Luigi Bosca De Sangre
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Producent: Bodegas Luigi Bosca
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Luigi Bosca De Sangre Valle de Uco to jasnoczerwone wino o ciemnogranatowym kolorze, charakteryzujące się aromatami czarnych owoców i pikantnymi nutami, a także bardzo atrakcyjnymi odcieniami mineralnymi. W ustach jest zwarte, solidne i bardzo skoncentrowane, z wyraźnie zdefiniowanym i bardzo gładkim podniebieniem. Delikatne taniny o przyjemnej konsystencji, świetnej kwasowości, jędrności i równowadze oraz długim i złożonym finiszu.
Notatki Sommelier:
Nowa kolekcja De Sangre to gama win super-premium, z których każde jest wytwarzane z pojedynczych winnic. Wina te pochodzą z najlepszych gleb wybranych działek w Mendozie, wybranych ze względu na ich specyficzne cechy i pożądany profil wina. De Sangre, co oznacza „z krwi”, to nazwa, którą winiarnia nadała tym wyjątkowym mieszankom w hołdzie dzieleniu się specjalnymi winami tylko z rodziną i wyjątkowymi przyjaciółmi. Villa Seca) i Finca Miralejos (Paraje Altamira). Szczepy: Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon
Winifikacja: Winogrona są zbierane ręcznie w 18-20-kilogramowych skrzyniach, po czym następuje selekcja kiści i proces łodygi, a następnie selekcja jagód. Sok winogronowy jest macerowany na zimno w temperaturze od 8 do 10 °C przez pięć do siedmiu dni. Po tym, jest fermentowany w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej, poddawany różnym ekstrakcjom, takim jak zanurzanie i osadzanie i powrót ( délestage ). Po zakończeniu maceracji wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, gdzie przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową. Wino jest następnie filtrowane i butelkowane, a następnie przechowywane w piwnicy z winami przez co najmniej sześć miesięcy, zanim trafi na rynek.