Santa Sofia Antichello Valpolicella
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: D.O.C. Valpolicella
Producent: Santa Sofia Veneto
Typ: Dry Red Corvina, Rondinella, Corvinone
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12%
Rozwiń opis...Wino o ciemno rubinowej barwie z fioletowymi refleksami. Lekkie, delikatne wino o świeżych aromatach wiśni, róży i fiołków. Usta średniej budowy, zrównoważone i rześkie, o subtelnym wiśniowym smaku. Na podniebieniu świeże soczyste z przyjemnie garbnikowe jednocześnie dające delikatną strukturę i zrównoważoną kwasowość.
Wino Valpolieclla polecane do dań: makaron z kurczakiem i pomidorami, zapiekanka z makaronem i pulpecikami w sosie, Lasagne ze szpinakiem, Rigatoni z boczkiem i szpinakiem, Pesto z makaronem i boczkiem, Łazanki z kiełbasą i smażoną kapustą, pierogi z serem i mięsem.
Santa Sofia Wina Antichello Valpolicella eksportuje 80% win do ponad 60 krajów na całym świecie, głównie w Europie, Ameryce Północnej i Azji (ostatnio dołączyły również: Malezja, Kolumbia i Panama). Wina Santa Sofia są doskonałe, harmonijne i złożone, wspaniałe czerwone wina z Santa Sofia to idealne połączenie złożoności i pijalności, struktury i świeżości.
Santa Sofia firma nazwana przez Giancarlo i Luciano Begnoni która stanowi silną tożsamość, skupiając się na wysokiej jakości etykietach i rynku międzynarodowym, ale przede wszystkim pracując u boku właścicieli swojego terytorium, wybierając i selekcjonując najlepszych razem z tymi, którzy pracują na ziemi i uprawiają winogrona. Wybierając winogrona i wina z różnych obszarów, pojawiła się potrzeba stworzenia nowej, międzynarodowej marki, która przejęłaby i utożsamiała się ze wszystkimi wartościami marki, a także odpowiadała stylowi i elegancji coraz bardziej wymagającego rynku. W 2006 roku narodziło się Antichello, młodsza i bardziej wszechstronna propozycja w porównaniu do instytucjonalnej i historycznej marki Santa Sofia. Antichello to nowa marka, nawiązująca do tradycji winiarskiej, której rodzina Begnoni jest ambasadorem od 50 lat.
Valpolicella klasyczny region winiarski - tak nazwany od łacińskiego „Vallis polli cellae” (dolina wielu piwnic) - to północno-zachodni odcinek od Werony do gór Lessinian i na zachód w kierunku jeziora Garda. Każda z czterech dolin jest pokryta „potokiem”Rzeka jest prawie sucha latem i ma własne koryto. „stolica”Sant'Ambrogio, Fumane, Marano i Negrar. Obszar ten nazywa się Valpolicella Classico.
Urokliwy pagórkowaty krajobraz z winnicami na wysokości od 100 do ponad 650 m n.p.m. i wieloma zabytkowymi budynkami wartymi zobaczenia. Wino jest nadal uprawiane głównie w starej pergoli, ostatnio także we francuskim Guyot. Jednak z powodu globalnego ocieplenia pergola znów zyskuje na popularności ze względu na swój bardziej otwarty kształt. W międzyczasie cztery wschodnie doliny Valpantena, Val Tremigna, Val d´Illasi i Val di Mezzane również należą do obszaru uprawy Valpolicella.