Charles Simon Brut Suprême Champagne
Kraj: Francja
Region: Szampania
Apelacja: Champagne AOC
Rozwiń opis...Producent: Gyéjacquot Fréres
Szczepy: Pinot Noir, Chardonnay
Typ: białe, wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Miękki, elastyczny szampan z mieszanki 80% Pinot Noir, 10% Chardonnay i 10% Pinot Blanc. Ten Cuvée ujawnia aromaty jabłka, gruszki i brzoskwini, a także orzecha laskowego i migdałów. Ładnie oprawione aromatami masła i prażonej brioche. W ustach inicjuje się wokół, przeplatany drobnymi bąbelkami. Na finiszu aromaty suszonych owoców i orzechów wraz z aromatem grejpfruta. Wino mineralne, gładkie i orzeźwiające. Sugestie kulinarne: Kalmary, krewetki, ośmiornice, orzechy, kiwi, miękkie gruszki.
Gyéjacquot Fréres (jee -ay-jack-o) to rodzinny producent szampana położony w spokojnej miejscowości Celles-sur-Ource w regionie Côte des Bar w Szampanii. Ich winnice składają się z 20 różnych działek w 4 gminach obsadzonych glebami Kimmeridge. Posiadłość jest prowadzona przez braci Cyryla i Frederica Gyejacquot i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem ich szampanów i dążenia do jakości.
Charles Simon został stworzony przez znanego przyjaciela rodziny i sąsiada, który dostarczał winogrona rodzinie Gyejacquot. Z biegiem czasu przyjaciel wycofał się i rodzina przejęła majątek.
Notatki Winiarskie
Szampan może być ofiarą własnego sukcesu. Kultowe wino musujące ma w sobie o wiele więcej, niż sugeruje jego wzniosła reputacja, ale Champers jest często postrzegany jako wykwintne wino, które jest pełne luksusu, ceny i świętowania. I oczywiście, może być tym wszystkim, ale to coś więcej niż eleganckie imprezy lub ostentacyjne sekcje VIP w klubach nocnych.
Krystalicznie czyste z jasnymi odcieniami i z bladymi i srebrzystymi niuansami. Żywe drobne bąbelki pod kremową pianą. Finezja i delikatność czekają na Ciebie. Ujawniają się aromaty białych owoców, takich jak jabłko, gruszka i brzoskwinia, a także orzechy laskowe i migdały. Pięknie oprawione aromatami masła i prażonej bułeczki. Po napowietrzeniu wino to wyróżnia się subtelną nutą miodu akacjowego. W ustach początek jest okrągły, przeplatany drobnymi bąbelkami. Aromaty suszonych owoców i orzechów w towarzystwie aromatów grejpfruta na finiszu. Wino mineralne, gładkie i orzeźwiające.