Amarone Zenato Valpolicella Classico

257,00 zł
Brutto

Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Zenato
9999 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

 

Możliwy zwrot w ciągu 14 dni

Zenato Amarone Valpolicella

 

Kraj: Wina Włoskie

Region: Valpolicella Classico, Wenecja Euganejska

Apelacja: Amarone della Valpolicella DOC

Producent: Zenato

Odmiany winogron: 90% Corvina / Corvinone,

5% Oseleta, 5% Rondinella

Pojemność: 0,7l

Alkohol: 16,5%

Wino Amarone prezentuje głęboki kolor, rubinowo czerwony. Aromaty intensywne przywołujące do wędzonej śliwki w otoczeniu malin i delikatnych nut tytoniu. W ustach dominują czerwone owoce, gęstość i pełnia smaku. Wykończenie uzupełnione w nuty słodyczy owocu figi. Sugestie kulinarne: mięsa z grilla, dziczyzna, dojrzałe.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Dobre Amarone przybywa i na pewno walczy o podium jako jedno z najlepszych włoskich win, to jednak różni się znacznie od innych najlepszych win na polu; Barolo i Brunello. Wystarczająco dużo Amarone wytwarza się z kilku odmian winogron niż tylko jedna, ale zasadnicza różnica polega na tym, że winogrona wysychają przed tłoczeniem. W tradycyjnych terminach produkowane Amarone winogrona Corvina, Rondinella i Molinara. Ale bardziej postępowi producenci, w tym Zenato, coraz częściej wykorzystują historyczne winogrona jako Oseleta i Croatina, przyczyniając się odpowiednio. tanina i struktura oraz młodzieńcza świeżość owoców. Winogrona do Amarone Zenato ręcznie zbierane pod koniec października ze swoich pól w SantAmbrogio, gdzie warunki gleb wapiennych zawierają także fragmenty gliny i skały. Pęczki winogron są starannie wybierane i tylko najlepiej lub gorzej w drewnianych pudełkach i umieszczane w wentylowanym pomieszczeniu w winiarni, gdzie suszą się przez 3-4 miesiące, aby zmniejszyć zawartość wody i skoncentrować substancje aromatyczne w winogronach . Około lutego, kiedy winogrona zbliżają się do rodzynki, prasowane winogrona i fermentują przez 15-20 dni w temperaturze 23-25 ​​stopni. Następnie przechowuj wino przez 36 miesięcy w dębowych beczkach przed butelkowaniem. Zobowiązuje się, że jest członkiem Le famiglie dellamarone darte, ale Zenato Amarone jest zazwyczaj jednym z najlepszych w okolicy. Wino tutaj jest również doskonałym przykładem, z bajeczną intensywnością, bogactwem odcieni i głębią. Czarne wiśnie i śliwki, czekolada, tytoń, skóra i cynamon to tylko niektóre z najważniejszych elementów. Zenato Amarone reprezentuje prawie posiłek sam w sobie, ale może biec w towarzystwie nawet najsilniejszej trawy.

 

AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO ZENATO to w rzeczywistości jest historyczne, ważne, o złożonej strukturze w eleganckim i aksamitnym kształcie. To prawdziwa przyjemność dać go w prezencie i go otrzymać: ci, którzy posiadają Amaromne Zenato, kupili świetny produkt, a ci, którzy pasjonują się winem, wiedzą, że kiedy otrzymują Zenato Amarone, mogą cieszyć się wyjątkowymi doznaniami. Ale tylko najlepsze winogrona przyczyniają się do winifikacji Amarone, a te z Zenato pochodzą z posiadłości Costalunga, która znajduje się w SantAmbrogio, w klasycznej dzielnicy Valpolicella. Historycznie Valpolicella to skarbnica smaków i tradycji związanych z jedzeniem i winem. Również produkcja Amarone ma bardzo długą tradycję: w rzeczywistości tylko najlepsze winogrona, zbierane ręcznie, pozostają w piwnicach owocowych przez 3/4 miesięcy. Wiele uwagi poświęca się przepływowi powietrza między pęczkami i pęczkami: w rzeczywistości suszenie musi odbywać się w zdrowy sposób, bez tworzenia się pleśni. Następnie jest przekazywane do tłoczenia i winogrona pozostają w kontakcie ze skórami przez 15/20 dni w temperaturze 23/25 ° C Ale jeśli część perfum i struktura pochodzi z więdnięcia winogron, z pewnością od innych wynika to ze starzenia się w dębowych beczkach przez co najmniej 36 miesięcy. Zbiór tych win odbywa się, w zależności od sytuacji klimatycznej, pod koniec września lub na początku października. Ważne wino, które z czasem poprawia się i zawsze daje dużo emocji. Rubinowa czerwień ze światłami granatu, ma elegancki aromat owoców w alkoholu i przyprawach. Smak jest pełny, ciepły i pełen miękkich wrażeń. I dlatego zasługuje na ważną kombinację: staranne przygotowanie i złożony smak. Na przykład możesz połączyć to z tradycyjnymi weneckimi przepisami. Ale także z pieczeniem, dziczyzną i dojrzałymi serami.

Amarone Zenato Valpolicella Classico - Opinie klientów

Dodaj opinię

Amarone Zenato Valpolicella Classico

Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NSZYM SKLEPIE:
Na podstawie opinii w serwisie Google