

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Perfekcyjne chardonnay
Cervaro Della Sala Chardonnay Antinori
UMBRIA I.G.T.Antinori Toscania
Kraj: Włochy
Producent: Castello Della Sala - Antinori
Region: Umbria
Klasyfikacja: Umbria IGT
Styl wina: Wytrawne białe wino
Winogrona: 90% Chardonnay, 10% Grechetto
Pojemność: 0,75l
Alkohol 13%
Wino o jasno złotej barwie. Aromaty złożone z dominacją cytrusów, ananasów i gruszek z odrobiną nuty wanilii. Wino dobrze zbudowane o kremowej konsystencji. Finisz trwały i dystyngowany. Pyszne wino nawet bez posiłku. Sugestie kulinarne: homar, kurczak pieczony w ziołach, gulasz z białego mięsa, risotto z grzybami, makaron z rybą bez pomidora, risotto z owocami morza, zupa rybna.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nazwa Cervaro pochodzi od szlacheckiej rodziny, która była właścicielem Castello della Sala w XIV wieku, Monaldeschi della Cervara. Mieszanka winogron Chardonnay i niewielka ilość Grechetto tworzą wino, które z czasem może się starzeć i reprezentować elegancję i złożoność tej wyjątkowej posiadłości. Cervaro della Sala to jedno z pierwszych włoskich win białych, które mają fermentację malolaktyczną, a dojrzewanie odbywa się w barriques. Pierwszy wyprodukowany rocznik Cervaro to rocznik 1985. Castello della Sala znajduje się w regionie Umbrii, niedaleko granicy z Toskanią, około 18 kilometrów od zabytkowego miasta Orvieto. Nieruchomość średniowiecznego zamku rozciąga się na powierzchni 500 hektarów (1235 akrów), 170 hektarów (420 akrów) jest obsadzonych winnicami na wysokości, która waha się między 220 a 470 metrów nad poziomem morza (722/1541 stóp) na łagodnych wzgórzach które charakteryzują piękną okolicę w tym obszarze. Castello della Sala to idealne miejsce do uprawy białych odmian. Winorośle rosną na glebach gliniastych i wapiennych, bogatych w skorupy kopalne i są dobrze narażone na wschody słońca z doskonałą różnicą temperatur między dniem a nocą. Jedynym wyjątkiem od reguły jest Pinot Noir. Gleby pochodzące z okresu pliocenu, bogate w skamieliny morskie z żyłami gliny.
Cudowne wino
Taka precyzja tutaj. Na nosie jest mineralność zapałki, która pięknie komponuje się ze słodkimi, ale napiętymi owocami cytrusowymi. Intensywny i bezpośredni na podniebieniu z drobnym krystalicznym kwasem i mineralnym kręgosłupem, uzupełniony żółtą śliwką i białymi owocami brzoskwini. Niesamowita precyzja i koncentracja tutaj, z prawdziwą finezją i ogromnym potencjałem rozwoju. Światowa klasa.
Cervaro to zupełnie unikatowe wino z Umbrii, do produkcji którego wykorzystywane są tylko szczepy, pochodzące z posiadłości Castello della Sala - Chardonnay z małym udziałem Grechetto. Fermentacja i dojrzewanie tego włoskiego wina trwa około 5 miesięcy i do tego procesu wykorzystywane są małe beczki dębowe, tzw. barriques. Następnie dodatkowo leżakuje przez rok w butelkach w piwnicach producenta. Aromat zdominowany jest nutami cytrusowymi, z ananasem i słodką gruszką w tle. Dodatkowo od góry wszystko zgrabnie przykryte wanilią. Usta doskonale zbudowane, końcówka bardzo owocowa i długa.
