

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Petit Vedrines Sauternes
Region: Sauternes
Apelacja: AOC Sauternes
Producent: Château Doisy-Védrines
Szczep: 85% Sémillon, 15% Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe słodkie
Dojrzewanie: 18 miesięcy
Pojemność: 0,75l C4
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
Château Petit Vedrines Sauternes to białe słodkie wino powstałe z gron Sémillon oraz Sayvignon Blanc uprawianych w regionie Sauternes. Wino o pięknym żółto złocistym odcieniu z aromatami karmelizowanych cytrusów, marmoladą pomarańczową, nutą przypraw oraz wanilii. Na podniebieniu wspaniała równowaga pomiędzy słodyczą a kwasowością, której towarzyszą nuty skórki pomarańczy, limonki oraz cytrusów. Długie przyjemne wykończenie. Sugestie kulinarne: foie gras, sery pleśniowe, desery owocowe.
Producent: Château Doisy-Védrines
Château Doisy-Védrines, którego niektóre budynki pochodzą z XVI wieku, wziął swoją nazwę od Rycerzy Védrine, którzy byli jego historycznymi właścicielami do połowy XIX wieku, kiedy zamek nabyła rodzina Castéja. Zamek produkuje najbogatsze i najpełniejsze wina Barsac.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Sauternes to deserowe wino z późnych zbiorów jest produkowane głównie z Sémillon, rzadkich białych winogron o złocistej skórce, dotkniętych szlachetną zgnilizną, chociaż mieszanki często zawierają Sauvignon Blanc i Muscadelle. Apelacje mogą obejmować Sauternes, Barsac, Cérons, Sainte-Croix-du-Mont, Cadillac, Loupiac, Premières Côtes de Bordeaux i Côtes de Bordeaux Saint-Macaire. Ogólnie rzecz biorąc, wina Sauternes wykazują wyraźne nuty owoców, karmelu i przypraw, a także nuty kwiatowe pochodzące z winogron Muscadelle. Znane ze swojego pełnego ciała i świeżości, wina Sauternes ładnie łączą się z miękkimi serami, serami pleśniowymi, serami ze skórki, terrinami, foie gras i różnymi deserami na bazie owoców.
2022-10-16
Wino sauternes 2012
Wino sauternes to mieszanka Semillon, która nadaje winu okrągłość i wyrafinowanie, Sauvignon Blanc nadająca świeże aromaty i owoce oraz Muscadelle, która nadaje aromatyczny charakter.