Wino Fabio Oberto Dolcetto d’Alba

74,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Do Obiadu
Potrawa
Wino Do Spaghetti
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Fabio Oberto Dolcettop d’Alba

 

Kraj: Włochy

Region: Piemont

Apelacja: DOC Dolcetto d’Alba

Producent: Fabio Oberto

Enolog: Sergio Molino

Szczepy: 100% Dolcetto

Pojemność: 0,75l cre1

Alkohol: 13%

 

Rozwiń opis...

Dolcetto D'Alba Superiore  to wino produkowane wyłącznie z winogron Dolcetto uprawianych w górzystym terenie gminy La Morra, winnice prowadzone przez Guyot na wysokości około 480 metrów, gleby bogate w wapień i przeważnie gliniaste. Po zbiorze winogron ściśle ręcznie w połowie września, jest ono fermentowane w stalowych zbiornikach, aby zakończyć rafinację w dębowych beczkach.

Wino, które prezentuje się w rubinowoczerwonym kolorze z nutami fioletowych refleksów, w nosie wyróżniają się nuty czerwonych owoców, szczególnie wiśni, kwiatów takich jak fiołek, na podniebieniu jest dobrze zrównoważone z przyjemnym migdałowym finiszem. Doskonałe wino do picia zarówno od razu, jak i pozostawione do leżakowania w piwnicy nabiera złożoności. Doskonałe wino do typowych dań piemonckich, średnio dojrzałych serów i delikatnych pierwszych dań.

Po zbiorach, które odbywają się pod koniec września wyłącznie ręcznie, winogrona są delikatnie tłoczone, moszcz pozostaje w kontakcie ze skórkami przez kilka godzin, a następnie fermentuje w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Później jest rafinowany przez pewien czas w stalowych kadziach i przez pewien czas w beczkach typu barrique. 

Doskonałe wino do dań mięsnych o określonej zawartości tłuszczu, takich jak pieczona cielęcina, rolady, a nawet duszone mięsa, wędliny i średnio dojrzałe sery.

Fabio Oberto Dolcetto d’Alba - Opinie klientów

Dodaj opinię

Fabio Oberto Dolcetto d’Alba

Dodaj opinię