Badanie organoleptyczne wina Cervaro della Sala podkreśla jasnożółty kolor z zielonymi refleksami. Cervaro ma bogaty, złożony i świeży bukiet z delikatnymi aromatami masła z orzechów laskowych, wanilii i białych kwiatów. Na podniebieniu eleganckie, charakteryzujące się niesamowitą mineralnością. Delikatny smak palenia harmonijnie łączy się ze strukturą, podkreślając nuty tropikalne i cytrusowe. Prestiżowe białe wino Cervaro della Sala stanowi „symbol” posiadłości Castello della Sala, która szczyci się ważnymi nagrodami, a przede wszystkim wieloma wiernymi wielbicielami. Powstaje w wyniku winifikacji winogron Chardonnay i Grechetto, oba winifikowane w stali. Fermentacja i dojrzewanie odbywają się w beczkach i nadają temu fantastycznemu winu strukturę i ciało. Następnie białe wino Cervara della Sala spoczywa w butelce przez około 10 miesięcy w średniowiecznych piwnicach zamku. Klasyfikacja uzyskana przez Cervaro della Sala to klasyfikacja IGT, która gwarantuje typowe umbryjskie oznaczenie geograficzne. Mieszanka Chardonnay i Grechetto dzieli się odpowiednio na 90% i 10%. Zbiory winogron Cervaro wymagają szczególnej troski. Aby uniknąć nieprzyjemnych procesów utleniania lub ekstrakcji niepożądanych garbników, zbiór odbywa się bardzo wcześnie rano, aby owoce trafiły do piwnicy w stanie nienaruszonym i nie były narażone na wysokie temperatury panujące w ciągu dnia. Uwaga na winogrona jest kontynuowana również w piwnicy, dzięki swojej szczególnej strukturze, zaprojektowanej w taki sposób, aby wykorzystać zasadę grawitacji, a tym samym uniknąć mechanicznej ingerencji w winogrona i moszcz, które grawitacyjnie, po maceracji skórki w temperaturze 10 °C przez około cztery godziny, są umieszczane w osadnikach, gdzie ulegają klarowaniu przed przeniesieniem do barriques. To tutaj zachodzi fermentacja alkoholowa, a następnie jabłkowo-mlekowa. Ten ostatni dyktuje prawo i ustanawia trwałość wina w barriques. Zwykle w ciągu pięciu miesięcy wszystkie partie Chardonnay są gotowe do przeniesienia do zbiorników i zmieszania z Grechetto, które jest winifikowane oddzielnie. Po butelkowaniu Cervaro della Sala pozostaje w butelce do rafinacji przez co najmniej 10 miesięcy. Dobrze komponuje się z daniami z grillowanych czerwonych mięs, lądowymi i morskimi przystawkami oraz wszystkimi rodzajami ryb. Dobre również w połączeniu z pierwszymi daniami na lądzie, pod warunkiem, że nie są nadmiernie ustrukturyzowane. Należy podawać schłodzone do temperatury 10°C w wysokim, szerokim kieliszku do wina.
Na widok ma intensywny słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Na nosie odczucia żółtego miąższu owoców, kwiatów eukaliptusa, kwiatów rumianku, nut jodu i przypraw, takich jak biały, wanilia i prażone orzechy laskowe. W ustach jest otaczający, miękki i pełny; Na wykończeniu zachowuje dyskretną świeżość połączoną z mineralnością. Po około pół godzinie od odkorkowania, wraz ze wzrostem temperatury, jest w stanie uwolnić jeszcze większą złożoność, ujawniając więcej, zarówno na nosie, jak iw ustach, jego pikantne i aromatyczne nuty. Cervaro della Sala to bardzo intensywne i strukturalne białe wino o doskonałym aromatycznym kalibrze. Możliwe jest połączenie go z drugimi daniami białego mięsa lub czerwonego mięsa, nawet trochę tłustego i / lub tłustego, biorąc pod uwagę wielką świeżość wina, zdolnego do "odtłuszczenia" ust. Naszym zdaniem osiąga swój maksymalny potencjał, jeśli zostanie pozostawiony do starzenia się przez kilka lat w butelce, rozwijając i podkreślając bardzo szczególne odczucia prażonych orzechów laskowych i innych przypraw. Rodzina Antinori produkuje wino od ponad 25 pokoleń, dokładnie od 1385 roku, a dziś posiada wiele posiadłości rozsianych po całym regionie, Włoszech i na świecie. Nazwa tego wina jest hołdem dla starożytnej rodziny, która jest właścicielem Castello della Sala: rodziny Monaldeschi della Cervara. Zamek znajduje się w Umbrii, niedaleko Toskanii na terenie gminy Orvieto. Został zbudowany w 1350 roku dla Angelo Monaldeschi della Vipera i należał do rodziny przez około 2 wieki, dopóki Giovanna Monaldeschi della Cervara nie podarowała zamku katedrze w Orvieto. Pozostał własnością publiczną do 1860 r., Kiedy rodzące się państwo włoskie sprzedało strukturę osobom prywatnym. W 1940 roku ojciec Piero Antinori, markiz Niccolò Antinori, nabył strukturę ze świadomością, że może ona mieć bardzo duży potencjał do produkcji wysokiej jakości wina. W rzeczywistości ziemie Zamku rozciągają się na około 500 hektarów, z których 170 jest uprawianych z winnicami i znajdują się na wysokości od 220 do 470 m n.p.m., co pozwala firmie uprawiać wiele odmian o bardzo różnych wynikach aromatycznych. Gleba jest głównie gliniasta, z obecnością wielu starożytnych skamieniałości, kolejnego elementu, który nadaje bogactwo i mineralność produkowanym winom. Połączenie tych aspektów oznacza, że gleby Castello della Sala są szczególnie odpowiednie do produkcji białych win z jednym wyjątkiem: Pinot Noir, międzynarodowej winorośli, która daje z siebie wszystko na obszarach o silnych zakresach temperatur między dniem a nocą.
