Gratavinum 2 PI R Priorat
Kraj: Hiszpania
Region: Priorat
Dobre wino z Katalonii
Pojemność: 0,75l
Alk: 14,5% C3
Rozwiń opis...Zapach zdominowany intensywnym owocem czereśni, borówek, jagód i śliwek, lukrecji, czekolady i goździków, na podniebieniu łagodny charakter, a przy tym soczyste, doskonale wyważone i eleganckie. Jeśli jesteś fanem wina o intensywnych nutach ziołowych i korzennych, 2πr Gratavinum z Priorat w Hiszpanii jest dla Ciebie. To mieszanka grenache, carignan, cabernet sauvignon i syrah, a jej nazwa brzmi „the well rounded wine”, co nawiązuje do jej nazwy. Wyższa ocena eksperta i delikatniejsza budowa, trzeba spróbować.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zawsze uwielbiamy głęboko fioletowe wino, kiedy wychodzi z butelki, i chociaż to wino miało średnio-głęboką barwę, byliśmy podekscytowani nalewaniem. Bukiet składał się głównie z ziół i przypraw, z nutami eukaliptusa i lukrecji. Pojawiły się również inne nuty goździków, suszonych ziół i lekkie nuty beczkowe wanilii, tytoniu i skóry, ale były bardziej stonowane.
Podczas popijania, ten oferował krótki, ale intensywny smak. Czerwone owoce, takie jak truskawka i malina, były obecne, ale nieco słabe, ponieważ wiele ziół i ziemistych nut przejęło kontrolę. Przyprawy do pieczenia utrzymywały się pod koniec, ustępując miejsca taninom wysuszającym gumy. Smaki w tym były trudne do określenia, ponieważ wszystkie te nuty zmieniały się z każdym łykiem, w dobry sposób, ale odeszliśmy, omawiając przede wszystkim nuty ziołowe.
Warto zauważyć, że ta butelka miała dużo sedymentacji, ponieważ wino nie jest filtrowane przed butelkowaniem, więc zdecydowanie zaleca się dekantację. Podobnie, umiarkowanie wysokie taniny wina, gdy jest spożywane młode, mogłyby skorzystać z odrobiny czasu w dekanterze. Postanowiliśmy połączyć to z rozmaitymi empanadami, które kupiliśmy od lokalnego producenta, aby przetestować wino w różnych kombinacjach smakowych. Empanady, których próbowaliśmy, zawierały tradycyjną argentyńską wołowinę, kurczaka tandoori, grillowaną wołowinę, karmelizowaną cebulę i elote (kukurydzę).
Chociaż nie powiedzielibyśmy, że wino to pasowało do kilku empanad (podstawowa cebula i elote nie wydobyły żadnych nut w winie), byliśmy bardzo zadowoleni z tego, jak pasowało do argentyńskich empanad z wołowiną i mostkiem o intensywnych przyprawach. Wino o dużej zawartości ziół i przypraw wydawało się być bardzo dobrze zrównoważone przez te równie mocno pikantne dania. W związku z tym moglibyśmy uznać to wino za idealne do świątecznego posiłku lub innych bogatych i pikantnych dań mięsnych. Łączenie go z czymkolwiek gorszym może być niewiarygodną krzywdą dla tego wina.