Belleruche Rouge Michel Chapoutier Cotes du Rhone

57,00 zł
Brutto

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

 

Możliwy zwrot w ciągu 14 dni

M. Chapoutier Belleruche Cotes-du-Rhone

 

Kraj: Francja

Region: Dolina Rodanu - Côtes-du-Rhône

Producent: Michel Chapoutier

Szczepy: Grenache i Syrah

Temperatura serwowania: 16–18 ° C.

Potencjał starzenia: 5-7 lat.

Rodzaj: Czerwone, Wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alk. 14% BK9 PWW

 

AOC Cotes Du Rhone, by Michel Chapoutier

Zachwyca ono swoim aromatem czerwonych owoców, wśród których dominują wiśnie. Dobrze zbudowane, z trwałą strukturą tanin. 6 miesięcy w betonowych kadziach i zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wyśmienite do każdego rodzaju grillowanego lub pieczonego mięsa.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Wino Belleruche Rouge zachwyca ciemną barwą intensywnego granatu z przebłyskami czerwieni. Aromat, złożony, intensywny, owocowy gdzie dominuje (czarna porzeczka / malina) i uzupełniony nutami białego pieprzu. Odpowiednia kompozycja w Grenache i Syrah pozwoliło wydobyć w winie nuty soczyste, mocne i owocowe miło układające się na podniebieniu, z pięknymi nutami palonymi. Są jedwabiste i delikatne taniny. Sugestie kulinarne: Pieprzowe kotlety jagnięce, Kofta z sosem paprykowo-ziołowym, pieczona jagnięcina z gruszką, Turecki pilaw z jagnięciny, gulasz jagnięcy z czerwonym winem.

 

Winogrona do produkcji wina Michel Chapoutier Belleruche Rouge zbierane są w fenolowej dojrzałości i są zbierane głównie maszynowo. Po całkowitym zniszczeniu winogrona są winifikowane w zbiornikach betonowych i ze stali nierdzewnej przez 3 do 4 tygodni. Operacje pompowania wykonywane są każdego dnia w celu delikatnego ekstrahowania składników aromatycznych, antocyjanów i garbników. Temperatura fermentacji jest regulowana i ustawiona na 28 ° C. Pod koniec fermentacji alkoholowej temperatura może wzrosnąć do 30–33 ° C, aby wspomóc polimeryzację garbników. Gleba składa się z kilku głównych rodzajów terroirów, w tym kamienistych gleb gliniastych, gleb z warstwami kamieni, kamienistych glinianych tarasów, kamienistego piaszczystego piasku… Wszystkie te gleby zapewniają winoroślowi stałe zaopatrzenie w wodę, a nocą uwalniają ciepło gromadzone przez kamyki w ciągu dnia.

 

Wina Dolinie Rodanu zostały rozsławione część za pośrednictwem Domu Wina Maison M. Chapoutier który słynie z win z północy i południa doliny, ale w szczególności z czerwonych i białych win Hermitage , wytwarzanych odpowiednio z Syrah i mieszanki Marsanne i Roussanne . Początki Michel Chapoutier Winery sięgają XVII wieku, ale dopiero w 1879 roku Polydor Chapoutier zmienił rodzinę z uprawy winogron na szeroką skalę produkcji i handelu winem. W 1988 roku Michel Chapoutier przejął stery firmy, a dążenie do jakości sprawiło, że marka Chapoutier Wina inaugurowała wysokie uznania na rynku międzynarodowym. Michel Chapoutier unikał używania tradycyjnych foudresów z kasztanówdo starzenia, zamiast przejść w kierunku mniejszych dębowych beczek z krótszymi okresami starzenia. Dążył, aby wszystkie wina były niefiltrowane i nieskażone, a także by produkować wyłącznie biodynamicznie lub ekologicznie uprawiane owoce we wszystkich winnicach. Od 1996 r. Wszystkie marki M. Chapoutier obejmowały brajla na cześć Mauricea Moniera de la Sizeranne, który stworzył formę nowoczesnego skróconego brajla i był pierwotnym właścicielem winnicy Chapoutier w Hermitage. Michel Chapoutier przejął tradycyjny rodzinny biznes w 1990 roku i przywrócił go do życia. Z ogromną siłą woli, niestrudzonym pragnieniem perfekcjonizmu i dużą pasją stworzył nazwę Chapoutier i swoją wspaniałą światową sławę win. Dziś jest uważany za gwiazdę francuskiego przemysłu winiarskiego.

Belleruche Rouge Michel Chapoutier Cotes du Rhone - Opinie klientów

Dodaj opinię

Belleruche Rouge Michel Chapoutier Cotes du Rhone

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NSZYM SKLEPIE:
4.8
Na podstawie 297 opinii w serwisie Google
Najlepsze wina, łatwo was wyszpiegować po Facebook. Jesteście profesjonalnie wyróżnieni. Wspaniale zdjęcia z degustacji widać zamiłowanie do wina. Polecam!!! Ale jak już mam was na czacie proszę o podpowiedź jakie wino nowozelandzkie z szczepu sauvignon blanc warto spróbować. Ostatnio degustowaliśmy... Villa Maria Sauvignon Blanc było pyszne. ( więcej )
Magdalena Jankowski
Niezwykle profesjonalna ekipa sommelier, dzięki której czujesz się poważanym i zaprzyjaźnionym klientem już od pieszej wizyty. Swobodny styl rozmowy o winach z łatwością przychodzi sprzedawcy przy polecaniu win. Tak ja to kupuje i nie żałuje polecam.
Patrycja Kaczmarczyk
Duży wybór asortymentu, uczciwe ceny i bardzo miła obsługa. Polecam!
Anna Stryjeczek
Znają się na winach jak mało kto. To nie opowieści wyjęte z tekstu magazyn wino. Próbują dużo wina i to pozwala im dobrze polecać wina. Znam chłopaków nie od dziś. Zazdroszczę winiarze, restauratorzy i sportowcy. Tak to można żyć.
Ryszard Czajka