Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Cline Cellars Chardonnay Sonoma County

87,00 zł
Brutto
9963 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Okazja
Do Obiadu
Potrawa
Do Mięsa Białego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Cline Cellars Chardonnay Sonoma County

 

Kraj: USA

Region: Kalifornai

Hrabstwo Sonoma

Producent: Cline Family Cellars

Szczepy: Chardonnay

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 14% 

Genialne wino pełne aromatów owoców tropikalnych i pestek owoców zrównoważonych złożonością dębu i wanilii, które prowadzi do długiego i soczystego finiszu.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Posiadłość Chardonnay jest uprawiana w winnicach położonych zarówno na wybrzeżu Sonoma AVA, jak i Petaluma Gap AVA. Te winnice znajdują się w korytarzu zdefiniowanym przez chłodne powietrze, które wypływa z Oceanu Spokojnego przez szczelinę w paśmie górskim Sonoma. To chłodne powietrze jest idealne do powolnego dojrzewania Chardonnay i utrzymania kwasowości. Żółty słomkowy kolor. Łagodne i przyjemne aromaty cytrusowe z nutą pieczonego jabłka, gruszki i brzoskwini, orzechów, drewna cedrowego. W ustach wytrawne i chrupiące o smaku owoców tropikalnych i cytrusów z gładkim, waniliowym wykończeniem. Delikatna równowaga między świeżymi nutami owocowymi a chrupiącą kwasowością. Długie i złożone wykończenie.

Chardonnay odgrywa podwójną rolę zarówno jako królowa, jak i koń pociągowy wina z hrabstwa Sonoma. Jako członek klubu „szlachetnych winogron”, Chardonnay dominuje w kategorii białych win hrabstwa Sonoma prawie tak samo, jak króluje nad Burgundią, jej rodzinnym domem. Jednak ze względu na powszechną popularność tej bardzo międzynarodowej odmiany, Chardonnay zawsze musi pozostać konkurencyjna: Chardonnay to jedne z najbardziej pożądanych i drogich butelek wina z Sonoma County, podobnie jak większość niedrogich, codziennych białych win Sonoma. pomiędzy. Chardonnay był piątym najczęściej uprawianym winogronem na świecie w 2010 r., aw 2015 r. był najlepszym białym winogronem uprawianym w hrabstwie Sonoma, zajmując ponad 15 600 akrów winnic w hrabstwie Sonoma. Winorośl Chardonnay pączkuje stosunkowo wcześnie i ma lekko zaokrąglone liście, podobne z wyglądu do Pinot Noir. Kiście winogron są małe do średniej wielkości z okrągłymi jagodami, które po veraison zmieniają kolor na żółto-zielony, a po zbiorze mogą stać się żółte lub brązowo-zielone. Niektóre klony Chardonnay są cenione za wytwarzanie naprzemiennie dużych i maleńkich jagód przypominających „kury i pisklęta” (francuscy wininerowie nazywają to millerandage). Główne aromaty i smaki owoców w odmianie Chardonnay sięgają od chudych cytrusów do słodszej cytryny Meyera, od świeżego żółtego jabłka po pieczone jabłko i zazwyczaj w cieplejszych obszarach uprawy, po tropiki z mango i ananasem.

Większość białych win z Burgundii to w 100% Chardonnay, ale odmiana rzadko jest wymieniona na etykiecie (i tylko w przypadku win kierujących się wartością, gdy jest). Biały Burgund jest tradycyjnie oznaczany nazwą lub nazwą wioski: Puligny-Montrachet i Meursault należą do najbardziej znanych. Sąsiednie regiony Chablis i Mâcon produkują własne, charakterystyczne style Chardonnay. Być może ze względu na swój szlachetny status Chardonnay długo uważano za odmianę wysoko cenionego grona Pinot Noir i często błędnie identyfikowano je jako Pinot Blanc. Nie pomogło, że znana była również pod różnymi innymi nazwami: White Pinot, Pinot Chardonnay, a nawet Pinot Blanc Chardonnay. W latach 90. pobranie odcisków palców DNA ujawniło, że Chardonnay jest dzieckiem Pinot Noir i Gouais Blanc, konia pociągowego białego winogrona z czasów rzymskich, z którego wytwarzano słabsze wina. Pomimo dobrej reputacji we Francji, Chardonnay było powoli przyjmowane przez winnice i plantatorów winogron w hrabstwie Sonoma. Legendarny kalifornijski profesor uprawy winorośli EW Hilgard wspomina Chardonnay jako „pinot chardonay” w swoich raportach na temat uprawy winorośli z lat 80. XIX wieku, mniej więcej w tym samym czasie John H. Drummond zaczął importować Chardonnay i Pinot Noir, aby uzupełnić swoje udane nasadzenia Cabernet Sauvignon w swojej winnicy w Kenwood. obecnie część posiadłości Kunde Family Winery . Ale po prohibicji winogrona pozostały niejasne.

