Ogier Dentellis Gigondas
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu
Apelacja : AOC Gigondas
Producent: Paul Jaboulet Aine
Typ: Dry Red Grenache, Syrah, Mourvèdre
Winiarz: Edouard Guerin
Pojemność: 0,75 l
Alkohol:14%
Rozwiń opis...Wino posiada głęboki czerwony kolor ciemo-wiśniowy. Na nosie bukiet czerwonych dojrzałych owoców, nuty skóry i łagodnych przypraw. Na podniebieniu jest złożone, bogate i pełne minerałów. Bogata zabudowana ze świeżymi aromatami. Bardzo eleganckie z jedwabistymi i drobnymi taninami oraz długim wykończeniem na nutach wanilii. Wino starzone przez okres 12 miesięcy w dębowych beczkach.
W sercu najbardziej mitycznej apelacji Doliny Rodanu Południowego, Châteauneuf-du-Pape, Maison Ogier świeci od ponad 155 lat, opracowując wyjątkowe wina z winogronami z najlepszych terroirów. W ten sposób każdy cuvées jest wzmocniony drobiazgowym starzeniem się wina, które wyraża całą czystość owocu i bogactwo terroiru.
Notatki Winiarskie
Paul Jaboulet-Aîné Winery Francja. Dom wina założony w 1834 roku na wzgórzu L'Hermitage w Tain L'Hermitage , dom Paula Jabouleta Aîné produkuje kwintesencję wspaniałych win z północnej Doliny Rodanu . Po dołączeniu do rodziny Frey w 2006 roku, historyczny dom znajduje się obecnie w rękach utalentowanej i pełnej pasji enolożki i winiarki, Caroline Frey.
Na czele 125-hektarowej winnicy, dom Paula Jabouleta Aîné opiekuje się wyjątkowym dziedzictwem, które łączy najsłynniejsze terroir północnej Doliny Rodanu, takie jak Bessards , Le Méal , Roucoules , Greffieux , Mûrets , Les Dionnières , a także kultowy terroir La Chapelle . Te wyjątkowe terroir charakteryzują się tym, że składają się z małych, okrągłych, białych kamyków porośniętych winoroślami, które korzystają z gorącego mikroklimatu i południowej ekspozycji.
Ponieważ wielkie wina nie istnieją bez wielkich winogron, w Winnicy Paul Jaboulet Aîné terroir i winnica są traktowane priorytetowo. Pod kierownictwem Caroline Frey winorośl uprawiana jest metodami organicznymi i biodynamicznymi, z wykorzystaniem orki konnej i mułowej, która napowietrza glebę, a także sprzyja rozwojowi mikrobiologicznemu i rozwojowi winorośli. Praca wykonywana przez zespoły w winnicy Paul Jaboulet Aîné jest niezwykle precyzyjna i dąży do perfekcji, dzięki czemu ich wina osiągają niespotykany dotąd poziom, zdobywając imponujące oceny krytyków i międzynarodowej prasy.
Dom Paula Jabouleta Aîné jest niezbędnym punktem odniesienia, oferującym legendarne wina, takie jak prestiżowe cuvée „ La Chapelle ” z l'Hermitage, produkowane ze starych winorośli Syrah . Dom Paula Jabouleta Aîné produkuje wina czerwone i białe w apelacjach Saint -Joseph , Ermitage , Crozes-Hermitage , Cornas , Châteauneuf-du-Pape , Côte-Rôtie i Condrieu , a nawet apelacji Muscat de Beaumes-de-Venise.