Fabio Oberto Dolcettop d’Alba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Dolcetto d’Alba
Producent: Fabio Oberto
Enolog: Sergio Molino
Szczepy: 100% Dolcetto
Pojemność: 0,75l cre1
Alkohol: 13%
Rozwiń opis...Dolcetto D'Alba Superiore to wino produkowane wyłącznie z winogron Dolcetto uprawianych w górzystym terenie gminy La Morra, winnice prowadzone przez Guyot na wysokości około 480 metrów, gleby bogate w wapień i przeważnie gliniaste. Po zbiorze winogron ściśle ręcznie w połowie września, jest ono fermentowane w stalowych zbiornikach, aby zakończyć rafinację w dębowych beczkach.
Wino, które prezentuje się w rubinowoczerwonym kolorze z nutami fioletowych refleksów, w nosie wyróżniają się nuty czerwonych owoców, szczególnie wiśni, kwiatów takich jak fiołek, na podniebieniu jest dobrze zrównoważone z przyjemnym migdałowym finiszem. Doskonałe wino do picia zarówno od razu, jak i pozostawione do leżakowania w piwnicy nabiera złożoności. Doskonałe wino do typowych dań piemonckich, średnio dojrzałych serów i delikatnych pierwszych dań.
Po zbiorach, które odbywają się pod koniec września wyłącznie ręcznie, winogrona są delikatnie tłoczone, moszcz pozostaje w kontakcie ze skórkami przez kilka godzin, a następnie fermentuje w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Później jest rafinowany przez pewien czas w stalowych kadziach i przez pewien czas w beczkach typu barrique.
Doskonałe wino do dań mięsnych o określonej zawartości tłuszczu, takich jak pieczona cielęcina, rolady, a nawet duszone mięsa, wędliny i średnio dojrzałe sery.