

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Robert Mondavi Private Selection Chardonnay
Region Kalifornia
Apelacja: Central Coast
Producent: Robert Mondavi
Szczep: Chardonnay
Pojemność: 0,75
Alkohol 13.5 %
Wino jest kupażem szczepów Chardonnay (97%), Sauvignon Blanc (1%), Viognier (1%) oraz Muscat (1%). Ma wyrazistą, jasno-żółtą barwę. Bukiet zdominowany jest aromatami jabłek, gruszek i owoców tropikalnych z delikatnymi akcentami białych, polnych kwiatów. Na podniebieniu rozpływa się kremową konsystencją o posmaku pieczonych jabłek z miodem i cynamonem z tartą skórką z cytryny i grillowanych ananasów na pszennym toście, którego aromat wino przejęło podczas 10 miesięcy leżakowania w beczce z dębu amerykańskiego. Do makaronów, drobiu, ryb i owoców morza. Doskonale łączy się grillowanym łososiem, oprószonym cytrynowym pieprzem i grubą solą morską lub fettuccine w śmietanowym sosie z delikatnym, indyczym mięsem i cząstkami pomarańczy. Paruje się także ze świeżymi owocami morza i potrawami z ich użyciem jak zapiekanka ziemniaczana z rybą i krewetkami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe, wytrawne, o aromacie pieczonego jabłka i tostów. Winogrona uprawiane są w Środkowym Wybrzeżu Kalifornii, cenionym za chłodniejszy klimat i duży wpływ oceanicznej bryzy Pacyfiku. Połączenie tych dwóch cech pozwala na uprawę jasnych owoców o czystym aromacie, a chłodne, morskie wiatry spowalniają dojrzewanie. Powolne dojrzewanie pomaga zachować owocom wyraźną kwasowość, która odpowiada za głęboki mak wina. Tradycyjna butelka dedykowana białym szczepom, o smukłym kształcie i zielonkawym szkle ozdobiona została srebrnym kapturem na szyjce i czarną etykietą o ciekawym kształcie. Górna linia naklejki schodzi się we frontowym punkcie nieco strzeliście. Na etykiecie główne miejsce zajmuje rysunek dzwonnicy z winnicy To Kolon, ukochanej winnicy Mondaviego. Złote elementy dekoracyjne dodają elegancji i charakteru. Linia „Private Selection” składa się z win, do których produkcji wykorzystano owoce winorośli uprawianych w winnicach Środkowego Wybrzeża Kalifornii. Miejsce to, jako doskonałe pod uprawę winogron rozpopularyzował sam Mondavi, wyprzedzając konkurencję o kilka lat. Wiedział on, że chłodniejszy klimat i bryza Pacyfiku zapewnią winom odpowiednią soczystą owocowość i wyraźną kwasowość, którą trudno jest uzyskać w cieplejszym klimacie. Początek winiarskiej kariery Robert Mondavi spędził na tworzeniu wspólnego przedsiębiorstwa wraz z bratem, miłośnikiem tradycji. We wspólnym biznesie kreatywny i otwarty na nowości Robert nie mógł w pełni wykorzystać swojego potencjału. Kiedy więc w 1966 roku otworzył własną markę sygnowaną swoim imieniem chwycił wiatr w żagle i w krótkim czasie stał się pionierem w winiarskiej Kalifornii. Przez lata Mondavi wytyczał nowe szlaki i trendy w produkcji i dystrybucji wina, którymi dziś podążają winiarze całego Nowego Świata.