Ochagavia Don Silvestre Sauvignon Blanc Central Valley
Kraj: Chile
Region: Cental Valley
Apelacja: DO Central Valley
Producent: Vina Ochagavia S.A.
Szczepy: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11,5% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Don Silvestre Sauvignon Blanc to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Sauvignon Blanc uprawianej w Dolinie Centralnej w Chile. Wino prezentuje czysty i żywy jasno słomkowy odcień z zielonymi refleksami. Aromatyczny nos oferuje nam nuty owoców cytrusowych , takie jak limonka i pomarańcza, mieszają się ze słodkimi owocami, takimi jak brzoskwinia i ananas, a wszystko to splecione z nutami kwiatowymi. Na podniebieniu wino o średniej treściwości, gdzie świeża kwasowość dobrze równoważy się z dojrzałym profilem owoców białej brzoskwini. Mineralne i odświeżające wykończenie z akcentami limonki. Sugestie kulinarne: drób, dania rybne, grillowana ryba, sałatki.
Notatki Sommelier:
Viña Ochagavía to jedna z najstarszych chilijskich marek wina. Silvestre Ochagavía, założyciel winnicy, najpierw studiował francuską uprawę winorośli, a następnie sprowadził szlachetne odmiany winorośli z Bordeaux do Chile na krótko przed plagą filoksery w połowie XIX wieku, rewolucjonizując w ten sposób uprawę winorośli w swoim kraju. w 1851 r. Don Silvestre, jak go nazywano, założył Viña Ochagavía i od tego czasu uważany jest za ojca chilijskiego winiarstwa.
Obecnie winiarnia należy do grupy Carolina Wine Brands, która posiada siedem winiarni w Ameryce Południowej i jest zaangażowana w przestrzeganie najwyższych standardów jakości i zrównoważonego rozwoju. Mistrzem piwnicy jest Andrés Caballero. Wraz ze swoim enologiem Ivánem Martinoviciem nieustannie stara się podkreślać typ każdej odmiany winorośli i terroir. Utrzymanie wysokiej jakości w obliczu rosnącego popytu i areału to wyzwanie, które winiarnia Viña Ochagavía chętnie podejmuje.
Winnice położone są na wysokości do 800 m n.p.m. Średnia temperatura wynosi około 15 stopni, co wydłuża okres dojrzewania i umożliwia zbiór owoców w późnych porach roku. Korzystne warunki klimatyczne gwarantują całkowitą dojrzałość winogron i nadają winom specyficzne nuty owocowe oraz pełny charakter. Jest to imponująco widoczne w Gran Reservas Viña Ochagavía, które są winifikowane wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron i rozwijają swój złożony charakter dzięki długiemu i stopniowemu dojrzewaniu w beczkach typu barrique. Rezultatem jest wyjątkowa treść i elegancka moc, co wielokrotnie potwierdza Cabernet Sauvignon z serii Gran Reserva.