Wino Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir

148,00 zł
Brutto
599 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir

 

Kraj: Chile

Region: Casablanca Valley

Apelacja: DO Casablanca

Producent/ marka: Errazuriz

Szczepy: Pinot Noir

Rodzaj: Red Dry

Poj.: 0,75l

Alk:13% cer1

  

Rozwiń opis...

To świetny fajny klimat Pinot Noir z cenionej doliny Costa Aconcagua w Chile. Winogrona zostały ręcznie zebrane, aby zapewnić optymalną dojrzałość i jakość. Wino leżakowało przez 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, aby uzyskać złożoność bez przytłaczania charakteru świeżych owoców. Wino pokazuje nuty dzikich truskawek, fiołków, przypraw przeplatane aromatami dymu i owoców leśnych. 

Posiadłość Errazuriz została założona w 1870 roku, kiedy Don Maximiano Errazuriz posadził swoje pierwsze winnice w Panquehue w dolinie Aconcagua - 100 km na północ od stolicy. Filozofię Errazuriza najlepiej wyraża Don Maximiano, który powiedział: „Z najlepszej ziemi, najlepszego wina”. Winnica La Escultura znajduje się na zachód od Santiago i zaledwie 20 km od Oceanu Spokojnego, dolina Casablanca cieszy się nadmorskim wpływem, który łagodzi temperatury w okresie dojrzewania. Świeża morska bryza umożliwia łatwe, stopniowe dojrzewanie, które sprzyja zachowaniu aromatów i smaków winogron oraz zapewnia pożądany poziom kwasowości. Te warunki sprawiają, że dolina Casablanca jest uprzywilejowanym miejscem do produkcji chłodnych odmian klimatu, takich jak Chardonnay.

Pinot Noir z dzikiego fermentu Errazuriz jest nazywane, ponieważ fermentacja odbywa się przy użyciu wyłącznie rodzimych, dzikich drożdży. Dzikie drożdże nie są wybierane przy użyciu kryteriów technologicznych (odporność na SO2, odporność na alkohol itp.) I doświadczają wyższego stresu podczas fermentacji. Ten efekt i obecność większej różnorodności szczepów drożdży powoduje różne stężenia i proporcje produktów ubocznych, dodając charakterystyczne smaki, a zatem i bardziej złożoność wina. Fermentację przeprowadzono w temperaturze 18–24 ° C (64–75 ° F), a około 60% końcowej mieszanki poddano fermentacji malolaktycznej. Errazuriz Wild Ferment Pinot Noiur leżakowano następnie przez 10 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z których 10% było nowych.

Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-01-12

VIP Pinot Noir

Ten Pinot jest produkowany w bardziej owocowym i mocnym stylu, z falami kirschu i czekoladowego ganache, połączonymi z cytrusami satsuma, cafe mokka i ciepłym waniliowym francuskim tostem. Dla fanów bogatszych, bardziej wyrazistych Pinot Noir jest to pewny hit.

Oceń 
Quality


2024-01-12

Errazuriz Pinot Noir

Jak przystało na Pinot Noir łagodne, delikatne. Można doszukać się fachowych słów pisząc wino jest intensywne i złożone z nutami wilgotnej ziemi i dzikiej róży. Na podniebieniu wyczuwalne są maliny i lekkie nuty dymne, wrażenie świeżych czerwonych owoców i wspomnienia truskawek, co czyni wino bardzo przyjemnym i eleganckim. To Pinot Noir jest okrągłe, gładkie, z trwałym finiszem, co zapewnia dobry potencjał starzenia w butelce.

Dodaj opinię

Vina Errazuriz Wild Ferment Pinot Noir

Dodaj opinię