

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Zenato Amarone della Valpolicella Classico
Zenato Amarone Valpolicella
Kraj: Wina Włoskie
Region: Valpolicella Classico, Wenecja Euganejska
Apelacja: Amarone della Valpolicella DOC
Producent: Zenato
Odmiany winogron: 90% Corvina / Corvinone,
5% Oseleta, 5% Rondinella
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 16,5%
Wino Amarone prezentuje głęboki kolor, rubinowo czerwony. Aromaty intensywne przywołujące do wędzonej śliwki w otoczeniu malin i delikatnych nut tytoniu. W ustach dominują czerwone owoce, gęstość i pełnia smaku. Wykończenie uzupełnione w nuty słodyczy owocu figi. Sugestie kulinarne: mięsa z grilla, dziczyzna, dojrzałe.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dobre Amarone przybywa i na pewno walczy o podium jako jedno z najlepszych włoskich win, to jednak różni się znacznie od innych najlepszych win na polu; Barolo i Brunello. Wystarczająco dużo Amarone wytwarza się z kilku odmian winogron niż tylko jedna, ale zasadnicza różnica polega na tym, że winogrona wysychają przed tłoczeniem. W tradycyjnych terminach produkowane Amarone winogrona Corvina, Rondinella i Molinara. Ale bardziej postępowi producenci, w tym Zenato, coraz częściej wykorzystują historyczne winogrona jako Oseleta i Croatina, przyczyniając się odpowiednio. tanina i struktura oraz młodzieńcza świeżość owoców. Winogrona do Amarone Zenato ręcznie zbierane pod koniec października ze swoich pól w SantAmbrogio, gdzie warunki gleb wapiennych zawierają także fragmenty gliny i skały. Pęczki winogron są starannie wybierane i tylko najlepiej lub gorzej w drewnianych pudełkach i umieszczane w wentylowanym pomieszczeniu w winiarni, gdzie suszą się przez 3-4 miesiące, aby zmniejszyć zawartość wody i skoncentrować substancje aromatyczne w winogronach . Około lutego, kiedy winogrona zbliżają się do rodzynki, prasowane winogrona i fermentują przez 15-20 dni w temperaturze 23-25 stopni. Następnie przechowuj wino przez 36 miesięcy w dębowych beczkach przed butelkowaniem. Zobowiązuje się, że jest członkiem Le famiglie dellamarone darte, ale Zenato Amarone jest zazwyczaj jednym z najlepszych w okolicy. Wino tutaj jest również doskonałym przykładem, z bajeczną intensywnością, bogactwem odcieni i głębią. Czarne wiśnie i śliwki, czekolada, tytoń, skóra i cynamon to tylko niektóre z najważniejszych elementów. Zenato Amarone reprezentuje prawie posiłek sam w sobie, ale może biec w towarzystwie nawet najsilniejszej trawy.
AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO ZENATO to w rzeczywistości jest historyczne, ważne, o złożonej strukturze w eleganckim i aksamitnym kształcie. To prawdziwa przyjemność dać go w prezencie i go otrzymać: ci, którzy posiadają Amaromne Zenato, kupili świetny produkt, a ci, którzy pasjonują się winem, wiedzą, że kiedy otrzymują Zenato Amarone, mogą cieszyć się wyjątkowymi doznaniami. Ale tylko najlepsze winogrona przyczyniają się do winifikacji Amarone, a te z Zenato pochodzą z posiadłości Costalunga, która znajduje się w SantAmbrogio, w klasycznej dzielnicy Valpolicella. Historycznie Valpolicella to skarbnica smaków i tradycji związanych z jedzeniem i winem. Również produkcja Amarone ma bardzo długą tradycję: w rzeczywistości tylko najlepsze winogrona, zbierane ręcznie, pozostają w piwnicach owocowych przez 3/4 miesięcy. Wiele uwagi poświęca się przepływowi powietrza między pęczkami i pęczkami: w rzeczywistości suszenie musi odbywać się w zdrowy sposób, bez tworzenia się pleśni. Następnie jest przekazywane do tłoczenia i winogrona pozostają w kontakcie ze skórami przez 15/20 dni w temperaturze 23/25 ° C Ale jeśli część perfum i struktura pochodzi z więdnięcia winogron, z pewnością od innych wynika to ze starzenia się w dębowych beczkach przez co najmniej 36 miesięcy. Zbiór tych win odbywa się, w zależności od sytuacji klimatycznej, pod koniec września lub na początku października. Ważne wino, które z czasem poprawia się i zawsze daje dużo emocji. Rubinowa czerwień ze światłami granatu, ma elegancki aromat owoców w alkoholu i przyprawach. Smak jest pełny, ciepły i pełen miękkich wrażeń. I dlatego zasługuje na ważną kombinację: staranne przygotowanie i złożony smak. Na przykład możesz połączyć to z tradycyjnymi weneckimi przepisami. Ale także z pieczeniem, dziczyzną i dojrzałymi serami.
Mój pierwszy Amarone, byłem bardzo podekscytowany, aby go wypróbować! Ciemny kolor, ale moje oświetlenie jest kiepskie i nie jestem pewien, czy jest to rubinowy czy bordowy. W nosie mocny alkoholowy zapach, suszone śliwki i jeżyny oraz dąb. Smaki wiśni i tytoniu. Bardzo odważne, dobrze zbalansowane kwasowo-taninowe i nieco słodkie z długim finiszem. Pod wielkim wrażeniem! Na pewno kupię ponownie!
To włoskie czerwone wino prezentuje się jako ciemnoczerwone, prawie czarne w szklance. W najlepszy sposób przytłacza obfitą elegancją, gęstymi, wielowarstwowymi aromatami i piękną równowagą owoców i garbników. Fenomenalna długość sprawia, że Amaronowi nie można się oprzeć. Wyjątkowe czerwone wino w zadziwiająco niskiej cenie.
W kieliszku ciemnowiśniowe, nieprzejrzyste, sprawiające wrażenie gęstego. W nosie dojrzałe i bujne, o wyrazistym bukiecie pełnym aromatów dojrzałych czerwonych owoców, suszonych śliwek i migdałów. Usta wspaniale esencjonalne, krągłe i eleganckie, o smaku złożonym z nut owoców, wanilii, kawy i czekolady.
2022-05-15
Amarone Zenato
wino prezentuje się jako ciemnoczerwone, prawie czarne w szklance. W najlepszy sposób przytłacza obfitą elegancją, gęstymi, wielowarstwowymi aromatami i piękną równowagą owoców i garbników. Fenomenalna długość sprawia, że Amarone nie można się znudzić. Wyjątkowe czerwone wino w zadziwiająco niskiej cenie.