

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Możliwy zwrot w ciągu 14 dni
Menhir SalentoPrimitivo Manduria
Kraj: Włochy
Region: Salento
Szczep: Primitivo
Rodzaj: wytrawne
Producent: Menhir
Kolor; czerwone
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino Menhir Primitivo di Manduria charakteryzuje się intensywnym bordowym kolorem, uwodzicielski aromat dojrzałych jagód, śliwek oraz ciemnych owoców leśnych. Menhir dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach dębowych. Do posiłków najlepsze jest wino wytrawne. W przypadku spożywania cięższych kolacji, np. z czerwonym mięsem, doskonale sprawdza się czerwone. Rekomendujemy Menhir Primitivo di Manduria, pochodzące z Włoch. Dojrzewa bardzo tradycyjnie, w dębowych beczkach, przynajmniej przez 6 miesięcy, dlatego może cieszyć głębokim i wyrazistym smakiem. Dominujący jest tu aromat śliwek, jagód, a także owoców leśnych. Wśród nich są maliny, jeżyny czy też żurawina. Nie sposób również nie wspomnieć o przyprawach. Wyczuwalny jest cynamon, a także goździki. To idealne wino na jesienne i zimowe wieczory przy wykwintnej kolacji, gdyż doskonale rozgrzewa. Odrobinę ostrzejszy, owocowy smak, wykończony jest ziołowym aromatem. Zachwyca także jego bordowa barwa. Warto zauważyć, że wino Menhir Primitivo di Manduria było wielokrotnie nagradzane medalami w prestiżowych międzynarodowych konkursach winiarskich.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki Primitivo Manduria DOC Menhir SalentoGaetano Marangelli i Vito Angelo z winnicy Menhir chcieli pokazać, ile mocy naprawdę ma ta odmiana winogron. Uważne czytanie z najlepszych lokalizacji i przechowywanie w dębowych beczkach przez dwanaście miesięcy dało imponujące wino! Primitivo Manduria DOC Menhir Salento na szkle pokazuje ciemnoczerwoną rubinę z czarnymi refleksami. Nos charakteryzuje się dojrzałymi czerwonymi owocami i suszonymi śliwkami, a także śródziemnomorskimi przyprawami i odrobiną barrique. Smak jest bardzo okrągły i harmonijny, mocny i z trwałym finiszem. Przechowywanie w drewnianej beczce jest zauważalne i nadaje strukturze wina. Menhir Salento Primitivo Manduria dobrze smakuje w towarzystwie: orecchiette z wierzchami rzepy, grillowane mięso (dzika, wołowina, kiełbasa ostra) z grzybami cardoncelli, sery takie jak pugliese canestrato lub mozzarella z bawołu z Gargano
Położono podwaliny pod pomysł już w 2002 roku, a Menhir Salento ożywa jako bractwo braci Gaetano i Vito Angelo Marangelli. Firma zaczęła się rozwijać dzięki współpracownikom i przyjaciołom, a także dzięki Miriam Daniele: ambasadorowi marki, który ma w sercu swoją ziemię. Menhir Salento znajduje się w Bagnolo del Salento, ukrytej wiosce między Maglie i Otranto, kolebką stanowisk archeologicznych i śródziemnomorskim maquis: wśród starożytnych gospodarstw, dolmenów, menhirów, młynów olejnych hypogeum. Nienaruszone, żyzne, mądre i utalentowane siedlisko, jak ludzie, którzy tam mieszkają. Kraina, w której rolnictwo, enologia i gastronomia są naturalną i cudowną konsekwencją. Menhir Salento to miejsce docelowe, które wita trzy różne, ale synergiczne rzeczywistości: piwnicę, oregano FOOD i WINO oraz farmę. Łączy je powołanie do cnoty, a dynamiczna wizja efektywnego modelu łączy je.