Wszystko zmieniło się dla Chardonnay w 1976 roku, kiedy w ślepej degustacji, nazywanej „Sądem Paryża”, francuscy eksperci od wina ocenili Chardonnay z 1973 roku Chateau Montelena jako lepsze od kilku białych Burgundów z najlepszych winnic w Montrachet i Meursault. Chociaż Montelena jest winnicą w Dolinie Napa, większość owoców, które trafiły do Chardonnay z 1973 r., pochodziły z winnic hrabstwa Sonoma z winnic Bacigalupi . Obecnie żadne inne białe winogrona nie zbliżają się do całkowitej powierzchni Chardonnay w hrabstwie Sonoma, ustępując jedynie rozległym plantacjom w hrabstwie Monterey. Zgodnie z raportem Grape Crush Report z 2014 r., plantatorzy z hrabstwa Sonoma otrzymują za swoje Chardonnay drugą najwyższą cenę w stanie, co wskazuje zarówno na wysoki popyt, jak i na jakość. Podobnie jak Pinot Noir, Chardonnay rzadko musi dzielić butelkę z innymi odmianami winogron w mieszance. W przeciwieństwie do Pinot Noir, Chardonnay jest winifikowane na kilka radykalnie różnych sposobów i często nosi podpis winiarza tak samo jak winnicę lub region. Najlepsze Chardonnay w hrabstwie Sonoma pozwala docenić jedno i drugie. 

Profil smakowy „Dębowego, maślanego Chardonnay”, obecnie międzynarodowy styl wina rozpoznawany w regionach winiarskich na całym świecie, jest wynikiem decyzji i technik winiarskich. Bardzo niewiele białych win dojrzewa w tak wysokim procencie nowych, prażonych dębowych beczek, jak Chardonnay, a beczki te nadają winu aromaty od dymu z ogniska, przez prażone migdały po kokos. Aromatyczna sugestia masła lub śmietanki jest produktem fermentacji malolaktycznej, enologicznego terminu, który mógłby nie uciec z laboratorium do sali degustacyjnej, gdyby nie Chardonnay. Większość czerwonych win przechodzi ten proces, w którym bakterie kwasu mlekowego przekształcają kwas jabłkowy (rodzaj dominujący w jabłkach) w kwas mlekowy (miększy, bardziej kremowy kwas występujący w produktach mlecznych), ale rzadko o tym wspomina się. Proces ten jest zablokowany w większości innych białych win. Do efektu maślanego dochodzi produkt uboczny fermentacji malolaktycznej (lub ML): diacetyl, który jest również stosowany w popcornu o smaku maślanym. Winiarze mogą wybierać różne szczepy bakterii, aby wzmocnić lub zmniejszyć ten efekt, lub mogą polegać na naturalnie występujących populacjach. Praktyki i temperatury w piwnicy dodają jeszcze innego wymiaru. Aromat i odczucie w ustach Chardonnay może być dodatkowo ukształtowane przez „batonnage”, francuskie określenie mieszania zawiesiny martwych komórek drożdży, które gromadzą się na dnie beczki. Podczas gdy zgłaszany sprzeciw wobec tego stylu Chardonnay ma już ponad 20 lat, „nieprzesycone Chardonnay” jest promowane ostatnio. Orzeźwiające i orzeźwiające wina te są zwykle wytwarzane również przez blokowanie ML, ale rzadko cieszą się uznaniem krytyków. Główny trend zmierza w kierunku syntezy stylów: spójrz na kartę danych technicznych winnicy dla ich Chardonnay, a może się okazać, że było ono fermentowane w 40% ze stali nierdzewnej (na przykład), podczas gdy 60% było fermentowane w dębowych beczkach, a 20 % malolactic został zablokowany – różnice są nieograniczone. Wreszcie, Chardonnay jest ważne w winie musującym w hrabstwie Sonoma. Zazwyczaj kalifornijskie wino musujące ma więcej podstawowych smaków owocowych niż wina uprawiane w chłodnym regionie Szampanii we Francji. Ale w chłodniejszych regionach hrabstwa Sonoma winogrona zachowują wystarczającą naturalną kwasowość, aby uzyskać żywe wino musujące brut and blanc de blancs.

