

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Dziś z radością popijamy Cabernet Sauvignon w kalifornijskiej Leyda i świętujemy # CabernetDay. Tak, to kolejny z tych winnych dni ! Cieszyliśmy się grillowanymi burgerami jagnięcymi i sałatką burrata z pomidorami i bazylią obok tego jasnego Caberneta Dni stały się zauważalnie krótsze – wschód słońca jest coraz późniejszy, a słońce zachodzi dużo wcześniej. W porannym powietrzu unosi się wilgoć oraz zapach kwitnącej właśnie kukurydzy i lucerny. Wszystko wskazuje na to, że zbliża się jesień. Nadszedł czas, aby ponownie zacząć myśleć o winach czerwonych po tym, jak przez całe lato popijałeś głównie wina różowe i białe. Okazuje się, że ten Cabernet Sauvignon, wykonany w lżejszym stylu, jest idealnym wyborem na zmianę pór roku. Three Finger Jack Cabernet Sauvignon jasny rubin w kieliszku z hojnymi aromatami czerwonych owoców, karmelu i ziemi. Aromaty wanilii, czerwonych porzeczek, dojrzałych malin i jeżyn z nutą ziemi i przypraw. Taniny są gładkie, a ciało jest po jasnej stronie medium. To wino jest łatwe do popijania i ma młodzieńczy i żywy smak. Dawno nie mieliśmy grillowanych burgerów z jagnięciny. Nabrałam ochoty na soczystego burgera z awokado i sałatą masłową. Zamiast zwykłych bezsmakowych, ciastowatych bułek do hamburgerów kupiłem na lokalnym targu drobne francuskie bułki obiadowe. Przekroiłem je na pół, a Pete upiekł je na grillu. Działały doskonale. Burrata i mieszanka pomidorów ze świeżą bazylią i balsamiczną mżawką dopełniły naszego posiłku. Three Finger Jack Cabernet Sauvignondoskonale komponuje się ze wszystkim. A jasne owocowe smaki i stosunkowo niski poziom alkoholu Cabernet były mile widziane w ciepły wieczór. To pairing był dokładnie tym, na co mieliśmy ochotę – domowym posiłkiem i kalifornijskim winem – jako powitalna domowa kolacja po powrocie ze wspaniałych wakacji. Szczęśliwego Dnia Caberneta!
Uwodzicielski Cabernet, california nie zawodzi, to przepyszne wino uwodzi nutami dojrzałych owoców, oraz przypraw, Na podniebieniu gładkie, z wypolerowanymi taninami i długim trwałym wykończeniem. Wino aż się prosi by zaserwować je z grillowanym stekiem, choć jest na tyle pełne i wyraziste by degustować się nim samodzielnie.