Maison Louis Latour Domaine Latour Aloxe Corton AOC
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Aloxe –Corton
Producent: Maison Louis Latour
Typ: Dry Red Pinot Noir
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Aloxe-Corton "Domaine Latour" pokazuje piękny rubinowy kolor. Na nosie dominuje finezja: wiśnia, lukrecja i mokka. Na podniebieniu garbniki są dyskretne, a drzewny smak jest melancholijny. Wykończenie oferuje doskonałą świeżość.
Wiek winorośli około 30 lat. Fermentacja w otwartych kadziach. Dojrzewanie od 10 do 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, 15% nowych beczek ( średnio wypalanych). Sugestie kulinarne: mięsne dania jednogarnkowe, Coq au vin", steki, dojrzałe sery.
Aloxe-Corton od wieków jest domem rodziny Latour i sercem Domaine Louis Latour.Miejscowość Aloxe-Corton znajduje się na północy Côte de Beaune, na kamienistym zboczu u podnóża wzgórza Corton.To w 1862 roku nazwa klimatu Corton została dodana do nazwy wsi Aloxe.Winnice Domaine Louis Latour otaczają tę słynną wioskę i dają klasyczny Aloxe-Corton.
Notatki Winiarskie
Zaokrąglone nuty dojrzałej, ciemnej wiśni w nosie tego wina oznaczają hojność i soczystość. Podniebienie dostarcza, ale oprawia owoc świeżością i siecią tanin, które pozostawiają przyjemne uczucie muśnięcia, wyrażając dobrze zarządzane bogactwo i hojność.
Najważniejsza winnica w Burgundii , Domaine Louis Latour, ma bogatą historię uprawy winorośli, która trwa już ponad 200 lat. Rozciągająca się na najlepszych działkach Premier i Grand Cru od Côte de Beaune do Côte de Nuits, 50-hektarowa winnica Domaine Louis Latour produkuje gamę win z 130 apelacji , z których każda wyraża cechy swojego terroir pochodzenia z autentycznością i wyrafinowaniem. Gospodarstwo Domaine Louis Latour aktywnie angażuje się w ekologiczną uprawę winorośli od 1996 roku.
Aloxe-Corton jest sercem Domaine Louis Latour od dwóch stuleci. Wieś znajduje się na kamienistym wzgórzu u podnóża góry Corton. W 1862 roku do Aloxe dodano nazwę jednego zklimatów, „Corton ”. Winorośle, które mają średnio 30 lat, są sadzone na podłożu składającym się z gliny, piasku i żwiru aluwialnego.
Grand Cru Corton-Charlemagne
Corton -Charlemagne Grand Cru jest przeznaczony wyłącznie do produkcji win białych. Ponad 50 hektarów winnic rozciąga się wąskim pasem na szczycie wzgórza Corton i od Ladoix-Serrigny na zachodzie przez Aloxe-Corton do Pernand-Vergelesses . Według legendy, białe winorośle zostały posadzone tutaj z inicjatywy Hildegardy (żony Karola Wielkiego), ponieważ nie podobały jej się czerwone plamy wina na brodzie męża. Klimat tutaj jest nieco chłodniejszy, a znacznie jaśniejsza, prawie kredowobiała gleba bardzo różni się od Corton. Wina białe są wytwarzane z Chardonnay z odrobiną Pinot Blanc. Inna lokalizacja Grand Cru o nazwie Charlemagne dla wina białego jest prawie identyczna pod względem powierzchni jak Corton-Charlemagne, ale jest rzadko używana.
Grand Cru Corton
Obszar Corton Grand Cru jest wykorzystywany do produkcji win czerwonych i białych i jest jedynym obszarem do produkcji win czerwonych w regionie Côte de Beaune. Obejmuje również okręgi Ladoix-Serrigny i Pernand-Vergelesses . Czerwone wino wytwarzane jest z Pinot Noir z niewielką domieszką Pinot Gris i Pinot Liébault. Niewielkie ilości białego wina są również produkowane z Chardonnay. Winnice zajmują ponad 90 hektarów na czerwonawej glebie marglowej na płaskowyżu żelazistym i wapiennym. Obszar jest podzielony na 20 podobszarów, które mogą dodawać swoje nazwy do Corton. Są to Les Bressandes, Le Charlemagne, Les Chaumes, Les Chaumes et la Voierosse, Les Combes, Le Corton, Les Fiètres, Les Grèves, Les Languettes, Les Maréchaudes, Les Meix, Les Meix Lallemand, Les Paulands, Les Perrières, Les Pougets, Les Renardes, Le Rognet-Corton, Le Clos de Roi, Les Vergennes i La Vigne au Saint.