

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marques de Caceres Crianza Rioja
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Początek Cenicero - La Rioja (Hiszpania)
Rodzaj Czerwony zielony nadal
Klasyfikacja DOCa Rioja Crianza
Rozmiar 0,75 l Standardowy
Odmiany winogron Tempranillo , Graciano , Garnacha
Klimat Łagodny, atlantycki klimat z zaznaczonymi porami roku. Skład gleby Głównie glina i wapień. Niektóre działki w Rioja Alta z podłożem żelaznym. Zbiór Ręcznie. Okres fermentacji 20 dni.
Winifikacja Winogrona są odszypułkowane i rozgniecione. Fermentacja alkoholowa w kontrolowanych temperaturach od 10ºC do 28ºC. Przedłużona maceracja przy kontakcie ze skórą do 20 dni. Fermentacja malolaktyczna w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po zakończeniu tego procesu wina są umieszczane w beczkach do leżakowania co 6 miesięcy.
Starzenie się 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (60%) i amerykańskiego (40%), podzielone równo pomiędzy nowe beczki oraz 2-, 3- i 4-letnie (maksymalne) beczki. Minimum 1 rok starzenia w butelce przed wydaniem.
Wyrazisty bukiet z nutami malin, czarnych jagód i wiśni oraz przypraw i wanilii. Na podniebieniu ujmująco owocowe, z dobrą strukturą, skoncentrowanym smakiem. i mięsistymi taninami. Złożone, z długą końcówką i mięsistymi taninami. W pełni zachowuje charakter najwyższej, jakości gron użytych do jego produkcji. Wino leżakuje 12 miesięcy w dębowych beczkach i co najmniej 14 miesięcy w butelce. Polecane do: kuchni śródziemnomorskiej, dania smażone, grillowane warzywa, rośliny strączkowe, makarony, ryba w sosie pomidorowym, szynka, pasztety, wołowina (pieczona, duszona lub grillowana) i sery (łagodne i średnio dojrzałe).
Wine Spectator - 84 pkt.