Tommasi Amarone della Valpolicella

340,00 zł
Brutto
9998 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

 

Możliwy zwrot w ciągu 14 dni

Amarone Tommasi Valpolicella Classico Wine 

 

Kraj: Włochy

Apelacja: Amarone della Valpolicella DOCG

Producent: Tommasi

Szczepy: Corvina 50%, Rondinella 30%,

Corvinone 15%, Oseleta 5%

Region: Wenecja Euganejska Italia

Pojemnosć: 0,75l

Alkohol: 15% BK22

 

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico ujawnia skoncentrowaną i intensywną czerwień, która wyraża wielką tradycję tego regionu w produkcji win z suszonych winogron. Etykieta wierna starożytnemu zwyczajowi używania dużych beczek do rafinacji, niezbyt inwazyjnych i bez nadmiernego przenoszenia aromatów drewna. W szkle ma intensywną i prawie ciemną rubinową czerwień. W nosie wyraża aromat dojrzałych owoców, wiśni w alkoholu, aromaty czekolady, lekko prażone nuty, grafit i balsamiczne nuty. Na podniebieniu jest ciepły, duży i złożony , z aromatycznie bogatym i głębokim łykiem oraz trwałym, harmonijnym i zrównoważonym finiszem. Sugestie kulinarne: Risotto z kurczakiem, pieczarkami i warzywami, pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym, żeberka wieprzowe w sosie mięsno pomidorowym, faszerowane cukinie, Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem, Boeuf Strogonow wieprzowo-wołowy, klasyczne meksykańskie burrito, Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami po meksykańsku, faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym, indykiem z sosem pomidorowym, makaron penne z kurczakiem, naleśniki po bolońsku…

 

Sommelier Bachus Wina

Wino Amarone della Valpolicella Tommasi Classic jest punktem odniesienia w swojej klasie, głębokiego i potężnego czerwonego wina. Intensywne spektrum węchowe owoców w alkoholu, czekoladzie, graficie i ziołach balsamicznych wyłania się ze złożonej i pikantnej, smacznej i trwałej tekstury smakowej.

Amarone della Valpolicella Classico należąca do Tommasi jest jedną z referencyjnych nazw denominacji i stanowi jedną z najbardziej typowych i tradycyjnych interpretacji tego słynnego wina, które podbiło podniebienia całego świata dzięki przyjemnej miękkości i szerokiemu smakowi, bogaty i wytrwały. Butelka wzmocniona przy stole w połączeniu z duszonymi czerwonymi mięsami lub gulaszami. Idealny do spróbowania z pastissada de caval , wspaniałą potrawą z werońskiej tradycji kulinarnej.

Wino Amarone Classico powstało Valpolicella Classica, historycznego obszaru i bardziej starożytnego powołania do uprawy winorośli. Rodzina Tommasi ma ponad 200 hektarów w tym pięknym pagórkowatym obszarze, który rozciąga się na północny zachód od Werony, w kierunku jeziora Garda. Wino Amarone jest wytwarzany z czerwonych winogron historycznie uprawianych na tym obszarze: Corvina, Corvinone, Rondinella i Oseleta, które pochodzą z prestiżowego cru La Groletta i Conca dOro. Po zbiorach najlepsze winogrona są suszonew specjalnych skrzynkach na owoce przez około 3 miesiące, aby skoncentrować cukry i aromaty. Fermentacja odbywa się w dębowych beczkach przez około 5 dni. Następnie wino dojrzewa przez co najmniej 30 miesięcy w dużych beczkach z dębu słowiańskiego i kończy się rafinacją kilkumiesięczną butelką przed wprowadzeniem na rynek.

Tommasi Amarone della Valpolicella - Opinie klientów

Dodaj opinię

Tommasi Amarone della Valpolicella

Dodaj opinię