La Chablisienne La Pierrelee Chablis AOC
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Bourgogne
Winnica: La Chablisienne
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Wino o jasnożółtym połyskliwym odcieniu. Nos ujawnia aromaty białych kwiatów i cytrusów. Bogaty smak, maślany. Na podniebieniu świeże z przyjemną kwasowością i nutami gruszek, cytrusów z mineralnym wykończeniem. Kolor jasnożółty, połyskliwy. Bukiet z aromatem rozwiniętych kwiatów i owoców cytrusowych. Średni wiek krzewów 20 lat, dojrzewało w stalowych kadziach przez okres 6 miesięcy: Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, tatar z łososia, białe mięsa, pieczony kurczak, indyk.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chablis to historyczne miasto i region winiarski w północno - środkowej Francji . Produkuje lekkie, wytrawne białe wina, znane ze swojej mineralności i żywej kwasowości . Wina AOC Chablis są produkowane wyłącznie z szczepu Chardonnay. Wina Chablis są wytwarzane w raczej innym stylu niż te produkowane w innych częściach Burgundii. Są bardziej suche i świeższe niż cięższe i bardziej aromatyczne . Większość podstawowych Chablis jest fermentowana i starzona w stali nierdzewnej z użyciem dębubeczki są bardziej powszechne w przypadku najlepszych win, chociaż duże używane beczki są częściej używane niż nowe , a wina spędzają w nich mniej czasu niż w Côte d'Or. Miasto i jego winnice znajdują się w znacznej odległości (ponad 100 kilometrów) na północny zachód od głównych regionów winiarskich Burgundii, od Côte de Nuits do Maconnais. W rzeczywistości są bliżej Sancerre (Loara) i Les Riceys (południowa Szampan ) oraz miasta Paryża.
Winery La Chablisienne świętowała 100 lat uprawy winorośli na mozaice ekskluzywnych winnic w Chablis w 2023 roku. Ta rodzinna spółdzielnia została założona w 1923 roku przez grupę winiarzy w Chablis, której celem było podnoszenie jakości i innowacji w regionie, a także wzmacnianie wpływu jej członków. Ta winiarnia ma korzenie w pionierskim duchu, tworząc czyste, mineralne wina o wykwintnej jakości. Obecnie La Chablisienne obejmuje ponad 200 rodzin zajmujących się uprawą winorośli i 1200 hektarów ziemi uprawnej i jest znana z produkcji jednych z najlepszych win w Chablis.
Chablis produkuje jedne z najbardziej charakterystycznych i poszukiwanych Chardonnay na świecie. Unikalne gleby kimerydzkie z ery jurajskiej tego regionu nadają mu przepyszną mineralność. La Chablisienne uprawia różnorodne winnice w czterech apelacjach – Grand Cru, 1er Cru, Chablis i Petit Chablis – więc wina naprawdę reprezentują istotę każdej wyjątkowej lokalizacji. Zaangażowanie winiarni w ochronę środowiska jest demonstrowane poprzez różnorodne programy wdrażane na wszystkich szczeblach firmy, które produkują wysokiej jakości wino, jednocześnie szanując i chroniąc ludzi i winnice poprzez optymalizację konsumpcji i redukcję śladu węglowego. Do 2026 roku La Chablisienne planuje uzyskać certyfikat HVE3 dla 100% swoich winnic, a 75% dla Terra Vitis.
Winifikacja wszystkich win jest wykonywana w celu zachowania niuansów każdego konkretnego terroir, co jest osiągane poprzez zimne osadzanie przed fermentacją i przeprowadzanie fermentacji pierwotnej i malolaktycznej w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Te eleganckie cuvée są znane ze swojej czystości, energii i mineralności.