Cline Cellars Chardonnay Sonoma County - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2022-09-18

Wegańskie. Bezglutenowe. Chardonnay

Wegańskie. Bezglutenowe. Chardonnay to wytrawne, rześkie i pyszne nuty brzoskwini, jabłka, ananasa i delikatnego, toffi waniliowego finiszu.

Oceń 
Quality


2022-09-15

Chardonnay lśni jak złoto a smakuje złoty medalista

To jasnożółte wino o żółtozłotym blasku ma świeżość cytrusów, egzotykę dojrzałego ananasa i mango oraz delikatność i zmysłową wanilię. Jest to okrągłe, kremowe wino z delikatnym, pikantnym posmakiem. Lekko wytrawne wino musujące, które nadaje się również do serwowania z lekkimi potrawami.

Oceń 
Quality


2022-06-28

Chardonnay Sonoma County od Cline

Aromaty zielonego jabłka i gruszki klasycznie charakteryzują to wino jako Clarksburg, podczas gdy plaster miodu i wanilia potęgują pierwsze wrażenie. jak unoszące się aromaty babcinej szarlotki na ciepło."

Oceń 
Quality


2022-06-04

Bajecznie dobrze zbalansowane Chardonnay.

Bukiet skórki cytrusowej i melona spadziowego zbalansowany z zaokrąglonym podniebieniem nerkowca i subtelną mineralnością. Bajecznie dobrze zbalansowane Chardonnay.

Oceń 
Quality


2022-05-19

Chardonnay Sonoma County Cline Cellars

Amerykańskie wegańskie wino o żółtym słomkowym kolorze. Łagodne i przyjemne aromaty cytrusowe z nutą pieczonego jabłka, gruszki i brzoskwini, orzechów, drewna cedrowego. W smaku wytrawne i chrupiące o smaku owoców tropikalnych i cytrusów z gładkim, waniliowym wykończeniem. Delikatna równowaga między świeżymi nutami owocowymi a chrupiącą kwasowością. Długie i złożone wykończenie.

Dodaj opinię

Cline Cellars Chardonnay Sonoma County

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 147 opinii w serwisie Google
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski
Z 50 milionami użytkowników, Vivino jest największa na świecie aplikacją winiarską, dzięki której ludzie na całym świecie mogą wymieniać się informacjami o winie. Wszystko pięknie lecz dla mnie to nie działa. Oczywiście jest przystępna sugestią. Aby skosztować dobrego wina muszę przyjść... do was i wtedy wiem ze wieczorem wypełni będę mogła się rozkoszować dobrym winem. ( więcej )
Monika Januszkiewicz
Wina nowozelandzkie w najlepszej prezentacji, dosłownie ze sto rodzai. Urzekło nas szczególnie Saint Clair Block Sauvignon Blanc. boskie wino. Świetne miejsce na zakup dobrego wina. Kupujemy regularnie i zawsze mogę liczyć na fachową pomoc przy wyborze wina, jak również innych alkoholi. Zdecydowanie... polecamy!! ( więcej )
Katarzyna Sobczyk
Dziękują za doskonałe wina, prawdą jest że w ostatnich czasach częściej do was przyjeżdżam i zapraszam moich przyjaciół. Wszystko zawdzięczacie swoje pracy uczciwości i odpowiedniej selekcji wina. Dużo jest sklepów z winami lecz zdecydowanie zaskakujecie mnie winami które porostu są... w moim goście. Zazwyczaj kupujemy wina z Francji, lekkość i równowaga smaku jest dla nas najważniejsza. Wina nabite owocnością typu primitivo omijamy. Cieszy mnie to że wasz team nie wciska pułkowników czyli win które zalegają. Dokładnie wiecie co lubię i podążamy tym odpowiednim kierunkiem zawsze sięgając nowe wina. Zdaję sobie sprawę że to duże poświęcenie otworzyć i spróbować tyle wina. Jeszcze raz dziękuję serdecznie i do zobaczenia.... ( więcej )
Filip Kurowicki