Wino Ogier Les Dentelles Gigondas

167,00 zł
Brutto
1 Przedmiot

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Masz pytania odnośnie produktu?
Zapytaj o produkt

Ogier Dentellis Gigondas

 

Kraj: Francja

Region: Dolina Rodanu

Apelacja : AOC Gigondas

Producent: Paul Jaboulet Aine

Typ: Dry Red Grenache, Syrah, Mourvèdre

Winiarz: Edouard Guerin

Pojemność: 0,75 l

Alkohol:14%

  

Rozwiń opis...

Wino posiada głęboki czerwony kolor ciemo-wiśniowy. Na nosie bukiet czerwonych dojrzałych owoców, nuty skóry i łagodnych przypraw. Na podniebieniu jest złożone, bogate i pełne minerałów. Bogata zabudowana ze świeżymi aromatami. Bardzo eleganckie z jedwabistymi i drobnymi taninami oraz długim wykończeniem na nutach wanilii. Wino starzone przez okres 12 miesięcy w dębowych beczkach. 

W sercu najbardziej mitycznej apelacji Doliny Rodanu Południowego, Châteauneuf-du-Pape, Maison Ogier świeci od ponad 155 lat, opracowując wyjątkowe wina z winogronami z najlepszych terroirów. W ten sposób każdy cuvées jest wzmocniony drobiazgowym starzeniem się wina, które wyraża całą czystość owocu i bogactwo terroiru.  

 

Notatki Winiarskie

Paul Jaboulet-Aîné Winery Francja. Dom wina założony w 1834 roku na wzgórzu L'Hermitage w Tain L'Hermitage , dom Paula Jabouleta Aîné produkuje kwintesencję wspaniałych win z północnej Doliny Rodanu . Po dołączeniu do rodziny Frey w 2006 roku, historyczny dom znajduje się obecnie w rękach utalentowanej i pełnej pasji enolożki i winiarki, Caroline Frey.

Na czele 125-hektarowej winnicy, dom Paula Jabouleta Aîné opiekuje się wyjątkowym dziedzictwem, które łączy najsłynniejsze terroir północnej Doliny Rodanu, takie jak Bessards ,  Le Méal ,  Roucoules ,  Greffieux ,  Mûrets ,  Les Dionnières , a także kultowy terroir La Chapelle . Te wyjątkowe terroir charakteryzują się tym, że składają się z małych, okrągłych, białych kamyków porośniętych winoroślami, które korzystają z gorącego mikroklimatu i południowej ekspozycji.

Ponieważ wielkie wina nie istnieją bez wielkich winogron, w Winnicy Paul Jaboulet Aîné terroir i winnica są traktowane priorytetowo. Pod kierownictwem Caroline Frey winorośl uprawiana jest metodami organicznymi i biodynamicznymi, z wykorzystaniem orki konnej i mułowej, która napowietrza glebę, a także sprzyja rozwojowi mikrobiologicznemu i rozwojowi winorośli. Praca wykonywana przez zespoły w winnicy Paul Jaboulet Aîné jest niezwykle precyzyjna i dąży do perfekcji, dzięki czemu ich wina osiągają niespotykany dotąd poziom, zdobywając imponujące oceny krytyków i międzynarodowej prasy.

Dom Paula Jabouleta Aîné jest niezbędnym punktem odniesienia, oferującym legendarne wina, takie jak prestiżowe cuvée „ La Chapelle ” z l'Hermitage, produkowane ze starych winorośli Syrah . Dom Paula Jabouleta Aîné produkuje wina czerwone i białe w apelacjach Saint -Joseph ,  Ermitage ,  Crozes-Hermitage ,  Cornas ,  Châteauneuf-du-Pape ,  Côte-Rôtie i Condrieu , a nawet  apelacji Muscat de Beaumes-de-Venise.  

Ogier Les Dentelles Gigondas - Opinie klientów

Dodaj opinię

Ogier Les Dentelles Gigondas

Dodaj opinię