzone na rynek w St. John Restaurant w Smithfield, z przygotowanym na zamówienie menu parowania autorstwa szefa kuchni Steve'a Darou oraz założycieli Fergusa Hendersona i Trevora Gullivera. Fergus i Trevor byli zachwyceni możliwością zaprezentowania win: „Rocznik 2012 La Grande Année i La Grande Année Rosé był wyjątkowym rokiem, a stworzenie dań pasujących do tych wspaniałych win było dla mnie zaszczytem. „Po wielu starannych rozważaniach wybraliśmy odpowiednie składniki dla każdej pary, aby w pełni wyrazić smaki potraw i win, wykorzystując ich pełen potencjał”. Wydarzenie to było pierwszym przystankiem „Le Grand Tour” Bollingera, podczas którego szefowie kuchni stworzą menu celebrujące składniki jednego bohatera, fachowo przygotowane do połączenia z każdym winem. W St. John świeże gotowane langusty z Dorset były podawane wraz z La Grande Année 2012, ostrzejszymi elementami szampana, idealnymi do owoców morza. Główne danie, perliczka, zostało połączone z La Grande Année Rosé 2012. Rosé zostało wzmocnione przez dodanie wyjątkowego czerwonego wina Bollingera z La Côte aux Enfants w Aÿ, zarezerwowanego tylko dla najlepszych roczników. Region pierwotnie słynął z czerwonego wina, a specjalna, niewielka działka Bollingera nadal wykorzystuje wysoko wykwalifikowaną metodę produkcji wina z Burgundii, prawie nieistniejącą w regionie Szampanii. Obfite, wymagające technicznie ciasto, bogate, pobłażliwe danie główne, było trafnym dodatkiem do głębszego Rosé. Po udanej premierze w St. John, druga w historii Grand Tour będzie teraz podróżować po całym świecie, dając najlepszym szefom kuchni szansę świętowania tych dwóch cuvées wraz z najlepszymi daniami kuchni światowej. Nieźle jak na skromne winogrono.
Delikatny rumieniec i kolor starego złota są świadectwem dojrzałości. Paleta aromatów wzbogacona przez dojrzewanie w beczkach. Nuty tostowe, przyprawy, owoce pestkowe, rabarbar. W ustach mocna struktura i długość. Intensywne, ale miękkie bąbelki.