Chardonnay z Umbri ujawnia jasny słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Nos otwiera się tostowymi nutami i owocowymi niuansami cytrusów i owoców egzotycznych, z lekkimi odczuciami masła. Na podniebieniu pikantne i świeże, z długim i trwałym finiszem. Przyjemny od razu, ma doskonały potencjał ewolucyjny. Kompetentny dodatek do gorących przystawek na bazie ryb i warzyw, idealny w połączeniu z pierwszymi daniami z sosami rybnymi, warzywami i grzybami. Doskonałe również do duszonej ryby, białego mięsa, zarówno grillowanego, jak i duszonego oraz dziczyzny.
Wino z tak niesamowitą głębią i kompresją pięknych owoców i kredy. Suszone mango i suszona zielona papaja. Całe ciało, a jednocześnie napięte i skupione. Energetyczna kwasowość. Żywość. Nie przegap tego. Wino na teraz lub na przyszłość.
W tej kremowej bieli prym wiodą aromatyczne nuty orzecha laskowego, świeżej słomy i rumianku. Dobrze utkany i wyważony, z warstwami moreli, miodu, kremowego jabłka i wędzonego minerału. Trwałe wykończenie pokazuje delikatny krój.
Cervaro della Sala 2011 to wyjątkowa ekspresja, która skorzysta na wielu kolejnych latach starannego starzenia. Mieszanka Chardonnay i Grechetto otwiera się na złote promienie świetlistego blasku, które migoczą przez szkło. Bukiet pięknie kształtują prażony migdał, wanilia, goździki, skórka pomarańczowa, owoce pestkowe i miód. Nuty mineralne dodają wymiaru temu, co poza tym jest super bogate i zrównoważone w ustach. Vintage 2011 pokazuje wyjątkową energię i intensywność.
To jedno z najwspanialszych białych win włoskich, o aromatach i smakach szarlotki, kremowej tarty i cytrynowo-limonkowej. Pełne body o gęstym podniebieniu i jasnej kwasowości. Trwa to przez kilka minut. Solidna konstrukcja. Ta mieszanka Chardonnay i Grechetto poprawia się wraz z wiekiem jak to, co najlepsze w Burgundii
Dominują aromaty owoców cytrusowych, ananasów i gruszek z odrobiną nuty wanilii. Wino o doskonałej palecie i długo utrzymującym się posmaku owoców.
2023-09-17
Płam dobre wino, lecz Cervaro jest z tych dobrych z tych najleps
świeży bukiet z delikatnymi aromatami masła orzechowego, wanilii i białych kwiatów. Na podniebieniu eleganckie, charakteryzujące się niesamowitą mineralnością. Delikatny smak prażenia harmonijnie łączy się ze strukturą, podkreślając nuty tropikalne i cytrusowe. Pij powoli smak wina utrzyma się dłużej nisz myślisz a z chwilą odejścia podniebienie zażąda daj jeszcze. Wino jedno z lepszych jakie piłam.